1

ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Γ.Τ.Ο. ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΞΙ Γ.Τ. ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΠΡΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε έξι γ.τ. ποικιλίες καλαμποκιού προς εισαγωγή ως ένδειξη της επιθυμίας της να επιταχύνει τις αποφάσεις της σχετικά με την αμφιλεγόμενη τεχνολογία για βελτίωση των εμπορικών της σχέσεων. 
Aνησυχίες από τα κράτη μέλη σχετικά με την διαδικασία αξιολόγησης κινδύνου και την ασφάλεια των ποικιλιών.

Οι αποφάσεις αφορούν την ανανέωση προηγούμενης έγκρισης της Ε.Ε για ποικιλία της Syngenta – ανθεκτική σε σε έντομα – η οποία έληξε το 2007.    

Οι άλλες πέντε αφορούν ποικιλίες καλαμποκιού, που αναπτύχθηκαν με το συνδυασμό γ.τ. τεχνολογιών για ανθεκτικότητα τόσο σε έντομα όσο και σε ζιζανιοκτονα, σε συνδυασμό με  συμβατικές τεχνικές σποροπαραγωγής.

       Η Επιτροπή χρησιμοποίησε τις εξουσίες της ώστε να προχωρήσει μονομερώς στην εκχώρηση των εγκρίσεων αφού οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας απέτυχαν να καταλήξουν σε απόφαση επί των αιτήσεων το περασμένο μήνα. Οι εγκρίσεις, οι οποίες ισχύουν για 10 χρόνια, καλύπτουν τις εισαγωγές για τρόφιμα και ζωοτροφές και δεν προορίζονται για καλλιέργεια.

       Πριν της έγκρισης τα κράτη μέλη προέβησαν σε έντονες συστάσεις για τη βελτίωση της αξιολόγησης κινδύνων των γ.τ. καλλιεργειών. Ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα θεωρούνται  το πώς αξιολογείται ο κίνδυνος των γ.τ.ο. που εμπεριέχουν πολλαπλές γ.τ. τεχνολογίες και το πώς καθορίζεται εάν υπάρχουν σημαντικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των γονιδίων, μιας και αυτό δεν έχει εξεταστεί από τις αξιολογήσεις ασφάλειας των παραπάνω ποικιλιών, καθώς βασίστηκαν μόνο σε δεδομένα για τα επιμέρους γ.τ. γονίδια και όχι για τον συνδυασμό τους.

       Ορισμένες από τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των γ.τ. καλλιεργειών καλαμποκιού για την υγεία περιλαμβάνουν:

– Αλλοίωση του γονιδιώματος των ποικιλιών καλαμποκιού.
– Αλλαγές της σύνθεσης των φυτών
– Πιθανές αλλεργιογόνες αλληλεπιδράσεις των γ.τ.ο. που περιέχουν δυο μεταλλαγμένα γνωρίσματα στο ίδιο φυτό (ανθεκτικότητα σε έντομα και σε ζιζανιοκτόνο)
– Ερωτήματα σχετικά με την γενετική σταθερότητα των ένθετων γενετικών τροποποιήσεων.

         Η απόφαση αυτή δείχνει περισσότερο να είναι μια κίνηση βελτίωσης των σχέσεων της Ε.Ε. με τις χώρες εισαγωγής ζωοτροφών και πρώτων υλών τροφίμων, ιδιαίτερα κατόπιν των προβλημάτων του περασμένου έτους στις εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε. λόγω της πολιτική μηδενικής ανοχής της Ε.Ε. στις συνεχείς ανιχνεύσεις υπολειμμάτων γ.τ.ο. σε ζωοτροφές που οδήγησε σε συνεχείς απορρίψεις φορτίων. Οι εγκρίσεις έτσι, ανοίγουν το δρόμο στις εισαγωγές των εγκεκριμένων πια γ.τ. ποικιλιών καλαμποκιού που προέρχονται από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία και Αργεντινή.

         Σχολιάζοντας ο Pete Riley του οργανισμού GM Freeze δήλωσε:  “Οι αποφάσεις αυτές στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι η Επιτροπή δεν περιμένει για την τόσο αναγκαία βελτίωση της αξιολόγησης  κινδύνου των γ.τ.ο. στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή ανησυχεί περισσότερο για τις σχέσεις με τις Η.Π.Α. και τον Π.Ο.Ε. αντί να αναπτύσσει την καλύτερη δυνατή προσέγγιση όσο αφορά τις εγκρίσεις, των γ.τ.ο. ώστε οι πολίτες της Ε.Ε. μπορούν να της έχουν εμπιστοσύνη. Πολλοί από τους γ.τ.ο. προς έγκριση περιέχουν πολλαπλά γ.τ. γονίδια, κι αυτό δημιουργεί ιδιαίτερες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών των εισαγόμενων καλλιεργειών, διότι αυτά τα γνωρίσματα έχει δοκιμαστεί το καθένα χωριστά – το πώς αλληλεπιδρούν μαζί είναι άγνωστο.”

(ΠηγήBiotechWatch.gr) 

12 Αυγούστου 2010