1

ΑΡΚΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙKΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ;

Για πολύ καιρό οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιριών, από τον Τζεφ Ίμελτ της General Electricως τον Σκοτ Ντέιβις της United Parcel Service, υποστήριζαν ότι οι επενδύσεις των επιχειρήσεων θα οδηγούσαν την ανάκαμψη και, έτσι, θα επιτυγχάνονταν η έξοδος των Ηνωμένων Πολιτειών από τη χειρότερη ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση.

 

        Από μια πλευρά είχαν δίκιο. Με την ανεργία να φτάνει στο 10%, τις αξίες των ακινήτων να είναι 30% χαμηλότερα από τα ανώτατα της κορύφωσής τους και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να παραμένει στα χαμηλά, ο κόσμος προφανώς δεν μπορούσε να αυξήσει την κατανάλωσή του.

      Οι εταιρείες από την άλλη πλευρά, εξαιτίας του πανικού ότι ο κόσμος βυθίζεται στην ύφεση,   έκοψαν πέρσι ό,τι κόστος μπορούσε να κοπεί και συσσώρευσαν ρευστότητα. Επομένως έχουν τα ταμεία τους γεμάτα. Στα τέλη του πρώτου τριμήνου, οι εταιρείες του δείκτη Standard & Poor’s 500 έχουν 10% περισσότερη ρευστότητα στα βιβλία τους από ό,τι 1 χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ThompsonReuters. «Σαφώς και πρόκειται για μια ανάκαμψη που οδηγείται από τις επιχειρήσεις», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα o Ντέιβις της UPS. «Βλέπεις ότι η βιομηχανική παραγωγή μεγεθύνεται ταχύτερα από το ΑΕΠ.  Συνεπώς η ανάκαμψη οδηγείται από τη βιομηχανία».

       Το πρόβλημα όμως, παρατηρούν επενδυτές και στελέχη, είναι ότι οι επιχειρήσεις φοβούνται να κάνουν επενδύσεις μέχρις ότου οι καταναλωτές να αρχίσουν ξανά να αγοράζουν – και όχι άδικα, αφού στις Ηνωμένες Πολιτείες η καταναλωτική δαπάνη αντιπροσωπεύει άνω των δύο τρίτων της οικονομικής δραστηριότητας.

       Η συγκεκριμένη τάση ήρθε στο φως με ιδιαίτερη ένταση χτες, όταν η εταιρεία Rockwell Automation, που κατασκευάζει συστήματα διευκόλυνσης της εργοστασιακής παραγωγής και μείωσης του κόστους, δημοσίευσε αποτελέσματα. Η εταιρεία είχε ξεπεράσει τα κέρδη στόχο της Γουόλ Στριτ και αναβάθμισε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το έτος, αλλά η μετοχή της κατέγραψε πτώση επειδή ανακοίνωσε ότι οι πελάτες της στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αποφεύγουν την έναρξη μεγάλων προγραμμάτων κεφαλαιακών επενδύσεων.  «Υπάρχει υπερβολική αβεβαιότητα κι έτσι ο κόσμος αναβάλει τις αποφάσεις του», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Κιθ Νόσμπους στη συνέντευξη.

        Η βιομηχανία τα πήγε πολύ καλά μέχρι στιγμής φέτος, κι αυτό αντανακλάται στην αύξηση των εταιρικών κερδών, σε εταιρείες όπως η United Technology, η Caterpillar και η 3M.  Αλλά το γεγονός ότι ο κλάδος δεν είναι καθόλου έτοιμος για επενδύσεις σε εξοπλισμό ενισχύει τις ανησυχίες για την βιωσιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης στα μάτια του Νόσμπους και των επενδυτών.

«Είναι σαφές ότι η βιομηχανία οδηγεί την ανάκαμψη, αλλά η βιομηχανία από μόνη της δεν μπορεί να διασφαλίσει μια βιώσιμη ανάκαμψη», λέει. «επειδή η καταναλωτική δαπάνη αντιπροσωπεύει τόσο μεγάλο μέρος της οικονομίας, η ανάκαμψη δεν είναι βιώσιμη δίχως τη συμμετοχή των καταναλωτών».

 
Γιατί πρέπει να ανησυχούμε
 
       Δύο κύριοι συντελεστές ήταν που αύξησαν τα έσοδα της αμερικανικής βιομηχανίας στο πρώτο ήμισυ του έτους: η κατανάλωση στην Ασία, που επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης για να αποκατασταθεί πλήρως μετά, και η αποκατάσταση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ που οι εταιρείες μείωσαν δραστικά τον καιρό που συσσώρευαν ρευστότητα. Από αυτούς τους δύο παράγοντες μόνο ο πρώτος, δηλαδή η ασιατική κατανάλωση, μπορεί να αποδώσει βιώσιμη ζήτηση.

       «Δεν μπορούν οι πάντες να βρουν το δρόμο τους για έξοδο από την ύφεση», παρατηρεί ο Πίτερ Σορεντίνο, αντιπρόεδρος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Huntington Asset Advisors. «Αν δεν υπάρξει καταναλωτική δυναμική, σε τι να επενδύσεις;. Ναι μεν μπορεί να γλιτώσουμε τη διπλή ύφεση, αλλά δεν έχουμε την κρίσιμη εκείνη μάζα που απαιτείται για την ενίσχυση της καταναλωτικής ζήτησης προς αντικατάσταση της σημερινής πολύ μέτριας ανάκαμψης με οδηγό τη βιομηχανία».

         Κι αυτό είναι που ανησυχεί τους επενδυτές, οι δε ανησυχίες τους αντανακλώνται στο φαινόμενο των μετοχών εταιρειών σαν της GE και της Boeing, που κινούνται πτωτικά παρά το ότι ανακοινώνουν καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα.

«Η αίσθηση είναι ότι δόθηκε μια μεγάλη τόνωση στη οικονομική δραστηριότητα», λέει ο Σορεντίνο. «Τώρα όμως τα πράγματα επιβραδύνονται και θα επιβραδύνονται ως το βαθμό της στασιμότητας ίσως». 
        Με άλλα λόγια δίχως την ενίσχυση της καταναλωτικής ζήτησης, οι επενδυτές φοβούνται ότι η ανάκαμψη που ανέφεραν οι εταιρείες δεν θα έχει συνέχεια τους επόμενους μήνες.

«Ας το δούμε. Η ανάκαμψη δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την κατάσταση στις ΗΠΑ», δηλώνει ο Πίτερ Κλάιν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Fifth Third Asset Management. «Για να αυξηθεί το αμερικανικό ΑΕΠ εν τέλει χρειάζεστε τη συμμετοχή των καταναλωτών». 

        Αλλά μέχρι στιγμής η συμμετοχή των καταναλωτών απουσιάζει, οι πωλήσεις των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών λιανικής ήταν τον Ιούνιο χαμηλότερες των προσδοκιών της Γουόλ Στριτ, οι δε επενδυτές φοβούνται ότι οι μεγάλες προωθητικές εκστρατείες αυτού του μήνα σημαίνουν ότι τον Ιούλιο οι πωλήσεις θα είναι ακόμα πιο κάτω. 

       Η Γουόλ Στριτ, συνεπώς, ανησυχεί ότι παρά τα ισχυρά αποτελέσματα της βιομηχανίας το πρώτο ήμισυ του έτους, οι αμερικανικές εταιρείες δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν αυτή τη δυναμική το 2011.

«Γι’ αυτό η αγορά έπεσε την άνοιξη και το καλοκαίρι. Οι προσδοκίες του κόσμου ήταν ότι η ανάκαμψη θα έρθει αύριο», λέει ο Κλάιν. «Και τώρα δε φαίνεται πιθανό κάτι τέτοιο, αργεί, πρέπει να την περιμένουμε ίσως 2, ίσως 4 τρίμηνα. Κι αυτό είναι πολύς καιρός».

(Πηγή: Sofokleous10.gr

2 Aυγούστου 2010