ΙΔΕΕΣ & ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΣΡΙ ΩΡΟΜΠΙΝΤΟ

Sri aurobindo - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Sri aurobindo - Σόλων ΜΚΟΟ Sri Aurobindo (Aurobindo Ghose) (Sri Ôrobindo) (15 Αυγούστου, 1872 – 5 Δεκεμβρίου 1950) ήταν ένας αγωνιστής της ελευθερίας, μεγάλος Ινδός ποιητής και φιλόσοφος. Εργάστηκε στο κίνημα για την ελευθερία της Ινδίας από τη Βρετανική κυριαρχία κατά τη διάρκεια των ετών 1905-1910 και έγινε ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της, πριν από τη στροφή του προς το αναπτυσσόμενο δικό του όραμα και φιλοσοφία για την ανθρώπινη πρόοδο και πνευματική εξέλιξη.

Το κεντρικό θέμα του οράματος του Sri Aurobindo είναι η εξέλιξη της ζωής στη «θεία ζωή». Με δικά του λόγια: “Ο άνθρωπος είναι ένα μεταβατικό όν. Αυτό δεν είναι το τελικό. Το βήμα από τον άνθρωπο (όπως τον γνωρίζουμε σήμερα), στο επόμενο στάδιο εξέλιξής του πλησιάζει να εκδηλωθεί στη γη. Είναι αναπόφευκτο, διότι είναι ταυτόχρονα η πρόθεση του εσωτερικού πνεύματος και η λογική της διαδικασίας της Φύσης“.

Τα κύρια γραπτά του Aurobindo περιλαμβάνουν, σε πεζό λόγο, το Η Θεία Ζωή, που θεωρείται ενιαίο μεγάλο έργο μεταφυσικής. Άλλα έργα του είναι: «Τα μυστικά των Vedas»Δοκίμια για την GitaΤο ιδανικό της ανθρώπινης ΕνότηταςΑναγέννηση στην Ινδία και άλλα δοκίμιαΤο μέλλον της Ποίησης Σκέψεις και Αφορισμοί.  Στην ποίηση, το κύριο έργο του είναι το πολύ μεγάλο ποίημα με τίτλο «Savitri – θρύλος και σύμβολο»

Ο Sri Aurobindo γεννήθηκε στο Aravinda Akroyd Ghose στην  Καλκούτα, Ινδία, στις 15 Αυγούστου 1872.  Ο πατέρας του φρόντισε ώστε ο νεαρός Aurobindo να έχει μια αγγλική εκπαίδευση και ανατροφή, στέλνοντάς τον μαζί με τα δύο αδέλφια του στο σχολείο Loreto Convent Darjeeling. Το 1884, εντάχθηκε στο Σχολείο του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο. Εκεί έμαθε ελληνικά και λατινικά, και διέθεσε τρία χρόνια στην ανάγνωση της λογοτεχνίας, ιδιαίτερα στην Αγγλική ποίηση.

Ο Aurobindo εστιάστηκε στη βαθιά μελέτη του ινδικού πολιτισμού, και ήταν αυτοδίδακτος στις γλώσσες Σανσκριτική, Χίντι και Μπενγκάλι. Ως καθηγητής της γαλλικής γλώσσας στο Κολέγιο της πόλης Baroda, έγινε δημοφιλής λόγω του αντισυμβατικού στυλ διδασκαλίας του. 

Ωρομπίντο και πολιτική 
Η πολιτική καριέρα του Aurobindo διήρκεσε μόλις τέσσερα χρόνια, 1906 – 1910. Κινήθηκε ενεργά, περισσότερο στο παρασκήνιο, οργανώνοντας και υποστηρίζοντας την απελευθέρωση της Ινδίας από τους Βρετανούς. Σε αυτή την περίοδο της δραστηριότητάς του, 1906-1910, σημειώθηκε μια πλήρη μεταμόρφωση της πολιτικής σκηνής της Ινδίας.

Πήρε μέρος στον πολιτικό αγώνα για την ελευθερία της Ινδίας κατά της Βρετανικής κυριαρχίας, συνδέθηκε με τις ομάδες αντίστασης της  Βεγγάλης και Madhya Pradeshς, και άρχισε να γράφει μια σειρά φλογερών άρθρων επιπλήττοντας τη μετριοπαθή πολιτική του Εθνικού Ινδικού Κογκρέσου:
«Πραγματικός εχθρός μας δεν είναι καμία εξωτερική δύναμη αλλά οι εαυτοί μας, οι αδυναμίες μας η δειλία μας, ο εγωισμός μας, η υποκρισία μας, ο σχεδόν τυφλός συναισθηματισμός μας»,
προσθέτοντας:
«Λέω, στο Κογκρέσο λοιπόν – ότι οι στόχοι του είναι λάθος, ότι το πνεύμα με το οποίο προχωρεί προς την ολοκλήρωσή του, δεν αποτελεί το πνεύμα της ειλικρίνειας και της εγκαρδιότητας, και ότι οι μέθοδοι που επέλεξε δεν είναι οι κατάλληλες μεθόδοι, και οι ηγέτες τους οποίους εμπιστεύεται δεν είναι το σωστό είδος των ανδρών για να θεωρούνται ηγέτες -εν ολίγοις- ότι προς το παρόν η ηγεσία είναι τυφλή, αν όχι από τους τυφλούς, εν πάση περιπτώσει από τους μονόφθαλμους».

Πίστευε πως η μόνη ελπίδα για να ελευθερωθεί η Ινδία από τον Βρετανικό ζυγό ερχόταν από τους κοινούς ανθρώπους και όχι από την ελίτ του Κογκρέσου.

Έρχεται σε επαφή με επαναστάτες εμπνέοντας ριζοσπάστες όπως τους Bagha Jatin, Banerjee Jatin, Surendranath Tagore. Βοήθησε στη δημιουργία μιας σειράς κέντρων νεότητας, με στόχο να εξασκούν μαχητική και πνευματική εκπαίδευση. Ο Aurobindo παρακολουθώντας το συνέδριο του Κογκρέσου στο Μπενάρες το Δεκέμβριο, 1905 ως παρατηρητής, και παρακολουθώντας την ένταση των συναισθημάτων των ανθρώπων αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Εντάχθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και συνάντησε τον Subodh Mullick Chandra ο οποίος γρήγορα έγινε ένας υποστηρικτής των απόψεων του Aurobindo. Η δημοτικότητά του έγινε πολύ μεγάλη μετά τη σύλληψη και την αθώωσή του για την εκτύπωση ανατρεπτικού υλικού. Η έκκλησή του για πλήρη πολιτική ανεξαρτησία θεωρήθηκε εξαιρετικά ριζοσπαστική και συχνά προκάλεσε τριβές στο Κογκρέσο. Ανάμεσα στα έτη 1907-1908  ταξίδεψε εκτενώς σε μια επιχείρηση στήριξης του απελευθερωτικού κινήματος. Συνελήφθη και πάλι το Μάιο του 1908 σε σχέση με την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης στο Alipore. Αθωώθηκε στη δίκη που ακολούθησε και αφέθηκε ελεύθερος μετά από ένα έτος απομόνωσης στη φυλακή.  

Η μεταστροφή του Aurobindo από την πολιτική δράση στην πνευματικότητα έγινε σταδιακά. Ο Aurobindo είχε επηρεαστεί από το έργο Bankim του Anandamath. Σε αυτό το μυθιστόρημα, ένας μοναχός πολεμά τους στρατιώτες της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών. Ενώ ήταν φυλακισμένος στις Κεντρικές Φυλακές στην Καλκούτα είχε ορισμένες μυστικιστικές εμπειρίες. Μετά την αθώωσή του έκανε μια περίφημη ομιλία. Στη συνέχεια ο Aurobindo ξεκίνησε δύο νέες εβδομαδιαίες εφημερίδες. Η Βρετανική κυβέρνηση δεν ανέχεται το πρόγραμμα του εθνικιστή και ο Λόρδος Minto έγραψε για αυτόν: 
Μπορώ μόνο να επαναλάβω ότι αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος που πρέπει να λάβουν υπόψη τους”.

Οι Βρετανοί εξέτασαν τις δυνατότητες να δικαστεί εκ νέου ή της απέλασής του, αλλά οι αντιρρήσεις του Λόρδου Minto, και της κυβέρνησης της Βεγγάλης εμπόδισαν την άμεση εκτέλεση των εν λόγω σχεδίων.
Κανένας δεν συνέδεσε το αίτημα για την ελευθερία της Ινδίας από την Βρετανία με την ανάγκη να μην  αντικατασταθεί αυτή από μια νέα καταπίεση.  Έγραψε: «Η πολιτική ελευθερία είναι η ζωή – αναπνοή ενός έθνους. Η προσπάθεια κοινωνικής και  εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, βιομηχανικής επέκτασης, ηθικής βελτίωσης του αγώνα χωρίς να αποσκοπεί πρώτα και κύρια στην πολιτική ελευθερία, κινείται στο ίδιο επίπεδο άγνοιας και ματαιότητας. Η κύρια απαίτηση για την πρόοδο της εθνικής μεταρρύθμισης, είναι η εμπέδωση της ελεύθερης και υγιούς εθνικής σκέψης και δράσης η οποία είναι αδύνατη σε κατάσταση δουλείας».

Κατά τη διάρκεια του Β παγκόσμιου πολέμου, υποστήριξε τους συμμάχους, ακόμη και με τη διάθεση κονδυλίων προς τη βρετανική κυβέρνηση, περιγράφοντας τον Χίτλερ ως μια σκοτεινή  και καταπιεστική δύναμη.

Για την παιδεία
Ήταν ένθερμος υποστηρικτής ενός εγχώριου συστήματος εθνικής παιδείας. Οι εμπειρίες του στο πανεπιστήμιο στη πόλη Baroda τον είχαν πείσει για τις ελλείψεις του εκπαιδευτικού συστήματος της εποχής. Οι απόψεις του για την εθνική παιδεία, τον έφεραν συχνά σε σύγκρουση με τους μετριοπαθείς του Κογκρέσου. Αργότερα, όταν ίδρυσε την εφημερίδα Karmayogin, αυτός ανέπτυξε λεπτομερώς τη φιλοσοφία του σχετικά με την εκπαίδευση σε τίτλο της σειράς Ένα Σύστημα Εθνικής Παιδείας.

Φιλοσοφική συνεισφορά
Ένα από τα κύρια φιλοσοφικά του επιτεύματα ήταν να εισαχθεί η έννοια της εξέλιξης στη Βεδαντική σκέψη. Πρότεινε τη δημιουργία εξέλιξης του πνεύματος μαζί με εκείνη της ύλης. Μία από τις θεμελιώδες φιλοσοφίες του Sri Aurobindo είναι ότι “η αλήθεια της ύπαρξης της Πανταχού Παρούσας Πραγματικότητας υπερβαίνει το εκδηλωμένο σύμπαν και είναι εγγενής σε αυτό.”

Απέρριψε μια σημαντική σύλληψη της ινδικής φιλοσοφίας που λέει ότι ο κόσμος είναι Μάγια (ψευδαίσθηση). Έλεγε ότι είναι δυνατό, όχι μόνο να ξεπεραστούν οι περιορισμοί της ανθρώπινης φύσης, αλλά και να μεταμορφωθεί ζώντας στον κόσμο με μια νέα συνείδηση και ένα νέο χαρακτήρα, αντιλαμβάνοντας αυθόρμητα την αλήθεια των πραγμάτων και να εξελίσει όλα τα ζητήματα επί τη βάσει της εσωτερικής ενότητας, της αγάπης και του φωτός.

Για την ποίηση
Για τη θεωρία του σχετικά με την ποίηση έγραψε “Το μέλλον Ποίησης”. Σε αυτό γράφει για τη σημασία που έχουν η τέχνη και ο πολιτισμός για την πνευματική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Πίστευε ότι μια νέα, βαθιά και διαισθητική ποίηση θα μπορούσε να είναι μια κραταιά ενδυνάμωση για την αλλαγή της συνείδησης και της ζωής, που απαιτείται για να επιτευχθεί η πνευματική μοίρα της ανθρωπότητας που οραματίστηκε. Σε αντίθεση με τη φιλοσοφία ή την ψυχολογία, η ποίηση θα μπορούσε να αποκαλύψει την πραγματικότητα του Πνεύματος και να φανερώσει την ομορφιά του. 

Στις 15 Αυγούστου 1947, στα 75α γενέθλιά του, όταν η Ινδία είχε επιτύχει την πολιτική της ανεξαρτησία, του ζητήθηκε να απευθύνει ένα μήνυμα στον λαό της Ινδίας. Στο μήνυμά του, που διαβάστηκε ραδιοφωνικά, ο Aurobindo στάθηκε στα 5 όνειρα που έχει σε όλη του τη ζωή και τα οποία, όπως σημείωσε, ήταν στο δρόμο της εκπλήρωσης. Πέθανε στις 5 Δεκέμβρη 1950 μετά από σύντομη ασθένεια.

Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Sri_Aurobindo

 

Σχετικά άρθρα