ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η «ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ» ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΡΥΠΩΝ

Coal power plant England - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Coal power plant England - Σόλων ΜΚΟΠολλοί Βρετανοί ζούσαν με την ψευδαίσθηση ότι η χώρα τους τα καταφέρνει περίφημα στο ζήτημα της μείωσης των εκπομπών ρύπων, καθώς αυτοί μειώθηκαν κατά 8,6% μέσα στο 2009. 
       Η Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής της χώρας όμως ενημέρωσε τη βρετανική κυβέρνηση, ότι η μείωση αυτή οφείλεται σχεδόν εξολοκλήρου στην οικονομική ύφεση, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι χωρίς την υλοποίηση συγκεκρίμένων και άμεσων μέτρων, θα είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 34% το 2020.

Η Βρετανία έγινε το 2008 η πρώτη χώρα παγκοσμίως στην οποία ψηφίστηκε νόμος (Climate Change Act) για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Ο Νόμος προέβλεπε μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 34% το 2020 (με έτος βάσης το 1990), ποσοστό το οποίο μπορεί να ανέλθει στο 42% αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει μείωση των εκπομπών κατά 30% από 20% που είναι σήμερα.

      Ο Λόρδος Τέρνερ πάντως, επικεφαλής της Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (Climate Change CommitteeCCC), ήταν σαφής: «Η οικονομική ύφεση δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στο ζήτημα της μείωσης ρύπων» για να προσθέσει ότι,  οι αναλύσεις και τα στοιχεία της Επιτροπής καταδεικνύουν ότι η μείωση των εκπομπών ρύπων «οφείλεται σχεδόν εξολοκλήρου στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας».

      Σύμφωνα με την Επιτροπή, προκειμένου η Βρετανία να επιτύχει τη μείωση που έχει υποσχεθεί θα πρέπει να λάβουν χώρα άμεσα νέες πρωτοβουλίες και καινοτομίες. Η Επιτροπή επικεντρώνει τις πρωτοβουλίες αυτές σε τέσσερα επιμέρους σημεία:

τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (στόχος η κυκλοφορία 1,7 εκ. και πλέον τέτοιων στη χώρα έως το 2020),
-προώθηση πολιτικών για την αύξηση των κτιριακών μονώσεων
-σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο γεωργικό τομέα, και
-αναδιοργάνωση της ελεύθερης σήμερα αγοράς ενέργειας και αύξηση κινήτρων για επενδύσεις σε τομείς ενέργειας χαμηλών ρύπων, όπως οι ανανεώσιμες πηγές, για τις οποίες η Βρετανία δεν θεωρείται ελκυστική, αλλά και η επιβολή ελάχιστης τιμής στον άνθρακα.

       Σύμφωνα πάντως με τον Ντέιβιντ Κένεντι, μέλους της CCC, το πραγματικό τεστ για το νέο κυβερνητικό συνασπισμό, θα είναι οι περιβαλλοντικές πολιτικές που αυτός θα προωθήσει μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια.

      Το πόρισμα της CCC εκτιμά ότι αν αυτές οι αλλαγές δεν προωθηθούν άμεσα, η Βρετανία που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως, δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να επιτύχει το φιλόδοξο και επί της ουσίας αυτό-δεσμευτικό όριο μείωσης κατά 34% έως το 2020. 

(Πηγή: BBCIndependent)

Άρης Καπαράκης,
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr 

30 Ιουνίου 2010

Σχετικά άρθρα