1

ΚΕΦΥΡΙΟ ή ΚΕΦΙΡ (kefir)

Το κεφύριο ή Κεφίρ (kefir) είναι φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν, παραδοσιακό ρόφημα της Ανατολικής Ευρώπης (Καυκάσου, Ρωσίας, κεντρικής Ασίας), από γάλα αιγοπροβάτων, το οποίο έχει υποστεί γαλακτική και αλκοολική ζύμωση με την πρόσθηκη κόκκων κεφυρίου, ειδικών οξυγαλακτικών μικροοργανισμών. Αυτοί οι μικροοργανισμοί έχουν τη μορφή αφυδατωμένων κόκκων μεγέθους μπιζελιού και αποτελούνται από σακχαρομύκητες, candida, γαλακτοβάκιλλους και στρεπτόκοκκους. Από αυτά οι ζύμες διασπούν τη γαλακτόζη σε διοξείδιο του άνθρακα και αλκοόλη, ενώ τα μικρόβια προκαλούν γαλακτική ζύμωση, η οποία προσδίδει στο προϊόν τη γεύση της γιαούρτης.

Το κεφύριο παράγεται με γάλα και κόκκους κεφυρίου στη θερμοκρασία των 20-22 βαθμών κελσίου, έχει παχύρευστη υφή και αφρίζει, όπως η μπύρα. Είναι εύγεστο, εύπεπτο και υγιεινό ρόφημα, γνωστό για την ιδιαίτερα υψηλή βιολογική, διαιτητική και θρεπτική αξία. Επιστημονικές μελέτες μάλιστα υποστηρίζουν ότι χαρίζει μακροζωία. 

        Οι κόκκοι κεφίρ βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και ενισχύουν την φυσική άμυνα του οργανισμού. Το κεφίρ είναι συνεπώς ένα φυσικό προβιωτικό. Το κεφίρ είναι ανώτερο από το γιαούρτι διότι τα βακτηρίδια στο γιαούρτι είναι λιγότερο ισχυρά. Περιέχει ζωντανούς ενεργούς οργανισμούς κανονικής χλωρίδας που βοηθάνε τη πεπτική οδό και ενισχύουν τη πέψη. Τα βακτηρίδια στο γιαούρτι θα διαρκέσουν μερικές ημέρες στην πεπτική οδό και ύστερα πρέπει να συνεχιστεί η τροφοδοσία με γιαούρτι. Το κεφίρ περιέχει περισσότερους οργανισμούς, καθώς η “κανονική χλωρίδα” κεφίρ αποτελείται από ποικίλους μικροοργανισμούς (αντίθετα από το γιαούρτι) που αντιμετωπίζουν τους παθογόνους οργανισμούς που έχουν εισβάλει. Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των τοξικών μικροοργανισμών του παχέως εντέρου (κολοβακτηρίδια, σηψιγόνοι μικροοργανισμοί) και επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων.

       Το κεφίρ εμπλουτίζει την πεπτική οδό με καλούς οργανισμούς. Θεωρείται ο φυσικότερος τρόπος να προστεθούν καλά βακτηρίδια στην πεπτική οδό. Οι οργανισμοί αυτοί είναι σαφώς ανώτεροι από οποιεσδήποτε κάψουλες που περιέχουν οργανισμούς που έχουν αναπτυχθεί μέσω ξήρανσης. Οι οργανισμοί του κεφίρ ενεργοποιούνται και αναπτύσσονται όταν εισαχθούν στο σώμα. Αναπτύσσονται στα γαλακτοκομικά και χρησιμοποιούν τη λακτόζη αφομοιώνοντας μερικώς τις πρωτεΐνες. Είναι ένα προϊόν το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να χωνέψουν και τελικώς να ωφεληθούν. Ακόμη και άνθρωποι με ευαισθησίες στο γάλα μπορούν να πιουν κεφίρ. Οι ισχυρές πιέσεις βακτηριδίων οδηγούν σε χώνεψη. Επίσης, οι μύκητες αναπτύσσονται στο νερό καρύδας από νέες καρύδες ή οποιοδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν. 

         Το κεφίρ είναι λοιπόν προϊόν υψηλής βιολογικής και θρεπτικής αξίας, βοηθά στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών και ρυθμίζει αποτελεσματικά το βάρος του σώματος. Περιέχει βιταμίνη Α, Β1, Β2, C και τρώγοντας μόνο 0,45 λιτ. την ημέρα, καλύπτει την ημερήσια δόση των βιταμινών Β1 και Β2. Σύμφωνα με έρευνες το κεφίρ έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες όπως:
–Βελτιώνει καταστάσεις όπως η αναιμία.
–Βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος, χρόνιες εντερίτιδες, ασθένειες νεφρών και συκωτιού
–Έχει διουρητικές ιδιότητες.
–Υποβοηθά την ανάρρωση από διάφορες αρρώστιες και γενικά επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.
–Είναι ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με πολύ χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες (γύρω στις 50 προσδίδει το κάθε προϊόν).
–Αποτελεί ιδανικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ.
–Με συχνή χρήση υποβοηθά την καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης.
–Είναι εξαιρετική τροφή για έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν, για την Τρίτη ηλικία και για τα άτομα με προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.
–Βοηθά στην επαναφορά του εσωτερικού οικοσυστήματος μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

         Το κεφίρ είναι πολύ νόστιμο και μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή με μέλι, με φρούτα και δημητριακά. Καλύτερα να καταναλώνεται το βράδυ.

Γράφει ο Κάζης Αβραάμ (05-07-09),  Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

(Με την ευγενική παραχώριση του mednutrition.gr)