ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

EΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΥΨΟΥΣ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε

patatoes 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

patatoes 1 - Σόλων ΜΚΟΉδη 222 προγράμματα για την καταπολέμηση της πείνας με 50 εκατομμύρια αποδέκτες στις φτωχές χώρες.
 Με την καταβολή ήδη πάνω από 500 εκατομμυρίων ευρώ
 και τη δέσμευση του 97% των κονδυλίων ενάμιση μόλις χρόνο από την έγκριση της επισιτιστικής διευκόλυνσης ύψους ενός δις ευρώ, η ΕΕ ανταποκρίθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά στην επισιτιστική ανασφάλεια. Η Επιτροπή παρουσιάζει σήμερα ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τη χρησιμοποίηση του μηχανισμού αυτού, σύμφωνα με το οποίο περί τα 50 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν βοήθεια και τα αποτελέσματα αρχίζουν να είναι ορατά. 

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει εντυπωσιακό αριθμό προτάσεων υψηλής ποιότητας, αλλά διαθέτει περιορισμένο προϋπολογισμό• για τον λόγο αυτό, απευθύνει έκκληση και σε άλλους δωρητές να βοηθήσουν τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων στο πλαίσιο της πρόσφατης πρωτοβουλίας για την επισιτιστική διευκόλυνση (“Food Facility Auction Floor”). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει εντυπωσιακό αριθμό προτάσεων υψηλής ποιότητας, αλλά διαθέτει περιορισμένο προϋπολογισμό• για τον λόγο αυτό, απευθύνει έκκληση και σε άλλους δωρητές να βοηθήσουν τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων στο πλαίσιο της πρόσφατης πρωτοβουλίας για την επισιτιστική διευκόλυνση (“Food Facility Auction Floor”).

      Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει εντυπωσιακό αριθμό προτάσεων υψηλής ποιότητας, αλλά διαθέτει περιορισμένο προϋπολογισμό• για τον λόγο αυτό, απευθύνει έκκληση και σε άλλους δωρητές να βοηθήσουν τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων στο πλαίσιο της πρόσφατης πρωτοβουλίας για την επισιτιστική διευκόλυνση (“Food Facility Auction Floor”).«Είναι απαράδεκτο να μαστίζονται σήμερα άνθρωποι από την πείνα και την επισιτιστική ανασφάλεια. Με την επισιτιστική διευκόλυνσή της, η Ευρώπη μπόρεσε να αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά στην επισιτιστική κρίση που πλήττει τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Επιτροπή τήρησε τις υποσχέσεις της, μεριμνώντας ώστε η βοήθεια που προσφέρεται στις χειμαζόμενες χώρες να έχει ισχυρό αντίκτυπο. Φθάνουμε σε πάνω από 50 εκατ. ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλοί μικροκαλλιεργητές, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί» δήλωσε ο Andris Piebalgs, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την ανάπτυξη.

       Μετά τη μεγάλη άνοδο των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως το 2008, η ΕΕ ενέκρινε τον Δεκέμβριο του 2008 την επισιτιστική διευκόλυνση ύψους ενός δις ευρώ, ως μηχανισμό ταχείας αντίδρασης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας σε 50 αναπτυσσόμενες χώρες.

Συγκεκριμένα επιτόπου αποτελέσματα
      
Οι επιτόπου ενέργειες άρχισαν το 2009 και τα αποτελέσματα αρχίζουν πλέον να είναι ορατά σε πολλές από τις 50 χώρες-στόχους.

      Στο Πακιστάν, οι καλλιέργειες μειώθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω της εκτόξευσης των τιμών των     σπόρων και των λιπασμάτων, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων λόγω της ξηρασίας που επικράτησε. Φέτος, οι καλλιεργητές κατόρθωσαν να ανακόψουν αυτή την πτωτική τάση χάρη σε κοινό πρόγραμμα της ΕΕ, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) και της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τη διατροφή και τη γεωργία (FAO) που τέθηκε σε εφαρμογή στο πλαίσιο της επισιτιστικής διευκόλυνσης. 23.000 πακιστανοί γεωργοί δεν επιβαρύνθηκαν με χρέη, αλλά έλαβαν 400 κιλά σιτάρι από τον ΠΕΠ που θα τους επιτρέψουν να περάσουν τη δύσκολη εποχή πριν από τη συγκομιδή.  
      Στο Νίγηρα, η ΕΕ και η UNICEF άρχισαν μια συνεργασία το 2009 για την περίθαλψη 65.000 υποσιτισμένων παιδιών κάτω των πέντε ετών σε ειδικά επισιτιστικά κέντρα στο πλαίσιο της επισιτιστικής διευκόλυνσης.
      Στη Γουατεμάλα, η επισιτιστική διευκόλυνση επέτρεψε τον εφοδιασμό με λιπάσματα στις οικογένειες 14.000 μικροκαλλιεργητών.

Μια μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική δέσμευση
       
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δεσμεύσει το 97% της διατιθέμενης χρηματοδότησης στο πλαίσιο της διευκόλυνσης, ενώ τα υπόλοιπα κονδύλια θα δεσμευθούν σύντομα. Η τελευταία απόφαση χρηματοδότησης συνολικού ύψους 145,3 εκατ. ευρώ εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2010.
      Χάρη στη χρήση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών διαύλων και στην εξαιρετική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυβερνήσεις, η διευκόλυνση υλοποιείται ταχύτατα. Ο οργανωτικός ρόλος που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχήσυνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων διεθνών οργανισμών, χωρίς να χρειασθεί η ανάπτυξη νέας γραφειοκρατίας ή δημιουργία κάθετων ειδικών ταμείων.

Πρωτοβουλία για την επισιτιστική διευκόλυνση
      
Στο πλαίσιο της επισιτιστικής διευκόλυνσης, προκηρύχθηκε το 2009 πρόσκληση για υποβολή προτάσεων. Λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ένα φυλλάδιο που παρουσιάζει τα 84 καλύτερα και έτοιμα για άμεση εφαρμογή προγράμματα, ώστε να διευκολύνειτησυνεργασία μεταξύ επενδυτών και φορέων υλοποίησης των προγραμμάτων. Με την πρωτοβουλία αυτή , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσκοπεί στη βελτίωση της σχέσης κόστους-απόδοσης, της συνεκτικότητας και του συντονισμού, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της Άκκρας για την αποτελεσματικότητα της βοήθειας, εντάσσοντας προγράμματα έτοιμα για χρηματοδότηση.

Πλαίσιο εφαρμογής
      
Η επισιτιστική διευκόλυνση της ΕΕ, ύψους ενός δις ευρώ, προβλέπει χρηματοδότηση για τη βελτίωση της πρόσβασης στα μέσα αγροτικής παραγωγής, εφαρμογή προγραμμάτων που λειτουργούν ως δίχτυ ασφαλείας για τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς και στήριξη των μικροπιστώσεων, των επενδύσεων, του εξοπλισμού, της υποδομής και της επιμόρφωσης.
      Τα περισσότερα κεφάλαια διοχετεύονται μέσω διεθνών οργανισμών στην ειδική ομάδα υψηλού επιπέδου που έχει συστήσει ο ΟΗΕ για την παγκόσμια κρίση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Περισσότερες πληροφορίες για την επισιτιστική διευκόλυνση της ΕΕ (στα αγγλικά):
Νέο ενημερωτικό φυλλάδιο «Επισιτιστική διευκόλυνση – μια ταχεία απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση: 
http://ec.europa.eu/europeaid/infopoint/publications/europeaid/documents/184a_foodfacility_en.pdf 
Video clip για την επισιτιστική διευκόλυνση της ΕE
http://www.dailymotion.com/video/xdlh9c_eu-food-facility-en_news

Περισσότερες πληροφορίες για τις πολιτικές της ΕΕ και τις στρατηγικές για την επισιτιστική ασφάλεια:

http://ec.europa.eu/europeaid/how/finance/food-facility_en.htm

http://ec.europa.eu/europeaid/what/food-security/index_en.htm

http://ec.europa.eu/development/icenter/repository/COMM_PDF_COM_2010_0127_EN.PDF

Ανακοίνωση τύπου: «Νέα ώθηση για την επισιτιστική ασφάλεια: 
η ΕΕ αντιμετωπίζει την πείνα στις αναπτυσσόμενες χώρες». Ελληνική μετάφραση: IP/10/404


(Πηγή: 
europa.eu)  

17 Ιουνίου 2010

Σχετικά άρθρα