ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

H ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ “ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”

K2 8611 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

K2 8611 - Σόλων ΜΚΟΗ διατροφική ασφάλεια δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων θα βρεθεί σε κίνδυνο τα επόμενα χρόνια στις περιοχές των Ιμαλαίων και την Ινδική Χερσόνησο, εξαιτίας του λιωσίματος των πάγων της μεγαλύτερης οροσειράς του κόσμου.

       Το ερώτημα δεν είναι οι ρυθμοί με τους οποίους λιώνουν οι πάγοι στην περιοχή των Ιμαλαίων, αλλά ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την αδιαμφισβήτητη τήξη τους, σε μία τεράστια περιοχή της Ασίας η οποία φιλοξενεί περισσότερο από το ¼ του παγκοσμίου πληθυσμού.

      Σύμφωνα με έρευνα ολλανδικής επιστημονικής ομάδας η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science, οι επιπτώσεις της τήξης των πάγων της οροσειράς ίσως θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην περιοχή.

       Τα Ιμαλάια τα οποία από αρκετούς επιστήμονες αποκαλούνται οι «υδάτινοι πύργοι» του πλανήτη (περισσότερες των 100 κορυφών τους είναι υψηλότερες από 7.200 μ.), αποτελούν ένα από τα πλέον ζωτικά σημεία της Γης, καθώς από αυτά εξαρτάται η ζωή 1,4 δις και πλέον ανθρώπων.

       Πέντε από τους μεγαλύτερους ποταμούς του κόσμου, ο Ινδός, o Βραχμαπούτρα, ο Γάγγης, ο Γιανγκ-Τσε και ο Κίτρινος Ποταμός πηγάζουν από τους πρόποδες της μεγαλύτερης οροσειράς του πλανήτη. Από τους ποταμούς αυτούς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επιβίωση και η διαβίωση του ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού.  
       Σύμφωνα με την έρευνα η τήξη των πάγων στην οροσειρά θα έχει διαφορετικά αποτελέσματα στην ποσότητα των υδάτων κάθε ποταμού. Η έρευνα θεωρεί ότι περισσότερο θα επηρεαστούν η λεκάνη των ποταμών Ινδού και του Βραχμαπούτρα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ζωή  εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ινδική χερσόνησο. Οι δύο ποταμοί ενδέχεται, με τον όγκο των υδάτων που θα δεχτούν από τους λιωμένους πάγους των Ιμαλαϊων να πλημμυρίζουν συχνότερα και σε μεγαλύτερη ένταση, δεδομένο που θα αποβεί καταστροφικό για τους τουλάχιστον 60 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις όχθες τους. Άλλα 10 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να έχουν προβλήματα στις περιοχές του Γιανγκ-Τσε και του Γάγγη.

EverestMosaic - Σόλων ΜΚΟ

Τα δεδομένα πάντως δεν προβλέπονται πάντως καταστροφικά για όλους τους ποταμούς. Ο Κίτρινος Ποταμός στην Κίνα, του οποίου οι ταμιευτήρες έχουν πολύ λίγο νερό στην αρχή των καλλιεργητικών περιόδων παρουσιάζει –λόγω της τήξης των πάγων της οροσειράς- μια σταθερή αύξηση στην ποσότητα των υδάτων του. Σύμφωνα με την έρευνα η παραγωγή τροφίμων θα αυξηθεί σημαντικά (έως και 3,1 εκ. άνθρωποι επιπλέον θα μπορούν να τραφούν από αυτή).

Ο αριθμός των ανθρώπων που απειλούνται είναι πολλαπλάσιος αυτών που ίσως επωφεληθούν των συνεπειών των αλλαγών που λαμβάνουν και πρόκειται να λάβουν χώρα στην περιοχή. Τα Ιμαλάια υπολογίζεται ότι επηρεάζουν συνολικά την ζωή 3 δις. ανθρώπων σε 18 διαφορετικά κράτη, κάποια εκ των οποίων είναι είτε τα πολυπληθέστερα (Ινδία, Κίνα), είτε τα πλέον πυκνοκατοικημένα του πλανήτη (Μπαγκλαντές, Ινδία).

Παρά την επαπειλούμενη καταστροφή όμως στην περιοχή, μερικά από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου, προτίμησαν να υπερβάλλουν για ένα τεχνικό ζήτημα και κάποια διογκωμένα στοιχεία για τον ρυθμό τήξης των πάγων, παρά να αποδεχτούν την καταστροφική για 3 δις Ασιάτες αλήθεια των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών.

 

(Πηγές: BBC, Sciencedaily)

 

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

14 Ιουνίου 2010

Σχετικά άρθρα