ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΙΘΑΝΟΣ Ο ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΞΗΡΑΣΙΩΝ ΣΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

Drought - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Drought - Σόλων ΜΚΟΗ ξηρασία του 1976 στη Βρετανία, έμεινε στη μνήμη όσων την είχαν ζήσει και έχει καταγραφεί επιστημονικά ως ένα από τα πλέον «παράδοξα παιχνίδια» του κλίματος που καταγράφηκαν ποτέ στη βορειοδυτική Ευρώπη.

       Τρεις και πλέον δεκαετίες μετά, ξηρασίες ανάλογες με την καταστροφική αντίστοιχη του 1976, όχι μόνο δεν καταγράφονται ως «παράδοξα» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά θα είναι όλο και συχνότερες, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιοποίησε η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Met Office).

       Η ξηρασία-ορόσημο του 1976 ήταν καταστροφική για τη Βρετανία. Από τον Μάιο του 1975 παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση του ποσοστού βροχοπτώσεων η οποία στα μέσα του 1976 έφτασε και στο 50%. Κανείς δεν περίμενε όμως ότι αυτό το φαινόμενο θα κράταγε ενάμιση ολόκληρο χρόνο μέχρι το τέλος του 1976. Η μέση θερμοκρασία ανέβηκε κατά 4 ολόκληρους βαθμούς το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα καθημερινές πυρκαγιές, την ολοκληρωτική ξηρασία κάποιων ποταμών και την απώλεια μισού δις. λιρών (τότε) από την καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες.

       Η έρευνα του Met Office εξετάζει έντεκα διαφορετικά σενάρια-περιπτώσεις. Στο ένα και μοναδικό σενάριο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «αισιόδοξο» οι ξηρασίες θα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή με την ίδια συχνότητα που το έκαναν μέχρι τώρα, δηλαδή μία φορά κάθε 50-100 χρόνια. Στις υπόλοιπες 10 παραλλαγές του όμως, το σενάριο δείχνει αύξηση της συχνότητας των έντονων ξηρασιών.

        Το ίδιο το Met Office δεν πιστεύει πάντως ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί το «αισιόδοξο» σενάριο αφού τονίζει ότι οι κλιματικές αλλαγές θα συμβάλλουν στη ραγδαία αύξηση των περιόδων ξηρασίας στα βρετανικά νησιά. Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί το χειρότερο από τα έντεκα σενάρια, ξηρασίες αντίστοιχης έντασης με αυτή του 1976 θα επαναλαμβάνονται τουλάχιστον μία φορά τη δεκαετία. Με δεδομένο ότι τέτοιες ξηρασίες θεωρούταν, προ του φαινομένου της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, ως φαινόμενα που παρατηρούνταν μία φορά κάθε 100 περίπου χρόνια, αν η πρόβλεψη επαληθευτεί, το Met Officeκάνει λόγο για δεκαπλασιασμό των περιόδων ξηρασίας στα βρετανικά νησιά.

      Η Ελεανόρ Μπουρκ της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας προειδοποιεί ότι «ξηρασίες όπως αυτή του 1976 έχουν μεγάλη επίδραση στην έλλειψη νερού, σε ζητήματα υγείας, σε πυρκαγιές και την καταστροφή καλλιεργειών» προσθέτοντας ότι «η κατανόηση της συχνότητας εμφάνισης τέτοιων φαινομένων θα είναι ζωτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

       Εν τω μεταξύ, εκτός των ξηρασιών η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι εξαιτίας του φαινομένου της «αστικής θερμικής νησίδας» η μέση θερμοκρασία των αστικών περιοχών στα βρετανικά νησιά ίσως ανέβει κατά 3,6 βαθμούς Κελσίου έως το 2050. Την ίδια στιγμή μάλιστα προβλέπεται ότι οι πολύ ζεστές καλοκαιρινές νύχτες, φαινόμενο σπάνιο για τη Βρετανία θα πενταπλασιαστούν μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες.  Και αν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του νότου είμαστε συνηθισμένοι σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι Βρετανοί και άλλοι Βορειοευρωπαίοι θυμούνται με τρόμο το καλοκαίρι του 2003, όταν ο καύσωνας που χτύπησε τη βόρεια Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα 35.000 νεκρούς. 

(Πηγές: Βρετανική Μετεωρολογική ΥπηρεσίαThe IndependentTelegraph)

1 Ιουνίου 2010
Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

Σχετικά άρθρα