ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο ΘΕΡΜΟΤΕΡΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Radiata - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Radiata - Σόλων ΜΚΟΟ Απρίλιος του 2010 ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών, αφού οι θερμοκρασίες που επικράτησαν τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα είναι οι υψηλότερες που καταγράφτηκαν ποτέ.

        Επιπλέον το πρώτο τετράμηνο του έτους, ήταν αντίστοιχα το ζεστότερο πρώτο τετράμηνο έτους από τότε που καταγράφεται λεπτομερώς η μέση θερμοκρασία, από το 1880.

         Η μέση θερμοκρασία του μήνα Απριλίου ήταν στους 14,5 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 0,76 βαθμούς παραπάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα (13,7 βαθμούς Κελσίου-°C).

       Η θερμοκρασία των θαλασσών ήταν κατά 0,56 °C υψηλότερη ενώ αυτή της ξηράς κατά 1,29 °C από τους μέσους όρους.
        Αντίστοιχα το τετράμηνο Ιανουάριος-Απρίλιος ήταν κατά 0,6 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο για το ίδιο διάστημα στα χρόνια του 20ου αιώνα.

         Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, τον Απρίλιο η θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφτηκε ποτέ, ενώ η θερμοκρασία στην ξηρά ήταν η τρίτη μεγαλύτερη όλων των εποχών. Ο συνδυασμός τους είχε ως αποτέλεσμα τον θερμότερο Απρίλιο όλων των εποχών.

         Οι περιοχές του πλανήτη στις οποίες οι θερμοκρασίες ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις φυσιολογικές ήταν ο Καναδάς, η Αλάσκα, οι ανατολικές Η.Π.Α., η Αυστραλία, η νότια Ασία και ιδιαίτερα η Ινδική χερσόνησος, η βόρεια και κεντρική Αφρική και η βόρεια Ρωσία.

       Τα δεδομένα όσον αφορά στις περιοχές των Η.Π.Α. και του Καναδά είναι ιδιαίτερα σημαντικά αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλοί «αρνητές» της κλιματικής αλλαγής επικαλέστηκαν το δριμύ ψύχος του φετινού χειμώνα στην περιοχή για να στηρίξουν την άποψή τους. Για ολόκληρη την περιοχή της βόρειας Αμερικής μάλιστα, σημειώθηκε τον μήνα Απρίλιο αρνητικό ρεκόρ στην έκταση των εδαφών που καλύπτονται από χιόνι-πάγο. 

        Επιπλέον οι θαλάσσιες περιοχές στις οποίες σύμφωνα με την έρευνα καταγράφτηκαν οι μεγαλύτερες διαφορές ήταν οι περιοχές κοντά στον Ισημερινό και ο Ατλαντικός Ωκεανός.

        Οι πάγοι στην Αρκτική εκτιμήθηκε ότι ήταν σε όγκο κατά 2,7% λιγότεροι από τον μ.ο. για την περίοδο 1979-2000. Ήταν ο 11ος συνεχόμενος Απρίλιος κατά τον οποίο οι πάγοι είναι λιγότεροι του μέσου όρου. Αντίστοιχα στην Ανταρκτική ήταν κατά 0,3% λιγότεροι για το ίδιο διάστημα.

        Ο Απρίλιος του 2010 ήταν κατά 0,7 °C  θερμότερος από τον μέσο όρο. Ο πλανήτης έφτασε δηλαδή πάρα πολύ γρήγορα στο 1/3 δηλαδή περίπου της καταστροφικής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 °C 

Δείτε εδώ τον Παγκόσμιο Χάρτη με τις αλλαγές θερμοκρασιών σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανική; Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας

Πηγές: Environment News Service , National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)

19 Μαΐου 2010

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

Σχετικά άρθρα