ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ILYA PRIGOGINE ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΖΗΣΗ

prigogine - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Στο πλαίσιο της επετείου των επτά χρόνων από το θάνατο του Ilya Prigogine  και σε μια εποχή αυξανόμενων οικονομικών, πολιτικών και περιβαλλοντικών κρίσεων δημοσιεύουμε μια συνέντευξή του, με διαχρονική επικαιρότητα στοχασμού. Μεταξύ άλλων, μιλά για τη συμπεριφορά των συστημάτων που βρίσκονται σε μια κατάσταση «μακράν της ισορροπίας» καθώς τότε «έχουμε διακλαδώσεις και κάτι το καινούργιο εμφανίζεται». Ποιος είπε ότι δεν αγγίζει την καθημερινότητα ο χώρος του Χίλμπερτ, οι νόμοι της θερμοδυναμικής και το Big Bang;


Πως συνδέεται ο υπαρξιακός φιλόσοφος Μπερξόν που «έλεγε ότι μπορούμε να κατανοήσουμε τον εξωτερικό κόσμο παρατηρώντας τον εσωτερικό μας κόσμο» με τη φυσική σωματιδίων και το «βέλος του χρόνου»;  Πόσο πιθανό είναι να υπάρξουν νέες έννοιες και άλματα στην επιστήμη αντίστοιχα με αυτά που πραγματοποιήθηκαν κατά τη μετάβαση από τη μονόμετρη προσέγγιση των μεγεθών, στη διανυσματική και το διανυσματικό λογισμό;  Τι γίνεται με το ηθικό ζήτημα των εφαρμογών της επιστήμης;  Ποια είναι τα κύρια σημεία της επιστημονικής αιχμής για τον 21ο αιώνα;
Σε μια εποχή κατακερματισμού, ατομισμού και εξειδίκευσης η φράση του llya Prigogine ότι «το σύμπαν είναι προσπελάσιμο σαν ένα σύνολο» ακούγεται ελπιδοφόρο.

Τη συνέντευξη έδωσε ο καθηγητής Ilya Prigogine στον Γιάννη Ζήση και τη Μ.Κ.Ο. Σόλων, στην Αθήνα, το Μάιο του 2000. O Ilya Prigogine  ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές και φυσικούς του 20ου αιώνα, μια προσωπικότητα που άνοιξε δρόμους για τον 21ο αιώνα στον τομέα της επιστήμης, στον τομέα της έρευνας και στο ευρύτερο σκηνικό του πολιτισμού και της διανόησης. Τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας το 1977, και θήτευσε μέχρι τέλους της ζωής του διευθυντής στο Ινστιτούτο Solvay. Ήταν μια παρουσία με πολύ ευρεία θεματική διεπιστημονική συνεισφορά σε όλους τους κλάδους. Η παρούσα συνέντευξη είναι από τις λίγες που έδωσε ο Ilya Prigogine στη διάρκεια της ζωής του.

Η συνέντευξη έχει δημοσιευθεί ως τμήμα βιβλίου Ξενόγλωσσων και Ελληνικών εκδόσεων. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΤΟΠΤΡΟ, ως τμήμα του βιβλίου με τίτλο “Το Τέλος της Βεβαιότητας“. Ο Ilya Prigogine απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών, στις 28 Μαΐου 2003, στις Βρυξέλλες.

Παρατίθεται ολόκληρο το βίντεο της συνέντευξης, ~50′,  (άνευ υποτιτλισμού), καθώς, εδώ μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο της συνέντευξης, του καθηγητή Ilya Prigogime, που απομαγνητοφωνήθηκε.

Ευχαριστούμε θερμά τον Ιωάννη Ε. Αντωνίουκαθηγητή μαθηματικών στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αναπληρωτή  δ/ντή των διεθνών ινστιτούτων Solvay Φυσικής και Χημείας, για τη σημαντική του βοήθεια και συμμετοχή, στην υλοποίηση της συνέντευξης.