ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Ο.Η.Ε ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Frogspawn - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

 

Frogspawn - Σόλων ΜΚΟ

Οι άνθρωποι στις δυτικές χώρες και στις μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες καταναλώνουν περισσότερο από ποτέ, την ίδια στιγμή που είδη φυτών και ζώων εξαφανίζονται με τους γρηγορότερους ρυθμούς στην ιστορία του πλανήτη. 

   Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί αυτή την εβδομάδα και προβλέπεται να είναι μία από τις «σκληρότερες» που δημοσιεύτηκαν ποτέ, το 1/3 όλων των ειδών ζώων και φυτών κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

 Το πρόβλημα της εξαφάνισης ειδών ζώων και φυτών, αναμένεται να επιδεινωθεί ραγδαία καθώς ο τρόπος ζωής και οι καταναλωτικές συνήθειες των προηγμένων δυτικών χωρών, που θεωρούταν η βασική αιτία του προβλήματος, έχουν ήδη αρχίσει να υιοθετούνται από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στους αναπτυσσόμενους γίγαντες, δηλαδή την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία.    

        Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Αχμέντ Τζογκλάφ, εκ των επικεφαλών του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα: «Αν ο εκτιμούμενος το 2050 παγκόσμιος πληθυσμός των 9 δισεκατομμυρίων έχει τον ίδιο τρόπο ζωής με τους Αμερικανούς, θα χρειαζόμαστε πέντε πλανήτες».

       Σύμφωνα με τον κ. Τζογκλάφ ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών είναι κατά 1000 φορές μεγαλύτερος από τον φυσιολογικό, όπως αυτός είχε καταγραφεί ιστορικά. Πολλά από τα είδη που κινδυνεύουν προς εξαφάνιση (21% των θηλαστικών, 30% των αμφιβίων, 36% των ασπόνδυλων και 70% των φυτών) είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων καθώς από αυτά εξαρτάται η διατροφή τους και η παραγωγή ζωτικών για την ζωή τους υλικών. 
       
Δείτε εδώ την «Κόκκινη Λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

      Σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών η οποία περιέχει στοιχεία από 120 χώρες του πλανήτη, καμία από αυτές δεν έχει καταφέρει να σταματήσει την απώλεια βιοποικιλότητας. Στο 89% των περιπτώσεων, οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών αναφέρονται ως αιτία.

      Οι ρυθμοί εξαφάνισης ειδών είναι τέτοιοι που υπερκαλύπτουν τις όποιες προόδους επιτυγχάνονται σε τοπικό ή και περιφερειακό επίπεδο.

      Η κατάσταση αυτή επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία σε επίπεδα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούταν αδιανόητα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα “The Economics of Ecosystems and Biodiversity” (TEEB) το οποίο προσπαθεί να υπολογίζει τις οικονομικές απώλειες που προέρχονται από την απώλεια των οικοσυστημάτων, μόνο από την καταστροφή δασικών εκτάσεων το ετήσιο κόστος υπολογίζεται για τον παγκόσμια οικονομία σε 2 έως και 5 τρις δολάρια.

(Πηγές:TEEB StudyInternational Union for Conservation of Nature BBC The Times)

10 Μαΐου 2010
Άρης Καπαράκης 
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr