ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΗΤΕΡΑΣ ΓΗΣ

Blue Marble 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Blue Marble 1 - Σόλων ΜΚΟ22 Απριλίου 2010 – Διεθνής Ημέρα Μητέρας Γης

Μήνυμα του Μπαν Γκι-Μουν, Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ
       «Η Μητέρα Γη – το μοναδικό μας σπίτι –  βρίσκεται υπό πίεση. Οι αυξανόμενες και παράλογες απαιτήσεις μας από τη Γη  έχουν ως συνέπεια αυτή να εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Σε όλη την ιστορία του ανθρώπινου γένους εξαρτόμαστε από τη γενναιοδωρία της φύσης για τη συντήρηση, την ευημερία και την ανάπτυξή μας. Πολύ συχνά αντλούμε από το κεφάλαιο της φύσης χωρίς να επιστρέφουμε τίποτα. Τώρα, αρχίζουμε να βιώνουμε τις συνέπειες της αποτυχίας μας να διασφαλίσουμε την επένδυσή μας.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελούν η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του όζοντος. Η βιοποικιλότητα – η απίστευτη ποικιλία ζωντανών οργανισμών πάνω στη Γη που μας συντηρεί – φθίνει με ραγδαίο ρυθμό. Το γλυκό νερό και οι θαλάσσιοι πόροι μολύνονται όλο και περισσότερο. Το έδαφος γίνεται πιο άγονο και  η άλλοτε πλούσια αλιεία φθίνει όλο και περισσότερο.

        Ο αντίκτυπος της πλημμελούς φροντίδας μας γίνεται περισσότερο αισθητός στους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου: αυτούς που ζουν στα όρια των ερήμων, τις αυτόχθονες κοινότητες, τους φτωχούς αγροτικούς πληθυσμούς, τους κατοίκους των άθλιων παραγκουπόλεων  στις μεγαλουπόλεις που επεκτείνονται. Για να ξεφύγουν από την παγίδα της φτώχειας και να ευημερήσουν, χρειάζονται τουλάχιστον εύφορη γη, καθαρό νερό και επαρκή συστήματα υγιεινής.

        Η περιβαλλοντική αειφορία – η συνετή διαχείριση της γενναιοδωρίας της Μητέρας Γης – είναι ένας από τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας που υιοθέτησαν πριν από μια δεκαετία τα Κράτη Μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Η προθεσμία για την επίτευξη των στόχων είναι το 2015. Το Σεπτέμβριο, θα συγκαλέσω μια σύνοδο κορυφής στη Νέα Υόρκη για την αξιολόγηση της προόδου των Στόχων και την ανάπτυξη ενός προγράμματος δράσης, ενός πρακτικού και αποτελεσματικού  σχεδίου, με συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιαγράμματα. Η προστασία της Μητέρας Γης πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής μας.

        Χωρίς την αειφόρο περιβαλλοντική βάση, δεν έχουμε πολλές ελπίδες για την επίτευξη των στόχων της μείωσης της φτώχειας και της πείνας,  τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων. Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, η Γενική Συνέλευση ανακήρυξε την 22 Απριλίου Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης. Καλώ όλες τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες του κόσμου να δείξουν  στη Μητέρα Γη μας το σεβασμό και τη φροντίδα που της αξίζει.»  

Δημήτρης Φατούρος 
Υπεύθυνος  Γραφείου για την Ελλάδα
Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης  του ΟΗΕ

Τηλ. 210 473 610 979

22 Απριλίου 2010

Σχετικά άρθρα