ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΜΠΑΜΑ: ΕΝΑ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Virginia - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

 Virginia - Σόλων ΜΚΟΣχέδιο με το οποίο θα επιτρέπεται η εκμετάλλευση από πετρελαϊκές εταιρίες μιας τεράστιας σε έκταση ακτογραμμής στις ανατολικές ΗΠΑ και την Αλάσκα αναμένεται να ανακοινώσει ο Μπαράκ Ομπάμα. 
       Ο Αμερικανός Πρόεδρος πιστεύει ότι μπορεί έτσι να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές πετρελαίου, να κερδίσει αρκετούς Γερουσιαστές στην προσπάθειά του να περάσει το νομοσχέδιο για το περιβάλλον και να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα τα συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιριών που έχουν πια μπροστά τους την πρόκληση έρευνας και εκμετάλλευσης μιας τεράστιας σε έκταση περιοχής.

        Μπορεί για αρκετούς περιβαλλοντολόγους η επερχόμενη ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα να μοιάζει άλλη μία απογοήτευση στα ζητήματα περιβαλλοντικής διακυβέρνησης των Δημοκρατικών, αλλά ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε αναφερθεί προεκλογικά στην επέκταση των ζωνών πετρελαϊκής εκμετάλλευσης στη χώρα. Επιπλέον η προσπάθεια της Ουάσινγκτον να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές πετρελαίου, θα απαιτήσει σύμφωνα με φράση του ιδίου από το ετήσιο Διάγγελμα προς το Έθνος «σκληρές αποφάσεις»[1].

         Μία από αυτές είναι και η επικείμενη ανακοίνωση για να επιτραπεί η έρευνα και πετρελαϊκή εξόρυξη σε μία περιοχή έκτασης μεγαλύτερης των 600.000 τ.χλμ. στην ανατολική ακτή της χώρας στον Ατλαντικό Ωκεανό και στις βόρειες ακτές της Αλάσκας.  

        Πέραν της μείωσης της πετρελαϊκής εξάρτησης της αμερικανικής οικονομίας, ο Λευκός Οίκος αποβλέπει και στα κέρδη που θα αποκομίσει από τις άδειες έρευνας και εξόρυξης των κοιτασμάτων, αλλά και στις νέες θέσεις εργασίας που προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν. Το τελευταίο μοιάζει βέβαια με φοβερή ειρωνεία αν θυμηθούμε τις πολυδιαφημισμένες «πράσινες θέσεις εργασίας» που τόσο συχνά ακούγονταν από την κυβέρνηση των Δημοκρατικών ως η διπλή απάντηση στην περιβαλλοντική και οικονομική κρίση.  

        Φιλοδοξία των Δημοκρατικών είναι τα «κέρδη» να επεκταθούν εκτός από το οικονομικό και στο πολιτικό επίπεδο. Η απόφαση αυτή, ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι, ίσως κάνει κάποιους σκεπτικιστές Δημοκρατικούς και κάποιους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να αλλάξουν τη στάση τους στα επικείμενα νομοσχέδια της κυβέρνησης, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Δεν είναι πάντως σίγουρο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι (προεκλογικό σύνθημα των οποίων αποτελούσε το 2008 το “Drill, baby, drill”![2]) θα επηρεαστούν ιδιαίτερα.

Οι τεράστιες εκτάσεις που θα καταστούν εκμεταλλεύσιμες περιλαμβάνουν: 
-ζώνη στις ακτές του Ατλαντικού η οποία ξεκινά από την πολιτεία του Ντελάγουερ στο βορρά και φτάνει μέχρι τη Φλόριντα και τον ανατολικό Κόλπο του Μεξικού και
-ζώνη σε όλη τη βόρεια ακτή της Αλάσκας, στις θάλασσες Τσούκτσι και Μπίφορντ.

Δείτε εδώ το σχετικό χάρτη από τους New York Times.   

         Η αρχή αναμένεται να γίνει στις παράκτιες περιοχές της πολιτείας Βιρτζίνια, στις οποίες θα επιτραπεί η εξόρυξη σε περιοχές 80 χλμ. από τις ακτές. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών στη νέα προς εκμετάλλευση περιοχή, ίσως υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου ικανά να καλύψουν τη ζήτηση για τρία χρόνια. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το φυσικό αέριο κάνουν λόγο για κάλυψη της εσωτερικής ζήτησης για δύο χρόνια. Πιο ακριβείς φαίνεται να είναι οι εκτιμήσεις που ήδη υπάρχουν για την ανατολική παράκτια ακτή του Κόλπου του Μεξικού, στην οποία υπολογίζεται ότι υπάρχουν αποθέματα 3,5 δις. βαρελιών πετρελαίου.

        Η εκμετάλλευση των ακτών των ΗΠΑ για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου ή φυσικού αερίου αποτελεί χρόνιο ζήτημα στη χώρα. Πέραν των ειδικών επιστημόνων και των περιβαλλοντολόγων, πολλοί άλλοι φορείς καθώς και μέλη τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων αντιτίθενται στις εξορύξεις, καθώς εκτιμούν ότι θα επέλθει ανυπολόγιστη καταστροφή στα οικοσυστήματα των θαλασσών και των παράκτιων περιοχών, με συνέπειες στην αλιεία, την πανίδα, τη χλωρίδα αλλά και τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Ιδιαίτερη αντίδραση αναμένεται στις πολιτείες της Φλόριντα και της Αλαμπάμα. Το Υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες λέγοντας ότι, οι όποιες άδειες, θα δοθούν για εκτάσεις που θα βρίσκονται πέραν των 200 χλμ από την ακτή. Στην πολιτεία της Βιρτζίνια πάντως, όπου θα αρχίσει η έρευνα και εξόρυξη, η απόσταση αυτή θα βρίσκεται πολύ πιο κοντά από τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου!

         Η εξόρυξη πετρελαίου ή φυσικού αερίου απαγορευόταν  μέχρι τώρα σε όλες τις παράκτιες περιοχές των ΗΠΑ με εξαίρεση τις δυτικές και κεντρικές ακτές του Κόλπου του Μεξικού.  Με τα νέα σχέδια, εκτός εκμετάλλευσης θα μείνουν μόνο η δυτική ακτή, η βόρεια ανατολική ακτή και οι κεντρικές και νότιες ακτές της πολιτείας της Αλάσκας. 

[1] Obama to Open Offshore Areas to Oil Drilling for First Time, New York Times, 30 Μαρτίου 2010, 
[2] Obama to allow oil drilling off Virginia coast, Associated Press, 31 Μαρτίου 2010

31 Μαρτίου 2010

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων

aris@solon.org.gr

Σχετικά άρθρα