ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΟΣΦΑΙΡΑ

Monsoon - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Monsoon - Σόλων ΜΚΟΗ τεράστια εκβιομηχάνιση και οικονομική ανάπτυξη που έχει γνωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες η περιοχή της Άπω Ανατολής και οι μουσώνες που περνούν κάθε χρόνο από την περιοχή, έχουν ως αποτέλεσμα την…εκτόξευση των εκπεμπόμενων ρύπων μέχρι τη στρατόσφαιρα της γης.

        Οι μουσώνες, που κάνουν κάθε χρόνο τους μήνες Μάιο-Σεπτέμβριο την εμφάνισή τους στην περιοχή που καλύπτει την ανατολική Κίνα, την Κορεατική χερσόνησο, την Ταϊβάν και τα νότια νησιά της Ιαπωνίας έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο των εκπεμπόμενων ρύπων των περιοχών αυτών πολύ πέρα της ατμόσφαιρας.

        Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών National Center for Atmospheric Research (NCAR) η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με τη NASA και την Καναδική Διαστημική Υπηρεσία, η δύναμη των μουσώνων είναι αρκετή για να ανεβάζει τα ρυπογόνα σωματίδια σε ύψη έως και 40 χλμ. από την επιφάνεια της γης, δηλαδή στη στρατόσφαιρα. Έτσι, επαληθεύτηκαν πλήρως τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2004-2009 και τα οποία έδειχναν την αύξηση υδροκυανίου στην στρατόσφαιρα η οποία συνέπιπτε με τους μουσώνες στη νοτιοανατολική Ασία.

        «Οι μουσώνες αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα συστήματα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στον πλανήτη και τυχαίνει να λαμβάνουν χώρα σε μια περιοχή εξαιρετικά μολυσμένη» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας και μέλος της NCAR Ουίλιαμ Ράντελ. Έτσι αέρια με διοξείδιο του άνθρακα και του θείου και οξείδιο του αζώτου μεταφέρονται μέσω της ταχύτητας των ανέμων των μουσώνων από την ευρύτερη περιοχή στη στρατόσφαιρα ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια της ατμόσφαιρας (0-8 χλμ.). 

        Τα νέα δεδομένα τα οποία βασίζονται σε δορυφορικές παρατηρήσεις και εξομοιώσεις σε υπολογιστές, μοιάζουν αρκετά ανησυχητικά, αφενός επειδή οι επιστήμονες δεν ξέρουν αν και σε ποιο βαθμό θα μεταβληθεί η ένταση και η διάρκεια των μουσώνων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής (υπολογίζεται ότι θα υπάρξει αύξηση τόσο της έντασης όσο και της διάρκειάς τους) και αφετέρου επειδή κάποιες από τις χώρες στις οποίες εμφανίζονται, όπως η Κίνα αλλά και η Ινδία αναμένεται να παρουσιάσουν δραματική αύξηση των εκπομπών ρύπων τους τα αμέσως επόμενα χρόνια.

          Σύμφωνα με τον κ. Ράντελ η αύξηση των ρύπων στη στρατόσφαιρα θα έχει συνέπειες οι οποίες θα πρέπει να μελετηθούν λεπτομερέστερα. Πάντως πρόσθεσε ότι το διοξείδιο του αζώτου στην στρατόσφαιρα επηρεάζει αρνητικά το όζον, ενώ οι υδρατμοί επηρεάζουν την ποσότητα της ηλιακής θερμότητας που φτάνει τελικά στη γη.

        Εκτός των ατμοσφαιρικών ρύπων που ανεβαίνουν στη στρατόσφαιρα από την επιφάνεια της γης πάντως, υπάρχει και μία αντίστροφη κάθοδος στην ατμόσφαιρα των ρύπων των αεροσκαφών που πετούν στα χαμηλότερα στρώματα της στρατόσφαιρας προκειμένου να εξοικονομούν καύσιμα εξαιτίας της μικρότερης πίεσης του αέρα. Οι εκπομπές αυτές μάλιστα χρειάζονται αρκετά χρόνια για να «κατέβουν» από τη στρατόσφαιρα στην ατμόσφαιρα καθώς η πτώση τους γίνεται με εξαιρετικά αργό ρυθμό.

________________________
(Πηγές: Environmental News Network , Science MagazineScience DailyGreenhouse Gas Pollution in the Stratosphere Due to Increasing Airplane Traffic, Effects On the EnvironmentKatta G. Murty, Department of Industrial and Operations Engineering, University of Michigan)

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr 

30 Μαρτίου 2010

Σχετικά άρθρα