1

Η ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ

Η ελληνική ή χωριάτικη σαλάτα αποτελεί τον κύριο εκφραστή της μεσογειακής κουζίνας. Είναι μια πολύχρωμη και εύγεστη σαλάτα που μπορεί να αντικαταστήσει επάξια ένα κύριο γεύμα, διότι παρέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.

Τα λαχανικά της συνταγής είναι <βόμβες> αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C (ντομάτα,, πιπεριές), η βήτα καροτίνη (πιπεριές), ολευροπαίνη [ελαιόλαδο], βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο), λουτεΐνη (αγγούρι) και το λυκοπένιο (ντομάτα). Οι ουσίες αυτές προστατεύουν τους ιστούς και τα κύτταρα του οργανισμού από τις βλαβερές δράσεις των ελεύθερων ριζών οξυγόνου. Οι ρίζες αυτές παράγονται κατά το φυσιολογικό μεταβολισμό του οργανισμού μας. Αυτές προκαλούν οξείδωση της κακής χοληστερόλης LDL. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται πλάκες αθηρωμάτωσης με εναπόθεση χοληστερόλης στις αρτηρίες της καρδίας. Οπότε σε πλεόνασμα ελεύθερων ριζών προκαλείται στένωση των αρτηριών και κίνδυνος για καρδιακά επεισόδια. Το σελήνιο της συνταγής δρα συνεργικά με την βιταμίνη Ε (από το ελαιόλαδο) έχοντας ακόμη πιο θετική επίδραση στην υγεία μας

        Το κρεμμύδι περιέχει φυτικές θειούχες χημικές ουσίες (allium και allicin) οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη χαρακτηριστική έντονη οσμή τους αλλά και για την αντικαρκινική δράση [καρκίνο του στομαχιού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού].

        Η συνταγή είναι πλούσια σε ασβέστιο και φώσφορο, αφού καλύπτει περίπου το 50% των συνιστώμενων ημερήσιων προσλήψεων. Τα <καλά> μονοακόρεστα λιπαρά οξέα της συνταγής που προέρχονται από ελαιόλαδο ισοφαρίζουν την αρνητική δράση των κορεσμένων λιπαρών οξέων που περιέχονται σε υψηλή περιεκτικότητα στην φέτα. 

                                                                                Συμβουλή
        Λόγω της παρουσίας της φέτας, η χωριάτικη σαλάτα είναι αλμυρή, οπότε αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε επιτραπέζιο αλάτι. Καλύτερα να δοκιμάσετε, πριν προσθέσετε άλλο. 

                                                                   Εισαγωγή στη διατροφή
        Η χωριάτικη σαλάτα είναι διαιτητική [αποδίδει περίπου 300 θερμίδες] με υψηλή θρεπτική πυκνότητα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους υπερτασικούς, στους νεφροπαθείς και σε άτομα που ακολουθούν θεραπεία με κορτιζόνη ή με ορμόνες (κυρίως γυναίκες), με σύνδρομο Coushing [υπερέκκριση κορτιζόνης], λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε νάτριο


30 Μαρτίου 2010
 

Γράφει ο Παπαχρήστος Παρασκευάς, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc στη Διασφάλιση Ποιότητας
Με την ευγενική παραχώρηση του mednutrition.gr