ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ — 22 Μαρτίου 2010 — Παγκόσμια Ημέρα Νερού

nero2010 2 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

nero2010 2 - Σόλων ΜΚΟΣτις 22 Μαρτίου 2010, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, πραγματοποιείται εκδήλωση με θέμα: «Οι διεθνείς συνεργασίες του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας για το Νερό». Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30) και ώρα 19:00.

             Η Ελλάδα από επιστημονικής πλευράς, έχει να επιδείξει ένα σοβαρό έργο και την ανάληψη αρμοδιοτήτων και ευθυνών στους διεθνείς οργανισμούς.

             Αυτό είναι το θέμα της εκδηλώσεως, η ανάλυση του διεθνούς υδατικού προβλήματος και η γνωστοποίηση του έργου, στο πεδίο αυτό, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και από την Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής:
—Προσφώνηση από τον Κοσμήτορα τα Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή κύριο Χαράλαμπο Παπαγεωργίου.
—Εισήγηση για το θέμα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας, καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, κ. Γεώργιο Στουρνάρα.
—Παρουσίαση των διεθνών συνεργασιών των Τμημάτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 
—Έκθεση των διεθνών συνεργασιών της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας.

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής κύριος Δημοσθένης Ν. Ασημακόπουλος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας καθηγητής κύριος Γεώργιος Κ. Στουρνάρας, σας προσκαλούν στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού με θέμα: «Οι διεθνείς συνεργασίες του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας για το Νερό».

Είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες στα: Τηλ/Φαξ: 210 7274406, κιν. 6944284385, e-mail: stournaras@geol.uoa.gr Web sites www.iahhellas.geol.uoa.grwww.hyroc.geol.uoa.grhttp://dtag.geol.uoa.gr


                                                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
               Το νερό αποτελεί, ίσως, το μεγαλύτερο πρόβλημα στον πλανήτη μας
 και δεν θα επιμείνουμε για να τεκμηριώσουμε αυτήν την άποψη, ούτε και ότι, καθημερινώς, οι ανάγκες υδατικής καταναλώσεως αυξάνουν λόγω αυξήσεως του πληθυσμού, λόγω αλλαγής των χρήσεων γης σε πιο υδροβόρες χρήσεις και λόγω βελτιώσεως του βιοτικού επιπέδου, που συνδέεται με την αύξηση της υδατικής καταναλώσεως. Από τη άλλη, το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, διαμορφώνει ευνοϊκότερες ή δυσμενέστερες συνθήκες στις διάφορες χώρες, αναλόγως της γεωγραφικής τους θέσης, σε σχέση με τη μεταβολή της παγκόσμιας θερμοκρασίας και κυκλοφορίας των αερίων μαζών. Επομένως, ο κόσμος αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι το κομμάτι νερού από την υδρόσφαιρα, που είχε μέχρι σήμερα, πρέπει να αντιληφθεί ότι το διεκδικούν και άλλες περιοχές, με τις οποίες πρέπει να μοιραστεί αυτό το κοινό αγαθό. Περισσότερο προφανές γίνεται το θέμα αυτό, χρησιμοποιώντας, ως μέσο διερευνήσεως, την παγκόσμια ρύπανση του περιβάλλοντος και, βεβαίως του υδατικού, που αποτελεί θεμελιώδες τμήμα του περιβάλλοντος και βασικό στοιχείο για τα άλλα τμήματά του.

                Ανατρέχοντας την ιστορική διάσταση στη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον θα διαπιστώσουμε ότι οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον  ξεφεύγουν πλέον από τα στενά τοπικά πλαίσια και αφορούν μεγάλα τμήματα της γης ή και ολόκληρο τον πλανήτη. Πρόκειται για τα αποτελέσματα της βιομηχανικής και τεχνολογικής επαναστάσεως του 19ου και τα 20ου αιώνα. Στη διάρκειά τους, οι επιπτώσεις στο φυσικό και ιδιαιτέρως, στο υδατικό περιβάλλον, υπήρξαν περισσότερες και πιο σοβαρές, από όσες είχαν μέχρι τότε, συσσωρευθεί σε όλη την ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών. 

               Η Ελλάδα π.χ. δέχεται την όξινη βροχή από τη δυτική Ευρώπη και δέχεται τη σκόνη της Αφρικής. Οι επιπτώσεις από το Τσερνόμπιλ επηρέασαν μια μεγάλη περιοχή της δυτικής Ασίας και της νότιας Ευρώπης. Ολόκληρος ο πλανήτης υφίσταται τις επιπτώσεις της τρύπας του Οζοντος, του φαινόμενου του θερμοκηπίου, της κλιματικής αλλαγής κ.λπ. Οι διεθνείς συνεργασίες στην υδατική διαχείριση έγιναν αναγκαιότητα και οι διεθνείς οργανισμοί και επιστημονικές ενώσεις ανταποκρίθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό. Η Ελλάδα από επιστημονικής πλευράς, έχει να επιδείξει ένα σοβαρό έργο και την ανάληψη αρμοδιοτήτων και ευθυνών στους διεθνείς οργανισμούς. Αυτό είναι το θέμα της φετινής εκδηλώσεως, η ανάλυση του διεθνούς υδατικού προβλήματος και η γνωστοποίηση του έργου, στο πεδίο αυτό, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και από την Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας.

 

Καθηγητής Γ. Στουρνάρας
Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος,
Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, 15784, ΑΘΗΝΑ
Τηλ/Φαξ: 0030 210 7274406, κιν. 6944284385, e-mail : stournaras@geol.uoa.gr
Web sites : www.iah-hellas.geol.uoa.grwww.hyroc.geol.uoa.grhttp://dtag.geol.uoa.gr

Δείτε την αφίσα της εκδήλωσης «Οι διεθνείς συνεργασίες του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας για το Νερό».