1

OI ΗΠΑ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ “ΠΡΑΣΙΝΟΥ” ΔΡΑΚΟΥ

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας που σε αντίθεση με τις δυτικές οικονομίες συνεχίζει να είναι εντυπωσιακή, έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό και ανησυχία στη Δύση, η οποία επιπλέον αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τις πολιτικές του Πεκίνου.
         Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν πια έναν ισοδύναμο εταίρο ή αντίπαλο απέναντί τους, ο οποίος μάλιστα φαίνεται να έχει πολύ μεγαλύτερες προοπτικές στο εγγύς μέλλον σε σύγκριση με την Ουάσινγκτον και τις υπόλοιπες λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες. Κάτι αντίστοιχο, φαίνεται πια να ισχύει και στον τομέα της «πράσινης ανάπτυξης» και των «πράσινων τεχνολογιών».

           Ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να κατηγορεί τη νομισματική πολιτική της Κίνας, αλλά όπως αναφέρει και ο Γκάμπορ Στάινγκαρτ του Spiegel γνωρίζει «ότι για κάθε δολλάριο που θα ξοδέψει ο Μπαράκ Ομπάμα το 2010, περισσότερα από τα 30 σεντ του θα προέρχονται από δάνεια. Και ένα μεγάλο μέρος αυτών προέρχονται από την Κίνα»,[1] η οποία, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους δανειστές της πλέον χρεωμένης οικονομίας στον κόσμο, της αμερικανικής.

           Ο έντονος εκνευρισμός της Δύσης εκφράστηκε βέβαια και στο ζήτημα του περιβάλλοντος. Τόσο στις προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, όσο και αργότερα στην ίδια τη Διάσκεψη, αλλά και μετά από αυτήν υπό τη μορφή επίρριψης ευθυνών στο Πεκίνο για την αποτυχία της. Οι κατηγορίες δεν ήταν βέβαια αδικαιολόγητες, αλλά τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως, και η Ευρωπαϊκή Ένωση δευτερευόντως, διαπιστώνουν ότι η Κίνα, πέρα από τις καταστροφικές περιβαλλοντικές της πολιτικές[2], εισέρχεται δυναμικά στα πεδία της πράσινης ανάπτυξης και των πράσινων τεχνολογιών, με ένα ρυθμό που δεν μπορεί κανένας να ακολουθήσει.

          Σε άρθρο του στο Reuters ο Φρεντ Κρουπ, καθηγητής Περιβαλλοντικού Δικαίου και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Environmental Defense Fund αναφέρει πως το Πεκίνο έχει ξεπεράσει ήδη κατά πολύ τις ΗΠΑ στους τομείς πράσινης ανάπτυξης και πράσινων θέσεων εργασίας.

           Ο κ. Κρουπ υπενθυμίζει ότι, η Κίνα το 2009 ξεπέρασε τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Δανία και τις ΗΠΑ στην παραγωγή ανεμογεννητριών και κατέχει πια την πρώτη θέση παγκοσμίως.
          Μία θέση που κατέχει και στην κατασκευή εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας, αφήνοντας πίσω τους επιχειρηματικούς κολοσσούς της Δύσης, οι οποίοι σχεδίαζαν να μονοπωλήσουν την αγορά των ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο[3]. Η Κίνα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχει φτάσει να κατασκευάζει το 1/3 ηλιακών συλλεκτών παγκοσμίως, ενώ στη χώρα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 400 επιχειρήσεις ηλιακής ενέργειας[4].

         Η Κίνα επίσης βρίσκεται πολύ μπροστά σε σχέση με την Ουάσινγκτον στην κατασκευή οχημάτων, μπαταριών και συσκευών φιλικών προς το περιβάλλον, αλλά και στην τεχνολογία μεταφοράς ενέργειας UHV (ultra high voltage) με την οποία αποφεύγονται μεγάλες διαρροές ενέργειας κατά τη μεταφορά της σε μεγάλες αποστάσεις. Κατά τον κ. Κρουπ η μοναδική απάντηση που θα μπορούσε να δώσει η Ουάσινγκτον στις κεντρικά σχεδιασμένες πολιτικές του Πεκίνου θα ήταν η κινητοποίηση της αγοράς μέσω ενός συγκεκριμένου ορίου εκπομπών ρύπων, ώστε να κατευθυνθούν μεγάλα επιχειρηματικά κεφάλαια προς τις πράσινες τεχνολογίες[5].

           Μέχρι όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια σε νομοθετικό επίπεδο και να «πείσουν» τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, για τα οφέλη που μπορούν να αποφέρουν οι επενδύσεις σε τομείς και τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον, η Κίνα έχει αποφασίσει να υλοποιήσει μία «μακροπρόθεσμη στρατηγική»[6] όπως την αποκάλεσε πρόσφατα ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γράχαμ, κερδίζοντας έδαφος κάθε ημέρα που περνάει. 

[1] China Has a Plan, America Doesn’t, Gabor Steingart, Der Spiegel, 16 Ιανουαρίου 2010,
[2] Κίνα: Το περιβαλλοντικό τίμημα της οικονομικής ανάπτυξης, Σόλων, 25 Φεβρουαρίου 2009, 
[3] Η Κίνα σπάει την γερμανική κυριαρχία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, Σόλων, 19 Αυγούστου 2009, 
[4] Race Is on to Develop Green, Clean Technology, New York Times, 29 Ιανουαρίου 2010, 
[5] Can the U.S. compete with China in the green economy? , Fred Krupp, Reuters, 11 Μαρτίου 2010. 
[6] βλ. [4]

18 Μαρτίου 2010

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr