1

“ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ: Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ”

Ομιλία του διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνου Ντόκου

Ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Ντόκος παρουσιάζει τις βασικές παραμέτρους της αμερικανικής περιβαλλοντικής πολιτικής σε εισήγησή του με τίτλο «Από τον Μπους στον Ομπάμα: Η Εξέλιξη της Αμερικανικής Πολιτικής σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής» 


Η εισήγηση έγινε στα πλαίσια του Συνεδρίου «Κοπεγχάγη 2009: Το Περιβάλλον στη Δίνη μιας Παγκόσμιας Κρίσης» το οποίο διεξήχθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 26 και 27 Φεβρουαρίου με διοργανωτές το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου και το Παρατηρητήριο Πολιτικής και Δικαίου για την Κλιματική Αλλαγή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως το ισχυρότερο κράτος στον κόσμο, θέτει τον τόνο στα ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής, όπως κάνει και σε μια σειρά άλλων θεμάτων, έχοντας συμβάλλει όσο καμία άλλη στην σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης περιβαλλοντικά. Ο κ. Ντόκος περιγράφει την εναντίωση στην ανάληψη δεσμέυσεων που είχε επικρατήσει από τη δεκαετία του ’90, η οποία έγινε κυρίαρχο στοιχείο της αμερικανικής πολιτικής επί διακυβέρνησης Μπους (2000-2008). Ήταν «χαμένα χρόνια» για την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας.

Με μία απλουστευτική προσέγγιση πολλοί πίστεψαν ότι η εκλογή Ομπάμα και οι οξύτερες και συχνότερες εμφανίσεις ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή τα τελευταία χρόνια (όπως ο τυφώνας Κατρίνα) θα επέφεραν μια πλήρη αντιστροφή των περιβαλλοντικών πολιτικών. Κατά τον κ. Ντόκο υπάρχει αλλαγή, αλλά σίγουρα όχι πλήρης αντιστροφή από τα προηγούμενα έτη.

Στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης οι ΗΠΑ και ο ανεπτυγμένος κόσμος δεν είχαν τον ίδιο βαθμό συντονισμού και βούλησης με τον αΠαγκόσμιο Νότο. Η προσπάθεια του Προέδρου Ομπάμα ήταν να «περισώσει ότι μπορούσε να περισωθεί» και να βρεθεί μια «χρυσή τομή». Η χώρα όμως δεν ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, απλά προέβη σε υποσχέσεις, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι εσωτερικές εξελίξεις και η στάση της κοινής γνώμης –αυτής που θα καθορίσει την μετέπειτα πολιτική- παραμένουν ακόμα «θολές» παρά την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση που παρατηρείται από συγκεκριμένες ομάδες πολιτών ή φορείς τα τελευταία χρόνια. 

Η κυβέρνηση Ομπάμα όμως θα έχει μπροστά της πολλά εμπόδια να ξεπεράσει προκειμένου να περάσει τα όποια περιβαλλοντικά μέτρα φιλοδοξεί, καθώς εντός των ΗΠΑ μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου, των πολιτών καθώς και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι αντίθετοι στην δέσμευση οικονομικών πόρων προς όφελος του περιβάλλοντος, αμφισβητώντας αρκετά επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις ή ακόμα και την ύπαρξή της.

 Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΜΚΟ Σόλων


18 Μαρτίου 2010


Κείμενο: Άρης Καπαράκης, 
συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων