ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Ο ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΜΠΑΛΙ ΚΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ-ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ” – ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΩΝ ΕΡΙΦΥΛΗΣ ΠΑΣΠΑΤΗ, ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗ

Compass - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Compass - Σόλων ΜΚΟΕισήγηση της Εριφύλης Πασπάτη  και του Σταύρου Μαυρογένη,  Διεθνολόγων  Υπ. Διδ., Πάντειου Πανεπιστημίου, Ερευνητές Ε.Κε.Π.Ε.Κ με θέμα: «Ο Οδικός Χάρτης του Μπαλί και η Συμφωνία της Κοπεγχάγης. Μια Συγκριτική Προσέγγιση». 

        Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια του συνεδρίου: «Κοπεγχάγη 2009, Το Περιβάλλον στη δίνη μιας Παγκόσμιας κρίσης» που πραγματοποιήθηκε 26-27 Φεβρουαρίου 2010 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με διοργανωτές το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου και το Παρατηρητήριο Πολιτικής και Δικαίου για την Κλιματική Αλλαγή.

 Η κ. Πασπάτη παρουσιάζει τις βασικές παραμέτρους του σχεδίου δράσης της Διάσκεψης του Μπαλί του 2007 και τον καθοριστικό ρόλο που τα αποτελέσματά της έπαιξαν στα δύο χρόνια που ακολούθησαν μέχρι την Διάσκεψη της Κοπεγχάγης. 

         Στην συνέχεια ο κ. Μαυρογένης αναφέρεται στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν πριν τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, τον τρόπο με τον οποίο τα σημαντικότερα κράτη ή γκρουπ κρατών θα προσέρχονταν σε αυτή και τους στόχους τους οποίους είχαν. 
         Η Κοπεγχάγη τελικά δεν αποτέλεσε επίσημη απόφαση της Συνόδου, δεν ήταν πολιτική διακήρυξη, δεν είχε νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα και δεν θέτει μεσοπρόθεσμους στόχους για τη μείωση των εκπομπών.  Αποδυναμώνει την «Αρχή των διαφοροποιημένων ευθυνών» μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών, λειτουργώντας περισσότερο εναντίον των τελευταίων. 

Δείτε εδώ ολόκληρη την παρουσίαση


12 Μαρτίου 2010

Κείμενο: Άρης Καπαράκης, συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων

Σχετικά άρθρα