ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗ ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΜΗΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ…

Global climate change - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Κωνσταντίνος Κατσιμπάρδης ειδικός επιστήμονας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Συντονιστής του Παρατηρητηρίου Πολιτικής και Δικαίου για την Κλιματική Αλλαγή, μιλά στη ΜΚΟ Σόλων για την διπλωματική διαμάχη που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως με «μοχλό» το περιβάλλον και τις ενδεχόμενες μελλοντικές συνέπειές της. 

        Επιπλέον αναφέρεται στην αποτυχία της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα να επιβάλλει την περιβαλλοντική πολιτική και στην απροθυμία της Κίνας να προβεί σε υποχωρήσεις.

        Σύμφωνα με τον κ. Κατσιμπάρδη οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του κόσμου (ΗΠΑ, Κίνα) κρατούν «όμηρο» τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ η Διάσκεψη του Μεξικού τον Νοέμβριο του 2010 ίσως αποτελέσει μια αποτυχία παρόμοια με την αντίστοιχη της Κοπεγχάγης. 
        Πολύ σημαντικό ζήτημα αποτελεί επίσης ο ρόλος των λόμπι τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, τα οποία εκτός των τομέων των παραδοσιακών μορφών ενέργειας έχουν τα τελευταία χρόνια επεκταθεί και στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης. 

        Η συνέντευξη δόθηκε στα πλαίσια του Συνεδρίου «Κοπεγχάγη 2009: Το Περιβάλλον στη Δίνη μιας Παγκόσμιας Κρίσης» το οποίο διεξήχθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 26 και 27 Φεβρουαρίου με διοργανωτές το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου και το Παρατηρητήριο Πολιτικής και Δικαίου για την Κλιματική Αλλαγή.

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Κατσιμπάρδη στο youtube

4 Μαρτίου 2010

Συνέντευξη-σχόλιο: Άρης Καπαράκης, συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr
Kάμερα-επεξεργασία: Γιώργος Φλώρος, Παναγιώτης Κατσουλάκος

Σχετικά άρθρα