ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΩΦΕΛΟΥΝ ΤΑ ΕΞΩΤΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ

GetAttachment - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

GetAttachment - Σόλων ΜΚΟΤα περισσότερα από αυτά, τα αγαπάμε για την υπέροχη, ξεχωριστή γεύση τους.
          Ένας ακόμη λόγος για να τα προτιμήσετε, είναι για τα θρεπτικά συστατικά τους, τον πλούτο των βιταμινών που περιέχουν και τις θετικές τους επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Ακτινίδιο
        Αυτό το φρούτο σε σχήμα αυγού, ξεχωρίζει για τη γλυκόξινη γεύση του και την καφετιά επιδερμίδα του, ενώ η σάρκα του είναι χυμώδης, με πράσινο χρώμα και μικρά σποράκια, μαύρου χρώματος.

        Ο καρπός του φρούτου, με μόλις 70 θερμίδες, είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης, διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, αρκεί να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή, για να μη χαθούν οι βιταμίνες.

        Η ύπαρξη πολλών βιταμινών, καθιστά το ακτινίδιο ιδανικό μέσο για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού κατά των μικροβίων. Επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου λόγο των φυτικών ινών που διαθέτει. Τέλος, συντελεί στη βελτίωση της όρασης, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη που περιέχει.

Καραμπόλα
        Το σχήμα του μοιάζει με αστέρι, γι΄ αυτό και ονομάζεται και φρούτο του αστεριού. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για τη διακόσμηση πιάτων, αλμυρών και γλυκών. Αυτό το χρυσο-κίτρινο φρούτο έχει γλυκόξινη γεύση. Η φλούδα του είναι λεπτή και τρώγεται, έτσι δεν χρειάζεται ξεφλούδισμα. Κάθε φρούτο περιέχει 40 θερμίδες και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C.

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε οξαλικό οξύ, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή του από άτομα που έχουν προβλήματα στα νεφρά.

Γκουάβα
        Ανάλογα με τις ποικιλίες του, το φρούτο γκουάβα απαντάται σε στρογγυλό ή αχλαδόμορφο σχήμα. Ο εδώδιμος φλοιός του, μπορεί να είναι άσπρος, κίτρινος, ρόδινος, ή κόκκινος. Μπορεί επίσης να είναι γεμάτος με τους χλωμούς, εδώδιμους σπόρους του ή και να μην έχει κουκούτσια. Η λεπτή φλούδα του είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χυμώδης και έχει μια ισχυρή, πολύ χαρακτηριστική γλυκιά γεύση ή ευχάριστα ξινή, με έντονο άρωμα.

        Η γκουάβα θεωρείται υπέρ-φρούτο, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.

Μάνγκο
        Μεγάλο, πράσινο, κόκκινο ή κίτρινο φρούτο σε σχήμα αυγού. Περιβάλλεται από μια λεπτή φλούδα που αφαιρείται αποκαλύπτοντας μια σάρκα κίτρινου χρώματος. Έχει γλυκιά, τροπική γεύση και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C, κάλιο και φυτικές ίνες.

Παπάγια
        Ανάλογα με την ποικιλία και το είδος των φυτών, η παπάγια  απαντάνται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα όπως στρογγυλό, οβάλ και σχήμα αχλαδιού.

        Οι καρποί της περιέχουν πολλούς σπόρους. Η κίτρινη έως πορτοκαλοκόκκινη σάρκα της έχει συνήθως γλυκιά γεύση. Όταν είναι ώριμη, τρώγεται συνήθως ωμή, χωρίς τη φλούδα ή τα κουκούτσια της, ενώ το άγουρο πράσινο φρούτο μπορεί να καταναλωθεί μαγειρεμένο. Τόσο το πράσινο φρούτο, όσο και το ώριμο, είναι πλούσια σε βιταμίνης C, κάλιο και φυλλικό οξύ. Η παπάγια περιέχει επίσης ένα ένζυμο που ονομάζετε παπαΐνη και έχει τη δυνατότητα να διαλύει τις σκληρές ίνες του κρέατος. Έτσι, μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στη θεραπεία προβλημάτων που αφορούν την πέψη. Κάθε παπάγια αποδίδει περίπου 118 θερμίδες.

Φρούτο του πάθους
        Το φρούτο του πάθους είναι ένα είδος τροπικού φρούτου. Ο καρπός του έχει οβάλ σχήμα. Υπάρχουν δύο ποικιλίες φρούτων του πάθους: μια με κίτρινη φλούδα της και μία με μοβ φλοιό. Η μοβ ποικιλία, η πιο διαδεδομένη, είναι πιο μικρή σε μέγεθος, εξωτερικά η φλούδα της είναι ζαρωμένη και εσωτερικά έχει γλοιώδη υφή με πολλούς σπόρους. Ο καρπός τρώγεται με το κουταλάκι και είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, C, κάλιο και φυτικές ίνες, με μόλις 16 θερμίδες ανά φρούτο. 

Acai berry
        Το Acai Berry είναι ένα μικρό, στρογγυλό φρούτο, με φλοιό σε χρώμα μαύρο-μωβ. Βγαίνει στα δάση του Αμαζονίου είναι γνωστό για τις πολλές ιδιότητές του. Περιέχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, υδατανθράκων, αντιοξειδωτικών, ωμέγα λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, αμινοξέων και βιταμινών Α και C. Το Acai Berry έχει χαρακτηριστεί και ως υπέρ-φρούτο, και θεωρείται ότι ενισχύει στο μέγιστο την ενέργεια και την αντοχή. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του σώματος, στο σύνολό του. 

Ρόδι
        Γνωστό για βαθυκόκκινα, τραγανά σπόρια του, με τη γλυκόξινη γεύση, το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Περιέχει υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Το ρόδι έχει αποδειχθεί ότι περιέχει στοιχεία που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

15 Φεβρουαρίου 2010,

Γράφει η Ζωή Πορφύρη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Με την ευγενική παραχώρηση του mednutrition.gr

Σχετικά άρθρα