ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

Yvo De Boer - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Yvo De Boer - Σόλων ΜΚΟΗ παραίτηση του επικεφαλή της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή Ίβο ντε Μπερ μοιάζει με την τελευταία πράξη του δράματος της αποτυχημένης Διάσκεψης της Κοπεγχάγης.

        Ο κ. Ντε Μπερ απέφυγε να συνδέσει την παραίτησή του με την αποτυχία της Διάσκεψης, στην οποία τώρα όλοι θυμούνται ότι δεν μπορούσε να κρύψει την ανησυχία του για τα αποτελέσματά της.

 Ο Ίβο ντε Μπερ που ηγούταν των διαπραγματεύσεων των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την θέση του επικεφαλή της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Ο διάδοχός του θα αναλάβει από την 1η Ιουλίου.

       Στις τοποθετήσεις του μετά την Διάσκεψη της Κοπεγχάγης ο κ. Ντε Μπερ εξέφραζε μια πάντα αόριστη αισιοδοξία για τις μελλοντικές περιβαλλοντικές διαπραγματεύσεις. Οι φωτογραφίες του όμως από τις ημέρες της Διάσκεψης, στις οποίες έπιανε τελείως απογοητευμένος το πρόσωπό του, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Την πλήρη απογοήτευσή του έχουν επιβεβαιώσει από τότε στενοί συνεργάτες του. 
         Ο κ. Ντε Μπερ δήλωνε ότι η Κοπεγχάγη άφησε ως θετικό μελλοντικό δεδομένο την «πολιτική» βούληση των κρατών για την συνέχεια των περιβαλλοντικών διαπραγματεύσεων. Οι εξελίξεις όμως αμέσως μετά την Διάσκεψη απλά επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες του. Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα άρχισε και δημόσια στις αρχές Φεβρουαρίου να αμφιβάλλει για τη δυνατότητα επίτευξης μιας παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας.

         Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η παραίτηση Ντε Μπερ όχι μόνο καταγγέλει την πλήρη αποτυχία της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, αλλά προμηνύει και την αποτυχία της Διάσκεψης στο Κανκούν του Μεξικού τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ένας από αυτούς είναι και ο Μάικλ Λιβάι του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, ο οποίος μιλώντας στους New York Times δήλωσε ότι «αν υπήρχε η πιθανότητα για την επίτευξη κάποιας δεσμευτικής συμφωνία έως το τέλος του 2010, υποψιάζομαι ότι ο κ. Ντε Μπερ θα παρέμενε στην θέση του για να απολάβει των διαπιστευτηρίων της»[1].

         Κάτι τέτοιο διαψεύδεται από τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα μετά την Κοπεγχάγη εν μέσω των αλλεπάλληλων αψιμαχιών μεταξύ των μεγαλύτερων μολυντών του κόσμου στην προσπάθεια που έκαναν και κάνουν να αποποιηθούν των ευθυνών τους.

         Μεγαλύτερες επιτυχίες για τον 55χρονο Ίβο ντε Μπερ, ο οποίος από το 2006 βρισκόταν στην θέση του επικεφαλή της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, θεωρούνται η ένταξη των μεγάλων αναπτυσσόμενων κρατών και ιδιαίτερα της Κίνας και της Ινδίας στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το περιβάλλον και το γεγονός ότι κατάφερε να «ανεβάσει» το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών ζητημάτων πολύ ψηλά στην ατζέντα κρατών και κυβερνήσεων.

        Ο Ίβο Ντε Μπερ έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι είναι σχεδόν αδύνατο να συνεχίζουν να διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με την παρουσία χιλιάδων διαπραγματευτών και προτείνει την ύπαρξη ολιγομελών επιτροπών ειδικών στις επόμενες συναντήσεις, προκειμένου να αποφεύγονται αδιέξοδα παρόμοια με αυτά των Διασκέψεων της Κοπεγχάγης και του Μπαλί.

[1] U.N. Climate Chief Resigns, New York Times, 18 Φεβρουαρίου 2010

19 Φεβρουαρίου 2010

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr