ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΒΙΑ

Planet Earth - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Planet Earth - Σόλων ΜΚΟΣτις 10 Νοεμβρίου 2009, παρουσιάστηκε στο Βερολίνο, στα πλαίσια της 10ης Παγκόσμιας Συνόδου των βραβευμένων με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ο “Χάρτης για έναν κόσμο χωρίς βία”.
       
Αποτελεί μια πολύ σημαντική συνεισφορά σε μια πραγματικά ανθρωπιστική κατεύθυνση. 
       Ο Χάρτης παραδόθηκε επίσημα στην αποστολή της  Παγκόσμιας Πορείας, η οποία επιφορτίστηκε το έργο να τον διαδώσει σε κάθε σταθμό του ταξιδιού τους. Ακολουθεί το κείμενο του Χάρτη. Περισσότερες πληροφορίες εδώ 
Η βία είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί.

         Κανένα κράτος ή άτομο δεν μπορεί να είναι ασφαλές σε έναν επικίνδυνο κόσμο. Οι αξίες της μη βίαιης πρόθεσης, σκέψης και δράσης είναι σήμερα, όχι μια επιλογή, μα μια αναγκαιότητα. Οι αξίες αυτές αφορούν στις σχέσεις μεταξύ κρατών, ομάδων και ατόμων.
        Είμαστε πεπεισμένοι ότι η προσήλωση στις αξίες της μηβίας θα οδηγήσει σε μια πιο ειρηνική, πολιτισμένη παγκόσμια τάξια πραγμάτων, στην οποία μπορεί να γίνει πραγματικότητα μια πιο αποτελεσματική και δίκαιη διακυβέρνηση, η οποία να σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ιερότητα της ίδιας της ζωής.

        Οι πολιτισμοί μας, η ιστορίες μας και οι ζωές μας είναι αλληλένδετες και οι πράξεις μας είναι αλληλοεξαρτώμενες. Ειδικά σήμερα, όσο ποτέ πριν, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια αλήθεια: η μοίρα μας είναι κοινή. Και η μοίρα μας θα καθοριστεί από τις προθέσεις, τις αποφάσεις και τις ενέργειές μας σήμερα.
        Είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι η δημιουργία μιας κουλτούρας της ειρήνης και της μηβίας, παρ’ ότι δύσκολη και μακρά διαδικασία, είναι ένας σκοπός τόσο αναγκαίος όσο και ευγενής.

        Η επιβεβαίωση των αξιών που περιέχονται στον παρόντα Χάρτη είναι ένα ζωτικό βήμα για να διασφαλιστεί η επιβίωση και η ανάπτυξη της ανθρωπότητας και να γίνει πραγματικότητα το όραμα ενός κόσμου χωρίς βία.

Εμείς, οι Βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης, πρόσωπα και Οργανισμοί,
         
Επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή μας στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου·
        το ενδιαφέρον μας για την ανάγκη να σταματήσει η εξάπλωση της βίας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και ιδιαίτερα οι απειλές που τίθενται σε παγκόσμια κλίμακα και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας·
         Επιβεβαιώνοντας ότι η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης είναι η ρίζα της δημοκρατίας και της δημιουργικότητας·
        Αναγνωρίζοντας ότι η βία εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους, όπως οι ένοπλες συγκρούσεις, η στρατιωτική κατοχή, η φτώχεια, η οικονομική εκμετάλλευση, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η διαφθορά και η προκατάληψη με βάση τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο, ή το σεξουαλικό προσανατολισμό·
       Συνειδητοποιώντας ότι η μεγαλοποίηση της βίας, όπως προβάλλεται από τα εμπορικά μέσα και προϊόντα ψυχαγωγίας μπορεί να συμβάλλει στην αποδοχή της βίας ως μιας φυσιολογικής και αποδεκτής κατάστασης·
      Γνωρίζοντας ότι εκείνοι που βλάπτονται περισσότερο από τη βία είναι οι πλέον αδύναμοι και ευάλωτοι·
       Θυμούμενοι ότι η ειρήνη δεν είναι μόνο η απουσία της βίας, αλλά είναι η παρουσία της δικαιοσύνης και της ευημερίας των ανθρώπων·
        Συνειδητοποιώντας ότι η αποτυχία των κρατών να φιλοξενήσουν την εθνολογική, πολιτισμική και θρησκευτική ποικιλομορφία των ανθρώπων ευθύνεται για ενα μεγάλο μέρος της βίας στον κόσμο·
         Αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθεί μια εναλλακτική προσέγγιση της συλλογικής ασφάλειας, βασισμένης σε ένα σύστημα στο οποίο καμία χώρα ή ομάδα χωρών δεν θα στηρίζεται σε πυρηνικά όπλα για την ασφάλεια της·
       Γνωρίζοντας ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από αποτελεσματικούς παγκόσμιους μηχανισμούς και προσεγγίσεις για τη μηβίαιη πρόληψη και επίλυση συγκρούσεων, καθώς και ότι αυτές είναι πιο επιτυχείς όταν εφαρμόζονται στο αρχικό στάδιο·
         Επιβεβαιώνοντας ότι τα πρόσωπα που κατέχουν εξουσία φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τον τερματισμό της βίας όπου αυτή εκδηλώνεται και την πρόληψή της όπου αυτό είναι δυνατό·
        Διακηρύσσοντας ότι οι αξίες της μηβίας πρέπει να θριαμβεύσουν σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, καθώς και στις σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών·

Απευθύνουμε έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα να προάγει τις ακόλουθες αρχές:

Πρώτη
: Σε έναν κόσμο αλληλεξάρτησης, η πρόληψη και η παύση των ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ και εντός των κρατών είναι πιθανό να απαιτεί τη συλλογική δράση της διεθνούς κοινότητας. Η ασφάλεια των επιμέρους κρατών μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα με την ανάπτυξη της παγκόσμιας ανθρώπινης ασφάλειας. Αυτό προϋποθέτει την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών καθώς και των περιφερειακών συνεργαζόμενων οργανισμών.

Δεύτερη
: Για την επίτευξη ενός κόσμου χωρίς βία, τα κράτη πρέπει να συμμορφώνονται πιστά στους νόμους και να τιμούν τις νομικές δεσμεύσεις τους σε κάθε περίπτωση.

Τρίτη
: Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση προς την καθολική και επαληθεύσιμη εξάλειψη των πυρηνικών και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής. Τα κράτη που κατέχουν τέτοια όπλα πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα βήματα προς τον αφοπλισμό και να εφαρμόσουν ένα σύστημα ασφαλείας που δεν βασίζεται στην αντιμετώπιση πυρηνικής επίθεσης. Ταυτόχρονα, τα κράτη πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την εδραίωση της συνθήκης μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, λαμβάνοντας μέτρα όπως η ενίσχυση πολυμερών μηχανισμών ελέγχου και επαλήθευσης, η προστασία των πυρηνικών υλικών και ο προοδευτικός αφοπλισμός.

Τέταρτη
: Για να προωθηθεί η εξάλειψη της βίας στην κοινωνία, η παραγωγή και η πώληση όπλων και ελαφρού οπλισμού πρέπει να μειωθεί και να ελέγχεται αυστηρά σε διεθνές, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Επιπλέον θα πρέπει να επιβληθούν πλήρως και καθολικά οι διεθνείς συμφωνίες για τον αφοπλισμό, όπως η Συνθήκη Απαγόρευσης των Ναρκών του 1997, και να υποστηριχθούν νέες προσπάθειες που στοχεύουν στην εξάλειψη των επιπτώσεων σπό τα όπλα παθητικής ενεργοποίησης και τα “τυφλά όπλα”, όπως τα πυρομαχικά διασποράς. Μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων πρέπει να τεθεί σε ισχύ.

Πέμπτη
: Η τρομοκρατία δεν μπορεί ποτέ να είναι δικαιολογημένη, διότι η βία γεννά βία και επειδή καμία τρομοκρατική ενέργεια εναντίον άμαχου πληθυσμού σε οποιαδήποτε χώρα δεν μπορεί να γίνεται στο όνομα οποιουδήποτε σκοπού. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί, ωστόσο, να δικαιολογήσει καμία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, πολιτισμικών κανόνων ή της δημοκρατίας.

Έκτη
: Η εξάλειψη της ενδοοικογενειακής και οικιακής βίας προϋποθέτει τον άνευ όρων σεβασμό για την ισότητα, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των γυναικών, των ανδρών και των παιδιών από κάθε άτομο, θεσμό του κράτους, θρησκεία και κοινωνία. Νόμοι και συμβάσεις που θα προστατεύουν τα παραπάνω πρέπει να δημιουργηθούν σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Έβδομη
: Κάθε άτομο και κάθε κράτος έχει την ευθύνη για την πρόληψη της βίας κατά των παιδιών και των νέων, που αποτελούν το κοινό μας μέλλον και το πιο πολύτιμο δώρο. Όλα έχουν δικαίωμα σε μια ποιοτική παιδεία, σε αποτελεσματική πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, στην προσωπική ασφάλεια, στην κοινωνική προστασία, στην πλήρη συμμετοχή στην κοινωνία και σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον που να προάγει τη μηβία ως τρόπο ζωής. Η εκπαίδευση για την Ειρήνη, η προώθηση της μηβίας και η έμφαση στην έμφυτη ανθρώπινη τάση της συμπόνιας, πρέπει να αποτελεί ουσιαστικό μέρος του προγράμματος σπουδών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε επιπέδου.

Όγδοη
: Η πρόληψη των συγκρούσεων που προκύπτουν από την εξάντληση των φυσικών πόρων, και συγκεκριμένα των πηγών ενέργειας και του νερού, προϋποθέτει από τα κράτη να δράσουν αποφασιστικά και, μέσω της δημιουργίας νομικών μηχανισμών και προτύπων, να φροντίσουν για την προστασία του περιβάλλοντος και να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να προσαρμόσουν την κατανάλωσή τους βάσει των διαθέσιμων πόρων και των πραγματικών ανθρώπινων αναγκών.

Ένατη
: Απευθύνουμε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη και στα κράτη μέλη τους να προωθήσουν την εκτίμηση της εθνικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής πολυμορφίας. Ο χρυσός κανόνας ενός μηβίαιου κόσμου: Συμπεριφέρσου στους άλλους όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται.

Δέκατη
: Τα κύρια πολιτικά εργαλεία για την πραγμάτωση ενός μη-βίαιου κόσμου είναι η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και του διαλόγου, βασισμένου στην αξιοπρέπεια, τη γνώση και το συμβιβασμό, που διεξάγεται στη λογική της ισορροπίας μεταξύ των συμφερόντων των εμπλεκομένων μερών και, κατά περίπτωση, περιλαμβάνει ανησυχίες σχετικά με το σύνολο της ανθρωπότητας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ενδέκατη
: Όλα τα κράτη, οι οργανισμοί και οι ιδιώτες πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην κατανομή των οικονομικών πόρων, και την επίλυση των κατάφορων αδικιών που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τη βία. Η ανισορροπία των συνθηκών διαβίωσης οδηγεί αναπόφευκτα σε έλλειψη ευκαιριών και, σε πολλές περιπτώσεις, στην απώλεια της ελπίδας.

Δωδέκατη
: Η κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ακτιβιστών της ειρήνης και του περιβάλλοντος, πρέπει να αναγνωρίζονται και να προστατεύονται ως ζωτικά στοιχεία για την οικοδόμηση ενός μηβίαιου κόσμου, καθώς και όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να εξυπηρετούν τις ανάγκες των λαών τους και όχι το αντίθετο. Πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν και θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών -ιδίως των γυναικών- στην κοινωνία και στις πολιτικές διαδικασίες σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Δέκατη τρίτη
: Κατά την εφαρμογή των αρχών του παρόντος Χάρτη καλούμε όλους να εργαστούν από κοινού για έναν δίκαιο κόσμο, στον οποίο δεν αφαιρείται η ζωή κανενός ανθρώπου. Στον οποίο ο καθένας έχει το δικαίωμα να μη θανατώνεται και την ευθύνη να μη θανατώνει άλλους.

        Ενθαρρύνουμε την επιστημονική έρευνα αναφορικά με όλες τις μορφές βίας, στους τομείς της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και του διαλόγου, και καλούμε την ακαδημαϊκή, επιστημονική και θρησκευτική κοινότητα να συμμετάσχουν και να μας βοηθήσουν στη μετάβαση προς κοινωνίες χωρίς βία, όπου κανείς δεν αφερεί ανθρώπινη ζωή.


Υπογράφουν οι τιμημένοι με νόμπελ πρόσωπα και οργανισμοί:

  • Μέιριντ Κόριγκαν Μαγκουάηρ
  •  Η Αγιότητά του, ο Δαλάι Λάμα
  •  Μιχαήλ Γκορμπατσόφ
  •  Λεχ Βαλέσα
  •  Φρεντερίκ Βιλέμ ντε Κλερκ
  •  Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου Μπίλο
  •  Τζόντι Ουίλιαμς
  •  Σιρίν Εμπαντί
  •  Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι
  •  Τζων Χιούμ
  •  Κάρλος Φιλίπε Χιμένες Μπέλο
  •  Μπέτι Ουίλιαμς
  •  Μουχάμαντ Γιουνούς
  •  Βανγκάρι Ματάι
  • Διεθνής Ιατρική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής
  • Ερυθρός Σταυρός
  • Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας
  • Αμερικανική Επιτροπή Φιλίας
  • Διεθνές Γραφείο για την Ειρήνη

 

Υποστηρίζουν το Χάρτη:

Θεσμοί:

  • Βασκική κυβέρνηση
  • Δήμος Cagliari, Ιταλία
  • Επαρχία Cagliari, Ιταλία
  • Δήμος Villa Verde (OR), Ιταλία
  • Δήμος Grosseto, Ιταλία
  • Δήμος Lesignano de Bagni (PR), Ιταλία
  • Δήμος Bagno a Ripoli (FI), Ιταλία
  • Δήμος di Castel Bolognese (RA), Ιταλία
  • Δήμος Cava Manara (PV), Ιταλία
  • Δήμος Faenza (RA), Ιταλία

Οργανώσεις:

  •  Άνθρωποι για την Ειρήνη – Μπέλφαστ (Βόρεια Ιρλανδία)
  • Ένωση “Συλλογική μνήμη”
  • Ένωση Χοκτέχι Μοριορί, Νέα Ζηλανδία
  • Κόσμος χωρίς πολέμους και χωρίς βία
  • Παγκόσμιο Κέντρο Ανθρωπιστικών Μελετών
  • Κοινοτήτα για την ανθρώπινη εξέλιξη, Διεθνής ομοσπονδία
  • Κέντρο Πολιτισμών, Διεθνής Ομοσπονδία
  • Διεθνής ομοσπονδία Ανρωπιστικών Κομμάτων
  • Ένωση «πόλη του Cádiz για τη μηβία», Ισπανία
  • Γυναίκες για την αλλαγή,Διεθνές Ίδρυμα (ΗνωμένοΒασίλειο, Ινδία,
  • Ισραήλ, Καμερούν, Νιγηρία)
  • Ινστιτούτο για την Ειρήνη και τις κοσμικές σπουδές, Πακιστάν
  • Ένωση Assocodecha, Μοζαμβίκη
  • Ίδρυμα Awaz, Κέντρο για τις υπηρεσίες ανάπτυξης, Πακιστάν
  • Eurafrica, πολυπολιτισμική ένωση, Γαλλία
  • Παιχνίδια Ειρήνης UISP, Ιταλία
  • Club Moebius, Αργεντινή
  • Κέντρο για τη δημιουργική ανάπτυξη Danilo Dolci, Ιταλία
  • Ευρωπαϊκό κέντρο μελετών και πρωτοβουλιών, Ιταλία
  • Ομάδα Emergency Alto Casertano, Ιταλία
  • Βολιβιανή ένωση οριγκάμι, Βολιβία
  • Il sentiero del Dharma, Ιταλία
  • Gocce di fraternità, Ιταλία
  • Fundacion Aguaclara, Βενεζουέλα
  • Associazione Lodisolidale, Ιταλία
  • Colectivo de Educación en derechos humanos y Prevención Activa de Conflictos, Ισπανία
  • ETOILE.COM (Agence Rwandaise d’Edition, de Recherche, de Presse et de Communication), Ρουάντα
  • Οργάνωση Νεολαίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ιταλία
  • Ateneo de Petare, Βενεζουέλα
  • Association étudiante du CÉGEP de Sherbrooke, Κεμπέκ, Καναδάς
  • Federación de Instituciones Privadas de Atención al Niño, el Joven y la Familia (FIPAN), Βενεζουέλα
  • Centre Communautaire Jeunesse Unie de Parc Extension, Κεμπέκ, Καναδάς
  • Γιατροί για την Παγκόσμια Επιβίωση, Καναδάς
  • Ενωμένες μητέρες ενάντια στη βία παντού
  • Οργισμένες γιαγιάδες, Καναδάς
  • Βετεράνοι ενάντια στα πυρηνικά όπλα, Καναδάς
  • Κέντρο μάθησης για τη μετασχηματίζουσα μάθηση, Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Καναδάς

Προσωπικότητες:

  • Βάλτερ Βελτρόνι, πρώην δήμαρχος της Ρώμης
  • Ταντατόσι Ακίμπα, δήμαρχος της Χιροσίμα, Πρόεδρος των “Δημάρχων για την Ειρήνη”
  • Αγκάζιο Λοιέρο, Κυβερνήτης της Περιφέρειας της Καλαβρίας, Ιταλία
  • Καθηγητής Σβαμινάθαν, πρώην Πρόεδρος της οργάνωσης “Διασκέψεις Pugwash για την Επιστήμη και τις Παγκόσμιες Υποθέσεις”, τιμημένης με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης
  • David T. Ives, Albert Schweitzer Ινστιτούτο
  • Τζορτζ Κλούνι
  • Ντον Τσιντλ
  • Μπομπ Γκέλντογ
  • Τόμας Χιρς, εκπρόσωπος Ανθρωπιστικού Κινήματος για τη Λατινική Αμερική
  • Μισέλ Ισέν, εκπρόσωπος Ανθρωπιστικού Κινήματος για την Αφρική
  • Τζιόρτζιο Σουλτζ, εκπρόσωποςΑνθρωπιστικούΚινήματος για την Ευρώπη
  • Κρις Γουέλς, εκπρόσωπος Ανθρωπιστικού Κινήματος για τη Βόρεια Αμερική
  • Σουντίρ Γκαντότρα, εκπρόσωπος Ανθρωπιστικού Κινήματος για την Ασία και την Ωκεανία
  • Μαρία Λουίζα Χιοφάλο, Πρόεδρος Δημοτικού συμβουλίου, Πίζα, Ιταλία
  • Σίλβια Αμοντέο, Πρόεδρος ιδρύματος Meridión, Αργεντινή
  • Μίλουντ Ρεζούκι, πρόεδρος ACODEC association, Μαρόκο
  • Άντζελα Φιορόνι, γραμματέας περιφέρειας Legautonomie Lombardia, Ιταλία
  • Λουίς Γκουτιέρεζ, πρόεδρος του Κύκλου Διεθνών Σπουδών της Λατινικής Αμερικής,Μεξικό
  • Βιτόριο Ανολέτο, πρώην μέλος του Ευρωκοινοβουλίου,Ιταλία
  • Λορένζο Γκουζελόνι, Δήμαρχος του Novate Milanese (MI), Ιταλία
  • Mohammad Zia-ur-Rehman, Εθνικός Συντο9νιστής GCAP-Πακιστάν
  • Ραφαέλ Κορτέσι,δήμαρχος Lugo di Romagna (RA), Ιταλία
  • Ροντρίγκο Καράζο, πρώην πρόεδρος Κόστα Ρίκα
  • Λουτσία Μπούρσι, δήμαρχος Maranello (MO), Ιταλία
  • Miloslav Vlček, πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων, Τσεχία
  • Σιμόν Γκαμπερίνι, δήμαρχος Casalecchio di Reno (BO), Ιταλία
  • Lella Costa, ηθοποιός,Ιταλία
  • Λουίζα Μοργκαντίνι, πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ιταλία
  • Birgitta Jónsdóttir, μέλος της Βουλής της Ισλανδίας, πρόεδρος των Φίλων του Θιβέτ Ισλανδίας
  • Italo Cardoso, Gabriel Chalita, José Olímpio, Jamil Murad, Quito Formiga, Agnaldo Timóteo, João
  • Antonio, Juliana Cardoso Alfredinho Penna (»Frente Parlamentar de Acompanhamento da Marcha Mundial pela Paz e a Não Violência em São Paulo»), Βραζιλία
  • Katrín Jakobsdóttir, Υπουργός για την Εκπαίδευση,τον Πολιτισμό και την Επιστήμη, Ισλανδία
  • Loredana Ferrara, Πρόεδρος του Συμβουλίου της επαρχίας Prato, Ιταλία
  • Ali Abu Awwad, ακτιβιστής για την ειρήνη μέσω της μηβίας, Παλαιστίνη
  • Giovanni Giuliari, Πρόεδρος του συμβουλίου του δήμου Vicenza, Ιταλία
  • Rémy Pagani, Δήμαρχος της Γένοβα, Ελβετία
  • Πάολο Σετσόνι,δήμαρχος Vernio (PO), Ιταλία
  • Viviana Pozzebon, τραγουδίστρια, Αργεντινή
  • Max Delupi, δημοσιογράφος και μαέστρος, Αργεντινή

___________________________
(Πηγή: Κόσμος Χωρίς Πολέμους)
 

11 Φεβρουαρίου 2010

Σχετικά άρθρα