1

MIA ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Νταρφούρ του Σουδάν και η επακόλουθη τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή αποτελούσε ένα από τα κύρια θέματα του διεθνούς τύπου το 2007 και το 2008. 

Με την παγκόσμια οικονομική κρίση να είναι το κυρίαρχο θέμα στα μεγάλα ΜΜΕ η κρίση του Νταρφούρ πέρασε στο περιθώριο συνεχίζοντας όμως να επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ, ο αριθμός των ανθρώπων που χρίζουν ανάγκης άμεσης παροχής τροφής αυξήθηκε από ένα σε τέσσερα εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή του προγράμματος στην περιοχή του νότιου Σουδάν Λέο Βαν Ντερ Βέντον κυριότεροι λόγοι για τον τετραπλασιασμό των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα είναι η εκτεταμένη ξηρασία που εδώ και πολλούς μήνες πλήττει ολόκληρη την ανατολική Αφρική και οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ των φυλών, οι οποίες αναγκάζουν πολλούς ανθρώπους να μετακινούνται αναζητώντας ασφαλέστερες περιοχές.

Η κατάσταση μάλιστα για τα εκατομμύρια ανθρώπους θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης αναμένεται να επιδεινωθεί με την επερχόμενη περίοδο βροχοπτώσεων καθώς τεράστιες περιοχές θα μετατραπούν σε βάλτους, ενώ πολλές περιοχές θα αποκλειστούν εξαιτίας των πλημμυρών που κάνουν απροσπέλαστους τους δρόμους.

Η εκτεταμένη ξηρασία[1] που έχει χτυπήσει την ανατολική Αφρική θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως, το οποίο μάλιστα λαμβάνει χώρα σε περιοχή των οποίων οι κάτοικοι δεν ευθύνονται για την παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση.

Όπως και ολόκληρη η ανατολική Αφρική (Κένυα, Αιθιοπία, Σομαλία και Ουγκάντα), το Σουδάν έχει πληγεί από το καταστρεπτικό συνδυασμό κλιματικών αλλαγών, αύξησης στις τιμές βασικών αγαθών και ανεπαρκών καλλιεργητικών μεθόδων. Η κατάσταση όμως στο Σουδάν είναι πολύ δυσχερέστερη εξαιτίας των αιματηρών και χωρίς διακοπή εχθροπραξιών.

Από την άλλη πλευρά, με τις ιστορικές για το Σουδάν εκλογές να επίκεινται σε δύο μήνες από τώρα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν σε κλίμα ηρεμίας. Σύμφωνα με το Center for American Project υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επανάληψης του εμφυλίου πολέμου(ανάμεσα στον Βορρά στον οποίο βρίσκεται και η πρωτεύουσα Χαρτούμ και στις πλούσιες σε πετρελαιοφόρα κοιτάσματα νοτιοανατολικές περιοχές))[2]

Το ενδεχόμενο επανάληψης της εμφύλιας σύγκρουσης σε ευρεία κλίμακα ανησυχεί ιδιαίτερα και τον Οργανισμό Αφρικανικών Κρατών και τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία σε έκθεσή τους τον Οκτώβριο του 2009 ανέφεραν επιδείνωση της κατάστασης σε 6 από τις συνολικά 10 επαρχίες της χώρας[3]
Ο κ. Λέο Βαν Ντερ Βέντον πάντως αναφέρει ότι οι εμπλεκόμενοι στη σύγκρουση εμφανίζονται όλο και καλύτερα εξοπλισμένοι[4].

Η ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν εξαιτίας του εμφυλίου σε μία ήδη πάμπτωχη χώρα έχει θεωρηθεί ως η χειρότερη όλων των εποχών. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν τους νεκρούς της εμφύλιας διαμάχης που ξεκίνησε το 2003 σε περισσότερους από 300.000 ενώ οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους υπολογίζονται σε 2,7 εκατομμύρια[5].

Σε περίπτωση που οι εκλογές του Απριλίου κυλήσουν ομαλά έχει καθοριστεί Δημοψήφισμα το 2011 προκειμένου να αποφασιστεί αν ο Νότος θα αποσχιστεί από το Βορρά.  Ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων όμως τα Ηνωμένα Έθνη δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους για συνέχιση της ανθρωπιστικής κρίσης που στη μεγάλη αφρικανική χώρα μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ.

[1] Εκατομμύρια ανθρωποι και ζώα στο έλεος της ξηρασίας, Σόλων, 6 Οκτωβρίου 2009 
[2] Security Essential to Ensure Peaceful Elections, IPS, 1 Φεβρουαρίου 2010 
[3] “Preventing Implosion” , International Crisis Group  
[4] Southern Sudanese in Need of Food Aid Soar to Over 4 Million, VOA News, 2 Φεβρουαρίου 2010
[5] http://www.alertnet.org/db/crisisprofiles/SD_DAR.htm


Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων

aris@solon.org.gr

5 Φεβρουαρίου 2010