1

ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΝΗΣΙΔΑ ΠΡΟΟΔΟΥ (του Γιώργου Μαυρουλέα)

Το ακούς παντού “Κρατάτε την Ελλάδα καθαρή”. Οι κάτοικοι είναι περήφανοι για την Ελλάδα τους. Οι περισσότεροι κάτοικοι διαθέτουν ένα υψηλό μορφωτικό επίπεδο και ένα πνεύμα ελευθερίας λόγου και έκφρασης πνέει παντού, όπως άλλωστε σε όλη τη χώρα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά όταν σ’ αυτήν υπάρχει ολόκληρο αλλά και το μοναδικό πανεπιστήμιο για την Ειρήνη!

Τα πάντα σταματούν στις 12 το μεσημέρι για δύο ώρες. Η μεσημεριανή σιέστα είναι ιερή εδώ. Ένας παράδεισος μακρυά από οποιαδήποτε αίσθηση στρες στην πιο ευτυχισμένη χώρα του πλανήτη (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ).

Εδώ δε θα δεις ούτε έναν στρατιώτη, αφού 60 χρόνια τώρα η χώρα έχει καταργήσει το στρατό.

… Όχι δεν είναι ο πρόλογος ενός διηγήματος φαντασίας. Η «Ελλάδα» είναι πόλη της Κόστα Ρίκας και πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Είναι η πιο καθαρή πόλη της χώρας αυτής. Ιδρύθηκε το 1834 από τον τότε πρόεδρο της χώρας Χοσέ Ραφαέλ Αλβαράδο που συγκινημένος από την ελληνική επανάσταση του 1821 ίδρυσε τρεις νέες πόλεις: την Ελλάδα, την Αθήνα και τη Σπάρτη.

Με έκταση μόλις 51.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 4.000.000 πληθυσμό, η Κόστα Ρίκα είναι κάπως μικρότερη από τη μισή Ελλάδα. Παρόλο όμως το μικρό της μέγεθος, στο έδαφός της διαβιεί το 5% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας! Η χώρα ευτυχώς λαμβάνει αυστηρά μέτρα προφύλαξής της.

Το 2010 έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ παγκόσμιο έτος προστασίας της βιοποικιλότητας και εδώ της αξίζουν συγχαρητήρια. Στην Κοπεγχάγη η χώρα αυτή υπήρξε η πιο ευχάριστη νότα. Διαβάζουμε:

«Η Κόστα Ρίκα από την Κεντρική Αμερική, όμως έκανε την έκπληξη στη σύνοδο της Κοπεγχάγης .Έχει πετύχει κάτι που κανένας άλλος δεν έχει κάνει. Αύξησε την δασοκάλυψη από 21% της χώρας που ήταν το 1982, σε 52% σήμερα!!!! Πραγματικά της αξίζουν συγχαρητήρια. Και επίσης δεσμεύεται ότι μέχρι το 2021, θα είναι η πρώτη χώρα η οποία θα είναι χωρίς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.»

Πράγματι ένας χαρούμενος πολιτισμός δεν είναι καταστροφικός, όπως και ένας χαρούμενος άνθρωπος. Αλλά η χαρά δε γεννιέται χωρίς προσπάθεια. Επιλέγεται και κερδίζεται καθημερινά μέσα από επιλογές συλλογικές ή ατομικές.

08 Ιανουαρίου 2010

Γιώργος Μαυρουλέας, πολιτικός επιστήμονας
Μέλος της μκο Σόλων
gmavrouleas@solon.org.gr