1

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

“Εμείς τα αυτοδιοικητικά στελέχη που υπογράφουμε αυτό το κείμενο δηλώνουμε ότι:

  • Θεωρούμε απαράδεκτη την έλλειψη ενημέρωσης για το τι προβλέπει ο Περιφερειακός σχεδιασμός για την διαχείριση απορριμμάτων που συνέταξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, παραμονές των εκλογών της 4ηςΟκτ. 2009.
  • Αναρωτιόμαστε αν αυτός ο σχεδιασμός συντάχθηκε κατόπιν μελέτηςπεριβαλλοντικών επιπτώσεων.

· Θεωρούμε απαράδεκτο να σχεδιάζεται αποθήκευση δεμάτων, δεματοποίηση ή/και εργοστάσιο καύσης στην γειτονιά μας στα Αθίκια, αλλά και οπουδήποτε άλλού στην Κορινθία και μάλιστα χωρίς ενημέρωση των δημοτικών συμβουλίων, χωρίς διαβούλευση με τους δημότες.
· Είμαστε αντίθετοι με την μέθοδο της δεματοποίησης των απορριμμάτων, και εκφράζουμε την ανησυχία μας για το αν τα δέματα αυτά θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την καύση στο εργοστάσιο αυτό.
· Είμαστε αντίθετοι στην καύση απορριμμάτων με την κατασκευή μάλιστα και λειτουργία μεγάλων συγκεντρωτικών μονάδων, μέσα από αδιαφανείς μεθοδεύσεις και χωρίς την παραμικρή κοινωνική διαβούλευση.
· Επιμένουμε στην ανακύκλωση και στην εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων και ταυτόχρονα δηλώνουμε πως δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς που αυτή προχωρά στην Κορινθία.

· Ανησυχούμε για την αδράνεια των δημοτικών αρχών όσον αφορά την αποκατάσταση/απορρύπανση των παράνομων χωματερών που απειλούν και την υγεία μας, το έδαφος, τα υπόγεια και επιφανειακά νερά, τον αέρα.

· Διαφωνούμε με την ως τώρα πολιτική των δημοτικών αρχών της Κορινθίας να αναθέσουν το ζήτημα των απορριμμάτων σε μη αιρετό πρόσωπο, τον (πρώην) περιφερειάρχη. Κακώς οι δημοτικές αρχές παρέκαμψαν το κατά νόμο αρμόδιο όργανο, δηλ. τον Σύνδεσμο των 9 Δήμων Ανατ. Κορινθίας /Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).

· Διαμαρτυρόμαστε για την μη υλοποίηση της προ διετίας εγκριθείσας από τον Σύνδεσμο των 9 Δήμων Ανατ. Κορινθίας μελέτης, για την χωροθέτηση χώρου για τα απορρίμματα.

Εμείς τα αυτοδιοικητικά στελέχη που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θα εργαστούμε για τα εξής:

· Για να αποκατασταθούν όλες οι χωματερές (απορρύπανση – αποκατάσταση).

· Για να μην εγκατασταθεί χώρος αποθήκευσης δεμάτων, δεματοποίησης και εργοστασίου καύσης στα Αθίκια ή οπουδήποτε αλλού στην Κορινθία.

· Για να εφαρμοστεί σε όλους τους δήμους η Εναλλακτική Διαχείριση Απορριμμάτων, δηλαδή : Πρόληψη, Επαναχρησιμοποίηση, Μείωση, Διαλογή στην Πηγή, Ανακύκλωση, Λιπασματοποίηση – Κομποστοποίηση, Υγειονομική Ταφή των Υπολειμμάτων, Ενημέρωση –  Ευαισθητοποίηση – Συμμετοχή των δημοτών. Αυτά ζητούμε να είναι τα θεμελιακά στοιχεία του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού που πρέπει να συνταχθεί, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη εθνική νομοθεσία.

· Να ακυρωθεί ο προηγούμενος Περιφερειακός Σχεδιασμός και να συνταχθεί νέος μετά από στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και μετά από διαβούλευση και ενημέρωση των ΟΤΑ και των δημοτών.

· Nα ενταχθούν όλοι οι Δήμοι σε όσα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης δεν έχουν ακόμη ενταχθεί (πχ συσκευές κλπ).

· Να συνεχιστεί η διαδικασία χωροθέτησης όπως είχε ξεκινήσει από τον Σύνδεσμο των 9 Δήμων Ανατ. Κορινθίας.

Από την πολιτεία απαιτούμε:

· Να υπογράψει άμεσα τα λοιπά Προεδρικά Διατάγματα (π.χ. για την Ανακύκλωση Εκσκαφών, Κατεδαφίσεων και Κατασκευών).

· Να εφαρμόσει την Αρχή «Ο Ρυπαίνων Πληρώνει» και να επανακαθορίσει νομοθετικά την καταβολή των τελών καθαριότητας σύμφωνα με το βάρος  των παραγόμενων από τον πολίτη σκουπιδιών, και όχι πλέον σε σχέση με την επιφάνεια των κατοικιών, όπως κακώς ισχύει ακόμη και σήμερα στη χώρα μας.

Εμείς τα στελέχη της αυτοδιοίκησης που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θα προχωρήσουμε σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, πιστεύοντας πως τα απορρίμματα δεν είναι πρόβλημα, αλλά ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη. Θα απευθυνθούμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στον νέο Περιφερειάρχη αλλά και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί για αυτό τον κοινό σκοπό. Καλούμε τα δημοτικά συμβούλια αλλά και όλους τους φορείς της Κορινθίας να πλαισιώσουν την προσπάθειά μας”.

· Χαράλαμπος Κασίμης δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής Κίνησης Πολιτών Δήμου Κορινθίων 
· Πέτρος Λέκκας δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής δημοτικής παράταξης Δήμου Σαρωνικού, πρώην δήμαρχος
· Νίκος Λόης δημοτικός σύμβουλος Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας
· Ευάγγελος Χουσελάς δημοτικός σύμβουλος Δήμου Σικυωνίων

14 Δεκεμβρίου 2009