ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΝΑ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΤΟΡΠΙΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

dormagen industry - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

dormagen industry - Σόλων ΜΚΟΈνα κείμενο που διέρρευσε από την οικοδέσποινα Δανία προκάλεσε την οργή πολλών αναπτυσσόμενων χωρών και κατέστησε σαφές ότι οι ανεπτυγμένες χώρες σε αυτή την οριακή Διάσκεψη, είτε δεν θέλουν να δώσουν παρά ελάχιστα, είτε θα προσέλθουν στις τελικές διαπραγματεύσεις με εξαιρετικές απαιτήσεις, το ύψος των οποίων θα ελαχιστοποιεί το μέγεθος των παραχωρήσεων στις οποίες πρέπει να προβούν.

Οι αισιόδοξοι κρατούν την ελπίδα ότι η στάση ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών δεν αποτελεί παρά μέρος συνεχιζόμενων ελιγμών που στοχεύουν στη βελτίωση των διαπραγματευτικών θέσεων των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη.

        Από την τρίτη ωστόσο ημέρα της, οι ανεπτυγμένες χώρες κατέστησαν σαφή τη στάση που θα κρατήσουν την κρίσιμη ώρα των τελικών διαπραγματεύσεων την επόμενη εβδομάδα. Το κείμενο-προσχέδιο το οποίο παρουσίασε η οικοδέσποινα Δανία και όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian φαίνεται να έχει συνταχθεί από Αμερικανούς Βρετανούς και Δανούς επιστήμονες αφήνει στις ανεπτυγμένες χώρες τη δυνατότητα κατανάλωσης κατά κεφαλήν σχεδόν διπλάσιων ρύπων από τις αντίστοιχες ανεπτυγμένες (2,67 τόνους κατά κεφαλή για τις ανεπτυγμένες και 1,44 για τις αναπτυσσόμενες)[1].

 

       To κείμενο το οποίο μάλιστα στην πρώτη του σελίδα αναφέρει ως υποχρέωση την ανάληψη «άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» και για «εποικοδομητική συνεργασία» μεταξύ των συμμετεχόντων μερών, εξόργισε λόγω της μονομέρειάς του αλλά και της μυστικότητας με την οποία προωθήθηκε μεγάλο μέρος των αναπτυσσόμενων χωρών. Χαρακτηριστικό του εκνευρισμού που δημιουργήθηκε ήταν το γεγονός ότι υπήρξαν φήμες που αφορούσαν ακόμα και αποχώρηση κάποιων αντιπροσωπειών αναπτυσσόμενων χωρών  από το γκρουπ-77 (G-77).

 

        Σύμφωνα με το σύνολο του επιστημονικού κόσμου, το λεγόμενο «δανέζικο κείμενο» αποκλίνει ακόμα και από τη γραμμή του Πρωτοκόλλου του Κιότο, η οποία δέσμευε ουσιωδώς τα ανεπτυγμένα κράτη για την υιοθέτηση άμεσων μέτρων μείωσης των εκπομπών ρύπων. Το κείμενο δικαίως χαρακτηρίζεται μονομερές, καθώς προβλέπει σαφείς δεσμεύσεις από τις αναπτυσσόμενες χώρες για υιοθέτηση συγκεκριμένων ποσοστών μειώσεων εκπομπών ρύπων και προβλέπει τη «δημιουργία» μιας ιδιαίτερης κατηγορίας αναπτυσσόμενων κρατών που θα είναι γνωστές ως «οι πλέον ευάλωτες», αφήνοντας στις ανεπτυγμένες χώρες το «δικαίωμα» να εκπέμπουν διπλάσιους σχεδόν ρύπους κατά άτομο.

        Επιπλέον, φαίνεται να μην λαμβάνονται υπόψη οι όλο και περισσότερες φωνές από πολιτικούς, επιστήμονες και τον παγκόσμιο Τύπο οι οποίες καλούν για μια από-εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το Κείμενο δεν θα είναι τα Ηνωμένα Έθνη το κύριο διεθνές φόρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά η Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Συγκρότημα (Global Environment Facility), κάτι που αν επιτευχθεί θα αποτελέσει το θρίαμβο της εμπορευματοποίησης του περιβάλλοντος. 

zeindustry - Σόλων ΜΚΟ
Φωτό:Wikimedia

         Μια τέτοια εξέλιξη αποδυναμώνει ιδιαίτερα το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και δίνει την πρωτοκαθεδρία στην Παγκόσμια Τράπεζα, το παρελθόν της οποίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο

       Σύμφωνα με αρκετές οργανώσεις μάλιστα που παρευρίσκονται στην Κοπεγχάγη, το προσχέδιο αυτό που έχει δυναμιτίσει ιδιαίτερα το κλίμα της Διάσκεψης, δεν αποτελεί παρά ένα σχέδιο άμεσης πρόσβασης των εταιριών στις διαπραγματεύσεις[2]

       Υπενθυμίζεται ότι 2.340 λομπίστες που εκπροσωπούν 770 επιχειρήσεις βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Δανίας[3].

         Το G-77 και η Κίνα κάλεσαν τον Δανό Πρωθυπουργό να μην προσπαθήσει περαιτέρω για οποιαδήποτε βελτίωση του συγκεκριμένου κειμένου το οποίο τα Ηνωμένα Έθνη μέσω του γενικού γραμματέα της Διάσκεψης για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών Ίβο ντε Μπερ χαρακτήρισαν «ανεπίσημο έγγραφο». Ακόμα και αν όντως πρόκειται για ένα «ανεπίσημο έγγραφο το οποίο μοιράστηκε σε συγκεκριμένους συνέδρους για συμβουλευτικούς λόγους», δείχνει τη σταθερή προσήλωση των ανεπτυγμένων χωρών σε ένα εμπορευματοποιημένο κλίμα, όπως και τη συνολική λογική τους η οποία σίγουρα δεν υπαγορεύεται από τις γενναίες παραχωρήσεις στις οποίες πρέπει να προβούν.  Και για το λόγο αυτό φυσικά έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη αντίδραση.

       Όπως έγραφε ο καθηγητής Οικολογίας του Ανθρώπου Ρικάρντο Πετρέλα στην Le Monde Diplomatique την προηγούμενη εβδομάδα[4] «πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τον περιορισμό ή ακόμα και την εξάλειψη των δύο μεγάλων εμποδίων στο μέλλον, δηλαδή την εμπορευματοποίηση του πλανήτη και της “ιστορικής” μη διαθεσιμότητας των ΗΠΑ». Οι πρώτες τέσσερις ημέρες της Διάσκεψης έχουν κάνει περισσότερο από εμφανή αμφότερα τα δύο μεγάλα «εμπόδια» -κατά τον καθηγητή Πετρέλα- της «παγκόσμιας κρίσης» του περιβάλλοντος.

     Το δεύτερο «μεγάλο εμπόδιο», οι ΗΠΑ, κατηγορήθηκαν ευθέως από τον Σου Γουέι, μέλος της κινεζικής αντιπροσωπείας, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα The Australian δήλωσε ότι οι μειώσεις ρύπων που προτείνουν οι ΗΠΑ έως το 2020 στην πραγματικότητα αποτελούν μείωση μόλις 1% των ρύπων (των επιπέδων του 1990). Ο κ. Γουέι μάλιστα πρόσθεσε ότι «τα αγγλικά μου δεν είναι τόσο καλά, αλλά δεν νομίζω ότι μια μείωση της τάξεως του 1% μπορεί να χαρακτηριστεί αξιοσημείωτη». Στον κ. Γουέι απάντησε ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας Τοντ Στερν, ο οποίος πριν καλά-καλά προσγειωθεί χθες το βράδυ στην Κοπεγχάγη δήλωνε ότι «η χώρα της οποίας οι εκπεμπόμενοι ρύποι θα αυξηθούν δραματικά δεν είναι άλλη από την Κίνα» [5]. Πέρα από τις «φιλοφρονήσεις» αυτές πάντως, ο εκ των επικεφαλών της κινεζικής αντιπροσωπείας Χιε Ζιενσούα κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα να προσέλθει στην Κοπεγχάγη με ένα αποφασιστικό και συγκεκριμένο σχέδιο.

       Εν τω μεταξύ σε ένα από τα πολλά κείμενα-προσχέδια που κυκλοφορούν και είδαν το φως της δημοσιότητας, η Βρετανία, η Αυστραλία, το Μεξικό και η Νορβηγία, αναφέρουν τις βασικές αρχές ενός σχεδίου «πράσινης χρηματοδότησης» το οποίο θα πρέπει να κατευθυνθεί σε ποσοστό άνω του 50% προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, τονίζοντας την αναγκαιότητα για την αμεσότητα της εφαρμογής του, χωρίς όμως να αναφέρουν το ύψος του προαναφερθέντος ποσού[6].

Διαβάστε εδώ το αμφιλεγόμενο κείμενο

[1] Copenhagen climate summit in disarray after ‘Danish text’ leakThe Guardian, 10/12/09

[2] Corporate Europe Observatory, “Danish text” leak yet another example of biased behaviour by COP15 host

[3] Οι νόμοι της αγοράς στις περιβαλλοντικές αποφάσειςAgnes SinaiLe Monde DiplomatiqueΚυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 6/12/09

[4] Τα Χρηματιστήρια Παίζουν Αέρα, Ricardo PetrellaLe Monde Diplomatique, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 6/12/09

[5] US fires back at Chinahttp://en.cop15.dk 

[6] Four nations outline “green fund” plan for U.N. deal, Reuters, 09/12//09

10 Δεκεμβρίου 2009

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

Σχετικά άρθρα