1

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΓΡΙΠΗΣ Η1Ν1 ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ (του Αλέξανδρου Μπέλεση)

Όταν η απειλή ενός ιού, τα οικονομικά συμφέροντα,  η εξαγορά της επιστημονικής αυθεντίας, η διαχείριση  του φόβου της επιβίωσης και η γραφειοκρατική πίεση – ευθύνη των κρατικών λειτουργών διαπλέκονται, δημιουργείται το εκρηκτικό μείγμα των ημερών. Φυσικά όσο δεν πρέπει να παίζουμε με τις επιδημίες άλλο τόσο δεν πρέπει να παίζουμε και με την υγεία!  
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν τον σκεπτόμενο πολίτη  να αναρωτιέται για το αν πρέπει τελικά να κάνει το εμβόλιο για την νέα γρίπη Η1Ν1 ή όχι.

Επιστήμονες και γιατροί προβληματίζονται για τον τρόπο με τον οποίο έχουν χειριστεί το όλο θέμα ακόμα και παγκόσμιοι οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 
Ο καθηγητής κ. Θανάσης Δρίτσας (MD, FESC) καρδιολόγος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, απορεί λέγοντας «Παραμένει αξιοπερίεργο το πώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ως πανδημία την τρέχουσα γρίπη των χοίρων, χωρίς να πληρούνται τα δύο βασικά κριτήρια πανδημίας γρίπης: η υψηλή θνητότητα-μεταδοτικότητα και η γενετική ταυτότητα του στοιχείου Η στον τύπο Η1Ν1 (το Η στοιχείο της γρίπης των χοίρων δεν είναι καινούργιο, αλλά μοιάζει με τον τύπο της γρίπης που κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες). Ούτε πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από γρίπη των χοίρων ούτε αυτή οφείλεται σε νέο απόλυτα μεταλλαγμένο ιό» [1]. 
Όσον αφορά την αντικειμενική πληροφόρηση από αριθμό ακαδημαϊκών και πολιτικών στελεχών συμπλήρωσε ότι «οι μεν ακαδημαϊκοί συμποσιάζονται ηδονικά μετά φαρμακευτικών αντιπροσώπων, οι δε πολιτικοί γυαλίζουν επιδεικτικά τις Καγιέν τους και αναφωνούν ως νέες Αντουανέτες: Τι έχει ο κόσμος και φωνάζει; Θέλει ψωμί; Μα γιατί δεν του δίνετε παντεσπάνι!» [1] 

Διακεκριμένοι επίσης γιατροί επιστήμονες με πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων, αναρωτιούνται για την ίδια την σκοπιμότητα ενός προληπτικού  μαζικού εμβολιασμού από καθαρά επιστημονική άποψη καθώς φαίνεται αυτός να μην στηρίζεται στις αρχές της επιστήμης τους. «Τα αντι-ιικά φάρμακα δεν πρέπει να δίνονται προληπτικά, παρά μόνο στα περιστατικά που έχουν βαριά κλινική εικόνα»[2]
Όταν μάλιστα παραιτείται ένας πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης του νοσοκομείου  Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι «θεωρώ ανήθικο και αντιδεοντολογικό να συστήνω στον κόσμο να κάνει το εμβόλιο τη στιγμή που δεν θα το κάνω εγώ» «η νέα γρίπη είναι μία ήπια γρίπη, πιο ήπια από την κοινή γρίπη. Έχουμε το παράδειγμα του νοτίου ημισφαιρίου που πέρασαν τη γρίπη χωρίς εμβόλιο και χωρίς να επαληθευτεί κανένα από τα τρομολάγνα σενάρια που κυκλοφορούν»….. «δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς η ασφάλεια του εμβολίου» ο σκεπτικισμός γύρω από την σκοπιμότητα του μαζικού εμβολιασμού είναι απόλυτα δικαιολογημένος[3].

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προφανώς και επιθυμεί να μην εμπλακεί το κύρος του με οποιαδήποτε ίσως «προσπάθεια» πώλησης – μεγαλύτερου αριθμού εμβολίων πέραν των πραγματικά αναγκαίων – καταβάλλεται από τις μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες. 
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του απολογείται, για τον υπερβολικό θόρυβο γύρω από τη γρίπη των χοίρων (νέα γρίπη Η1Ν1) και ενημερώνει ότι «υπενθύμισε με συνέπεια στην ιατρική κοινότητα, δημόσια, και μέσω των μέσων ενημέρωσης, ότι η εμπειρία από τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δείχνει ότι περνούν ήπια γριππώδη συνδρομή και ανακτούν πλήρως μέσα σε μια εβδομάδα, έστω και αν δεν λάβουν καμιά μορφή ιατρικής περίθαλψης. Ο Π.Ο.Υ. πάγια συνιστά την αποφυγή τυχόν περιορισμών σε ταξίδια ή το εμπόριο. Αν και η εξέλιξη των ιών της γρίπης είναι εμφανώς απρόβλεπτη, εκφράζεται η ελπίδα ότι αυτή η μέτρια επίδραση θα συνεχιστεί καθ όλη τη διάρκεια της πανδημίας» [4]. 
Ολόκληρο το κείμενο του ΠΟΥ με ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου 2009 είναι αναρτημένο στα Αγγλικά στην ιστοσελίδα του [5].  

Κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι η μεγάλη αξία της πρόληψης. Η αρχή της πρόληψης επισημαίνεται ως αναγκαία για την διαμόρφωση σωστής στάσης ζωής σε όλα τα πράγματα, από την στάση μας απέναντι στα μεταλλαγμένα μέχρι τις κλιματικές αλλαγές και πρόσφατα για τις επιδημίες χρηματιστηριακών «φουσκών»!

______________________

[1] Υποχρεωτικός εμβολιασμός; Του Θανάση Δρίτσα, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28/08/09 
[2]”Η τρομολαγνεία είναι πιο επικίνδυνη” ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ (ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 26/07/2009), καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
[3] http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1741936
[4] http://taxalia.blogspot.com/2009/12/blog-post_8687.html
[5] http://www.who.int/csr/disease/swineflu/notes/briefing_20091203/en/index.html

Αλέξανδρος Μπέλεσης,
Μέλος της ΜΚΟ Σόλων 
info@solon.org.gr


7 Δεκεμβρίου 2009