H EK ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

 

Η Σύμβαση είναι το πρώτο διεθνές νομικά δεσμευτικό μέσο που καθιερώνει τα ελάχιστα πρότυπα για την προστασία και τη διασφάλιση ενός συνόλου πολιτειακών, πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων για τα άτομα με  σε όλη την υφήλιο.

Είναι εξάλλου η πρώτη γενική σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην οποία η Ευρωπαϊκή Κοινότητα καθίσταται μέλος.
(ΣΗΕΔΑΑ). Η απόφαση ελήφθη βάσει πρότασης της Επιτροπής που υποβλήθηκε στις 29 Αυγούστου 2008.

Την απόφαση του Συμβουλίου θα ακολουθήσει η κατάθεση στον ΟΗΕ του εγγράφου επίσημης επιβεβαίωσης όταν όλα τα κράτη μέλη θα έχουν επικυρώσει τη ΣΗΕΔΑΑ. 12 κράτη μέλη έχουν ήδη επικυρώσει τη Σύμβαση. Η σύναψη από την ΕΚ θα αρχίσει να ισχύει μετά την κατάθεση του εγγράφου επιβεβαίωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί επομένως τα υπόλοιπα κράτη μέλη να επιταχύνουν τις διαδικασίες επικύρωσης. Παράλληλα, η Επιτροπή εξετάζει τα μέτρα εφαρμογής, καθώς και τη χάραξη μιας νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα άτομα με αναπηρίες, για το διάστημα 2010-2020.

, μεταξύ άλλων ενσωματώνοντας συστηματικά αυτά τα άτομα στη διαδικασία αναπτυξιακής συνεργασίας της ΕΕ. Από το 2000, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χρηματοδοτήσει πάνω από 280 έργα για άτομα με αναπηρίες σε 69 χώρες.

, διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Ατόμων με Αναπηρίες (European Disability Forum – EDF) και θα αποτελέσει άλλη μια ευκαιρία για βελτίωση της κατανόησης της ΣΗΕΔΑΑ, με ιδιαίτερη έμφαση φέτος σε θέματα αυτονομίας στην καθημερινή ζωή.

 είναι διαθέσιμες στους παρακάτω δικτυακούς τόπους:
http://www.un.org/disabilities/
 
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=431&langId=en
 
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=88&langId=en&eventsId=205&furtherEvents=yes
 
http://ec.europa.eu/external_relations/human_rights/index_en.htm

(Πηγή: europa.eu)

1 Δεκεμβρίου 2009