ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

thesi12aaa - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

thesi12aaa - Σόλων ΜΚΟ

Βέροια 10-11-2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μονάδα καύσης απορριμμάτων ετοιμάζουν στην Ημαθία
Τη Δευτέρα 9 -11-2009, έγινε συνεδρίαση του ΕΣΔΑ Νομού Ημαθίας. Τα ενδιαφέροντα νέα είναι ότι απερίφθη από την ΔΥΠΕΧΩ, ο ΣΜΑ Αλεξάνδρειας (σταθμός μεταφόρτωσης των απορριμμάτων) και η παραίτηση του κ. Σουμελίδη. Επί λεξεί είπε: «Έχω τρία παιδιά, είμαι Δημόσιος Υπάλληλος, δεν θέλω να πάω φυλακή».

Ως γνωστόν, το Ελεγκτικό Συνέδριο, παρατήρησε , επί του παρόντος, οκτώ σημεία μη νόμιμα, σε ότι αφορά την σύμβαση για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων. Ο ΕΣΔΑ, πληρώνει αδρά και τεχνικό και νομικό σύμβουλο. Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν οκτώ σημεία μη νόμιμα και μάλιστα όλα υπέρ της κατασκευαστικής εταιρίας; 
Σε πρόταση Δημάρχου να συμμετέχει ένας ακόμη νομικός, ένα δεύτερο νομικό μάτι, στην τελική διαμόρφωση της σύμβασης, ο πρόεδρος του ΕΣΔΑ κ. Παπαποστόλου, πρότεινε, αν είναι δυνατόν, τον νομικό σύμβουλο της κατασκευαστικής εταιρίας. Κάτω από αυτές τις νομικές και τεχνικές συμβουλές, με την ελλιπέστατη γνώση του αντικειμένου, οι συμμετέχοντες στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, θα έπρεπε να συμφωνήσουν, στην μονάδα παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος της εταιρίας ΗΛΕΚΤΩΡ κ. Μπούκης είπε, ότι πρόκειται περί ερευνητικού προγράμματος. Σ ΄αυτό συμμετέχει ένα πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας, ένας ιδιώτης από Γερμανία, κάποιος ακόμη και προτείνεται και ο ΕΣΔΑ, με ένα ποσό 200.000 ΕΥΡΩ, εκ των οποίων το 75% είναι επιδότηση. Τουλάχιστον πέντε φορές ρωτήθηκε ο κ. Μπούκης να ενημερώσει το σώμα σε διάφορα σημεία και πάντα έλεγε «αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε μετά». Πώς μπορεί να μείνει κάτι μετέωρο για μετά όταν ήρθε να ζητήσει την σύμφωνη γνώμη του ΕΣΔΑ και μάλιστα τώρα; Υπάρχει πίεση χρόνου μέχρι τις 13 αυτού του μήνα, για να διεκδικήσει η εταιρία, ένα ποσό περίπου 6.600.000 ΕΥΡΩ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την εκτίμηση της εταιρίας, η μονάδα παραγωγής ενέργειας, θα κοστίσει από δέκα επτά, έως είκοσι εκατομμύρια ΕΥΡΩ. Θα απαιτηθούν 4-5 στρέμματα και μάλιστα στον χώρο που θα γίνει και η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Μεταξύ των πολλών τα οποία ανέφερε ο κ. Μπούκης σημειώνουμε τα παρακάτω:

1) Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα, ελπίζουμε να είναι κερδοφόρο. Αν είναι κερδοφόρο, θα είναι οριακά
2) Το κέρδος για τον ΕΣΔΑ, θα είναι η επισκεψιμότητα της πρότυπης αυτής μονάδας και οι στάχτες από την καύση των απορριμμάτων, οι οποίες είναι κατάλληλες για τσιμέντο και ασφαλτοτάπητες. 
3) Θα έχει ο ΕΣΔΑ, συμμετοχή σε ερευνητικό έργο.
4) Τα μη αστικά απορρίμματα (κοπριές κλπ) , που θα καταλήγουν στην μονάδα, θα έχουν ένα σημαντικό κόστος στον παραγωγό τους.
5) Η βιομάζα (ξύλα κλπ), θα πληρώνεται από την εταιρία.

Με λίγα λόγια, θα στήσουν μια μονάδα καύσης απορριμμάτων στην Ημαθία, ως ερευνητικό πρόγραμμα. Αλήθεια, η ΗΛΕΚΤΩΡ δεν δραστηριοποιείται και στην Αττική; Γιατί δεν έστησε εκεί αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι έχει μεγάλες ποσότητες SRF; Εδώ θα καίνε μόνο της Ημαθίας ή θα έρχονται και από αλλού; Όταν μιλάμε για θερμική επεξεργασία, εννοούμε και την καύση και την αεριοποίηση και την πυρόλυση κλπ. Όμως, πρόσφατα είναι τα Νομαρχιακά Συμβούλια όπου οι αρμόδιοι βεβαίωναν ότι δεν πρόκειται για καύση των απορριμμάτων. Και οι χρήσιμες για τον ΕΣΔΑ στάχτες, από πού θα προκύψουν; Τώρα είναι περισσότερο ξεκάθαρα τα πράγματα. Προτείνεται η καύση SRF. Αυτό είναι ουσιαστικά η καύση των απορριμμάτων. Είναι τα χαρτιά τα πλαστικά και ότι άλλο οργανικό που καίγεται. Μπορεί να μας πεί κάποιος, που καίγεται σήμερα στην Ελλάδα SRF. Πουθενά. Ούτε καν στις τσιμεντοβιομηχανίες. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Εταιριών Θερμικής Επεξεργασίας, θέτει ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά συνήθως ή πάντοτε, παραβιάζονται και μάλιστα ως παράδειγμα τέτοιων παραβιάσεων, είναι και η μονάδα που πρόκειται να κατασκευάσουν εδώ. Σε μελέτες και εργασίες στο αντικείμενο αυτό, η δική μας περίπτωση, είναι το κακό παράδειγμα. Συνήθως παρατηρείται απόκλιση των ορίων. ( περιεκτικότητα σε χλώριο μικρότερη του 0,5% και του θείου μικρότερη του 0,4%,) βλ. προδιαγραφές διαγωνισμού Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και παραχώρηση της εκμετάλλευσης για 25 έτη Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Ημαθίας». (Ευστράτιος Καλογήρου Διδάκτωρ χημικός μηχανικός ΕΜΠ). Σήμερα μιλούν για καύση SRF, για να καταλήξουμε στην καύση αυτούσιων των απορριμμάτων, λόγω κόστους. Εξ ΄αλλου, οι εκπομπές δεν διαφέρουν ουσιαστικά και απαιτούνται αρκετά χρόνια ώστε να λειτουργεί αποδεκτά η μονάδα. Ακόμη, με την μέθοδο της όποιας καύσης, θα καταρρεύσει και η διαδικασία ανάκτησης στην πηγή. Της ανακύκλωσης. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα προαγωγής της ανακύκλωσης, δεδομένων των ποινικών ρητρών που προβλέπονται και είναι πάντα, εις βάρος των ΟΤΑ. Θα πρέπει στο εργοστάσιο καύσης, να πηγαίνουν απορρίμματα, συγκεκριμένης ποιότητας.

Μπορεί η όποια εταιρία να διεκδικεί περισσότερα κέρδη και αυτό είναι σε έναν βαθμό θεμιτό. Δεν της επιτρέπουμε όμως, με πυρολύσεις, αεριοποιήσεις, καύσεις και ότι άλλο, να φροντίζει για την ποιότητα της ζωής μας και την την αξιοπρέπειά μας. Ας αξιοποιήσει η ίδια τις στάχτες της. Φαντάζονται ορισμένοι ότι μετά από την επίσκεψη των χιλιάδων τουριστών, στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών (Βεργίνα), η συνέχεια θα είναι στην ερευνητική μονάδα τους καύσης, για να θαυμάσουν την τεχνολογική πρόοδό μας. Κι επειδή η επισκεψιμότητα θα είναι άνευ προηγουμένου, όλο και θα μπορεί να εξυπηρετηθεί κάποιος με έναν καφέ, μια τυρόπιτα, μια κόκα κόλλα. Ίσως και ο παραδοσιακός γύρος με πίτα, θα υποστηρίξει την ανέλπιστη επισκεψιμότητα.

Εμείς θα λέγαμε ότι καμία εταιρία δεν θα πρότεινε όσα προτείνονται, εάν δεν ήταν βέβαιη ότι πρόκειται περί, άξεστων κατοίκων κάποιας Αφρικανικής χώρας. Κι επειδή δεν πρόκειται περί αυτού, ας βγάλουν από το μυαλό τους επιτέλους όλοι τους, ότι μπορούν να κάνουν το παραμικρό από όσα φαντάζονται, τριακόσια μέτρα από το νερό του Αλιάκμονα και δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών. Οι ακατανόητες και εντυπωσιακές εμμονές, με αυτήν την τακτική της αδιαφορίας για την κοινωνική εμπιστοσύνη και την αναγκαία κοινωνική διαβούλευση, μόνο σε αδιέξοδο οδήγησαν τα πράγματα και τώρα τα κάνουν ακόμη χειρότερα. Λύσεις υπάρχουν και μάλιστα πολύ οικονομικότερες και άμεσες. Εάν θέλουν ερευνητικά προγράμματα δεκάδων εκατομμυρίων ΕΥΡΩ, ας τα κάνουν. Μόνο μακριά από εδώ. Τώρα πλέον το λένε απροκάλυπτα. Πρόκειται για μονάδα καύσης απορριμμάτων.

Ο κ. Μπούκης, υποσχέθηκε πλήρη ενημέρωση σύντομα, για την προτεινόμενη μέθοδο. Ας μην κουράζεται ούτε αυτός ούτε αυτοί που περιμένουν να ενημερωθούν αλλά προκαταβολικά, συμφώνησαν. Έχουν πεισθεί χωρίς να γνωρίζουν. Ο καθένας μπορεί να δεί την πρόταση στο διαδίκτυο, ως καθρεφτάκια στους αυτόχθονες και γενικά, να βγάλει τα συμπεράσματά του. http://old.acci.gr/announce/DEH_EBEA/Katris.ppt. Είναι του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΗΛΕΚΤΩΡ κ. Αθανάσιου Κάτρη.

Τέλος, προς ενημέρωση, ακόμη και σήμερα, τα ανακυκλώσιμα υλικά που φιλότιμα διαχωρίζουν οι πολίτες, καταλήγουν δεματοποιημένα στην χωματερή του Αλιάκμονα.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ


12 Νοεμβρίου 2009

Σχετικά άρθρα