1

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟ ΚΙΝΕΖΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΓΚΑΟ ΖΙΣΕΝΓΚ

Ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gao Zhisheng, που αγνοείται από το Φεβρουάριο του 2009, εθεάθη στη επαρχία Shaanxi, της κεντρικής Κίνας, στα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.   
         Κάτοικοι της περιοχής τον είδαν να συνοδεύεται από δώδεκα περίπου αξιωματικούς της ασφάλειας του Πεκίνου. Οι μάρτυρες αναφέρουν ότι έδειχνε αδυνατισμένος και αδύναμος. Ο τόπος που βρίσκεται τώρα παραμένει άγνωστος, ενώ διατρέχει κίνδυνο βασανιστηρίων ή άλλου τύπου κακομεταχείρισης.

 Σύμφωνα με τη Geng He, σύζυγο του Gao Zhisheng, που βρίσκεται τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι ο Gao Zhisheng βρισκόταν στην επαρχία Shaanxi για λίγες ώρες, επισκεπτόμενος τον τάφο της μητέρας του, λίγο πριν απαχθεί από τους αστυνομικούς. Δεν είναι ξεκάθαρο αν κατάφερε να συναντήσει μέλη της οικογένειάς του, τα οποία βρίσκονται ακόμα υπο στενή αστυνομική παρακολούθηση.

          Ο Gao Zhisheng τελούσε υπό παρακολούθηση από τις δημοτικές αρχές του Πεκίνου από τη στιγμή που καταδικάστηκε, το Δεκέμβριο του 2006. Ωστόσο ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Free Asia, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι του είχε επιτραπεί να φύγει από το Πεκίνο και να επιστρέψει στην πόλη του, στην επαρχία Shaanxi, πριν από την Κινέζικη Πρωτοχρονιά στις 26 Ιανουαρίου του ίδιου έτους. Παρ’ όλα αυτά, στις 4 Φεβρουαρίου, απήχθη από το σπίτι του, από περισσότερους από δέκα πράκτορες της ασφάλειας, ενώ παραμένει άγνωστο το πού βρίσκεται από τότε.
       
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση δείτε εδώ.

        Υπογράψτε το παρακάτω γράμμα μέχρι τις 25 Οκτωβρίου και καλέστε τις αρχές της Κίνας: 
– να απελευθερώσουν τον Gao Zhisheng αμέσως και άνευ όρων.
– να διασφαλίσουν ότι ο Gao Zhisheng έχει πρόσβαση σε κατάλληλη θεραπευτική αγωγή όσο βρίσκεται υπό κράτηση.
– να εγγυηθούν ότι ο Gao Zhisheng δεν βασανίζεται ή κακομεταχειρίζεται.
– να δώσουν στη δημοσιότητα πληροφορίες για το πού βρίσκεται, καθώς και τους λόγους και τη νομική βάση για τη συνεχή κράτησή του.


(Πηγή: Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας )

23 Οκτωβρίου 2009