1

«ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΟ», Η ανθρωπιά και η ομορφιά της μικρής οικονομίας — Συγγραφέας: Ε. Σουμάχερ

«ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΟ» —  Συγγραφέας: Ε. Σουμάχερ 
Εκδόσεις: «ΓΛΑΡΟΣ»
Χρόνος έκδοσης: 1993
Μετάφραση: Φαράντος Χοϊδας — Όλγα Τρέμη
Σελίδες: 342

 «ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΟ» — η ανθρωπιά και η ομορφιά της μικρής οικονομίας είναι ένα ιστορικό βιβλίο που κατά το τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα διαμόρφωσε σε ένα βαθμό την κουλτούρα της εναλλακτικής σκέψης και προσέγγισης.

           Ο Σουμάχερ είναι ένας από τους μεγάλους στοχαστές του 20ου αιώνα. Μας προσφέρει έναν άλλο τρόπο σκέψης  (όπως αυτό συμβαίνει και με άλλους μεγάλους στοχαστές πχ τον Χ. Μάμφορντ) μια άλλη προσέγγιση, ένα άλλο πρότυπο, καθώς και μια εναλλακτική λύση απέναντι στη βιομηχανοποίηση και στη «μέγα-μηχανή».

Τοποθετείται και αναπτύσσει μια συνθετική εναλλακτική σκέψη, μια ολιστική σκέψη, αποτελώντας μια περίπτωση κλασικού συγγραφέα, ιδιαίτερα δημιουργικού. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο συνεισφέρει ωφέλιμα σε ένα πεδίο ανάγκης, για την επάρκεια του στοχασμού απέναντι στα γεγονότα και τις καταστάσεις.

  
       Η σκέψη αυτή είναι άκρως επίκαιρη και δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί, όπως χάθηκαν και ξεθώριασαν τα κινήματα αμφισβήτησης εκείνης της εποχής. Αυτού του είδους η σκέψη πρέπει να αποτελέσει ένα συστατικό στοιχείο του νέου ιστορικού και πολιτικού υποκειμένου του 21ου αιώνα.

Ιωάννης Ζήσης, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας, 
Μέλος της γραμματείας της μκο Σόλων