1

ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ ΚΡΕΜΕΤΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Ο Πρόεδρος Ομπάμα κατηγορείται από τους αντιπάλους του για «σοσιαλισμό» στην προσπάθειά του να διαμορφώσει ένα ενιαίο δημόσιο φορέα υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες!  
        
       «Είμαστε το μόνο πλούσιο έθνος στον κόσμο που έχει αφήσει 100 εκατομμύρια πολίτες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη»
 είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην ομιλία του για το Εθνικό Σύστημα Υγείας που προτίθεται να δημιουργήσει.

Οι πάμπολλοι αντίπαλοί του όμως θεωρούν τα 900 δισεκατομμύρια που θα απαιτηθούν για την επίτευξη του στόχου αυτού ως υπέρογκο ποσό, έστω και αν είναι μικρότερο από τις πολεμικές δαπάνες της χώρας σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

          Χαρακτηριστικό πάντως της τάσης που επικρατεί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι το γεγονός ότι το μέλος του Τζο Ουίλσον σηκώθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου και φώναξε, ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών «Λες ψέματα» όταν o Μπαράκ Ομπάμα δήλωνε ότι το νέο σύστημα Υγείας δεν…θα απευθύνεται και στους παράνομους μετανάστες. Ο Ουίλσον αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σταμάτησαν ποτέ να είναι η χώρα της πρώτης, της στιγμιαίας εντύπωσης.

         Παρά τις προσπάθειες Προέδρων στο παρελθόν για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας της χώρας, η σύσταση ενός ενιαίου φορέα υγείας αποτελεί κάτι πρωτάκουστο για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στο σύνολό του, αλλά και πολλά μέλη των Δημοκρατικών
          Οι τελευταίοι ίσως αποτελέσουν και το μεγάλο ανυπέρβλητο εμπόδιο του προγράμματος, όταν αυτό πάει για ψηφοφορία στη Γερουσία. Ακόμα και στην περίπτωση πάντως που το Δημοκρατικό Κόμμα σύσσωμο υποστηρίξει τις προτάσεις Ομπάμα υπάρχει άλλο ένα πρόβλημα: με τον πρόσφατο θάνατο του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Τεντ Κένεντι, οι Δημοκρατικοί απώλεσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία των 60 εδρών επί συνόλου 100 και έτσι θα πρέπει να περιμένουν τις εκλογές στη Μασαχουσέτη, πολιτεία του εκλιπόντος, προκειμένου να δουν αν θα τη διατηρήσουν. Οι εκλογές θα γίνουν τον Ιανουάριο, δεδομένο που εξυπηρετεί τα μέγιστα τις προθέσεις των Ρεπουμπλικάνων. Μέχρι τότε τα όποια σχέδια του Μπαράκ Ομπάμα θα κρέμονται από μία κλωστή, αφού για να «περάσει» το σχέδιο πρέπει να ψηφίσουν υπέρ του δύο Ρεπουμπλικάνοι, τη στιγμή που μόνο μία Γερουσιαστής τους, η Ολύμπια Σνόου έχει δηλώσει ότι ίσως το στηρίξει.

         Βάσει και των πιέσεων που ασκούνται στην κυβέρνηση ο ενιαίος αυτός φορέας δεν θα είναι πιθανότατα ανάλογος των κλασσικών δυτικοευρωπαϊκών, αλλά ανταγωνιστικός του ιδιωτικού. Υπάρχει η πιθανότητα μάλιστα, εάν οι ιδιωτικές εταιρίες υποσχεθούν μείωση του κόστους να μην ιδρυθεί καθόλου. 

       Οι Ρεπουμπλικάνοι με μία –από τις πάμπολλες- εκστρατείες τους προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη δεν διστάζουν να κάνουν λόγο ακόμα και για «επιτροπές θανάτου» οι οποίες θα αποφασίζουν «ποιος θα πεθάνει και ποιος όχι»… 
      Προφανώς είναι ευχαριστημένοι με το υπάρχον εξολοκλήρου ιδιωτικό σύστημα υγείας της χώρας, στο οποίο η υγεία και η μακροζωία του πολίτη εξαρτάται αποκλειστικά από την οικονομική του κατάσταση, από το αν η εταιρία στην οποία θα διαλέξει να ασφαλιστεί…τον επιλέξει (αφού αποκλείονται πολίτες με χρόνια προβλήματα υγείας ως «ασύμφοροι»), ή από την καλή διάθεση των εργοδοτών να καλύπτουν ή όχι την υγειονομική περίθαλψη των εργαζομένων…

      Ο Ομπάμα κατηγορείται από πολλούς για ασάφεια όσον αφορά στο τελικό σχέδιο, ενώ τα συμφέροντα του τεράστιου ιδιωτικού υγειονομικού συστήματος της χώρας έχουν καταφέρει να πείσουν τον μέσο Αμερικάνο για ένα «αβάσταχτο» κόστος εν μέσω οικονομικής κρίσης το οποίο θα εκτινάξει το έλλειμμα και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη βαριά χτυπημένη οικονομία.

       Το ζήτημα πάντως είναι ότι ο Ομπάμα επικρίνεται σφοδρά από πολλά μέσα ενημέρωσης και Γερουσιαστές, τα ποσοστά δημοφιλίας του πέφτουν, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι αν δεν επιτύχει στο ζήτημα της υγείας δεν θα μπορέσει να επιτύχει τίποτα στο περιβαλλοντικό ζήτημα, πηγαίνοντας στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης με άδεια χέρια.

        Πριν όμως πάει στην Κοπεγχάγη, ο Ομπάμα θα δει 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους να χρεοκοπούν εξαιτίας των υγειονομικών δαπανών που με τόσο σθένος στηρίζουν ιδιωτικά συμφέροντα, πολλοί πολιτικοί και αρκετά μέσα ενημέρωσης στη χώρα.

 (ΠηγέςAFPNew York TimesΕλευθεροτυπία)

11 Σεπτεμβρίου 2009

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr