1

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

 Μπορεί στις ανεπτυγμένες χώρες να θεωρείται δεδομένη για κάθε πολίτη μια έγκαιρη μετεωρολογική πρόβλεψη μέσω της τηλεόρασης ή του διαδικτύου, αλλά τεράστιες περιοχές του πλανήτη δεν απολαμβάνουν της ίδιας τύχης. Εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων δεν μπορούν να ξέρουν ποιες θα είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες τις αμέσως επόμενες ώρες, αφού κανένας δεν πρόκειται να τους ενημερώσει.
        Η βελτίωση των μετεωρολογικών προβλέψεων, η μεγαλύτερη πρόσβαση σε αυτές και η δυνατότητα  έγκυρων μακροπρόθεσμων προβλέψεων των καιρικών φαινομένων είναι το κύριο θέμα της Διάσκεψης για το Παγκόσμιο Κλίμα που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα (31 Αυγούστου-4 Σεπτεμβρίου) στη Γενεύη της Ελβετίας.

         Περισσότεροι από 2.500 επιστήμονες και πολιτικοί από 150 κράτη συμμετέχουν στη Διάσκεψη με στόχο την προτεινόμενη από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό ανάπτυξη ενός παγκοσμίου συστήματος-πλαισίου μετεωρολογικών προβλέψεων το οποίο θα είναι προσβάσιμο από κάθε περιοχή στον πλανήτη. 

        Ο γ.γ. του Οργανισμού Μισέλ Ζαρό θεωρεί ότι η ανάπτυξη ενός παγκόσμιου συστήματος μετεωρολογικών προβλέψεων «το οποίο ο καθένας θα εμπιστεύεται μπορεί να σώσει ζωές και να προστατεύσει ιδιοκτησίες και οικονομίες»

         Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελβετίας Χανς Ρούντολφ Μερτς «οι βελτιωμένες προειδοποιήσεις ατμοσφαιρικών κατακρημνίσεων (βροχές, χιονοπτώσεις, καταιγίδες, χαλάζι, κλπ.), επερχόμενων φυσικών καταστροφών και οι έγκαιρες προειδοποιήσεις των καιρικών φαινομένων θα είναι ζωτικής σημασίας για την μείωση των επιπτώσεων των καιρικών φαινομένων και θα βοηθήσουν τους διαμορφωτές αποφάσεων» προς την αντιμετώπιση καίριων θεμάτων για την επιβίωση και το επίπεδο ζωής του παγκόσμιου πληθυσμού.

         Με δεδομένη την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων στον πλανήτη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, ο ρόλος των μετεωρολογικών προβλέψεων γίνεται σταδιακά όλο και σημαντικότερος για την πρόληψη ή την έγκαιρη αντιμετώπιση τυφώνων, καταιγίδων, καυσώνων ή παγετών, περιόδων ξηρασίας ή πλημμυρών σε μία σειρά κρίσιμων για τον παγκόσμιο πληθυσμό τομέων, όπως η διατροφή, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η αντιμετώπιση ασθενειών.

       Οι προβλέψεις παίζουν σημαίνοντα ρόλο βέβαια και για μια σειρά επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα η γεωργία, η αλιεία και ο τουρισμός. Σε πιο πλούσιες χώρες μάλιστα, αλυσίδες μεγάλων καταστημάτων πληρώνουν αδρά ειδικευμένες εταιρίες για να έχουν στη διάθεσή τους μετεωρολογικές προβλέψεις προκειμένου να αλλάξουν τα προσφερόμενα προϊόντα τους λόγω της αλλαγής διάθεσης των καταναλωτών εξαιτίας της αντίστοιχης αλλαγής των καιρικών συνθηκών. 

       Η πραγματικότητα βέβαια είναι πολύ πιο σκληρή στον Τρίτο Κόσμο, ο οποίος βάλλεται και πολύ συχνότερα από ακραία καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με τον Βάλτερ Φουστ, μέλος του Ελβετικού Οργανισμού Global Humanitarian Forum «ολόκληρη η Αφρικανική ήπειρος διαθέτει λιγότερους μετεωρολογικούς σταθμούς από τη μικρή Ελβετία. Με ποσοστό άνω του 70% του πληθυσμού της να απασχολείται στον γεωργικό τομέα, η πρόσβαση σε έγκυρες μετεωρολογικές προβλέψεις είναι ο σημαντικότερος τρόπος για να αντιμετωπίσει η ήπειρος την κλιματική αλλαγή». 

        Ο οργανισμός Global Humanitarian Forum δραστηριοποιείται βέβαια επιχειρηματικά στην Αφρική προσπαθώντας να καλύψει κυβερνητικές ολιγωρίες: σε συμφωνία με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας Ericsson και Zain αναπτύσσει σύστημα μετεωρολογικής πρόβλεψης μέσω κινητών τηλεφώνων.

        Ο προεδρεύων της Διάσκεψης πρώην γ.γ. των ΗΕ Κόφι Ανάν διαπίστωσε πως «οι καιρικές συνθήκες δε γνωρίζουν σύνορα και έτσι υπάρχει η ανάγκη για διεθνή συνεργασία προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι δυσκολίες και οι προκλήσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας  και νυν απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ ανέφερε ότι πρέπει να κινητοποιηθούν οι πολιτικοί προκειμένου να κινηθούν σύμφωνα με τις επιστημονικές προβλέψεις και αναφορές.

Δείτε εδώ την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για τη Διάσκεψη.
(Πηγές: IPSΠαγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός)


1 Σεπτεμβρίου 2009

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων