1

ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

Το νερό είναι ένα συστατικό της διατροφής μας που θεωρείται μεγάλης σπουδαιότητας για τη διατήρηση της ζωής. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται σε ένα μεγάλο ποσοστό από νερό που κυμαίνεται μεταξύ 60%(ενήλικες) έως 75% (μωρά).

        Το νερό παίζει  σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας, βοηθάει στη διαδικασία της πέψης, της απορρόφησης και της μεταφοράς των θρεπτικών συστατικών όπως είναι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία αλλά και στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.  
        Σε ορισμένες περιπτώσεις που οι ανάγκες του σώματος για νερό είναι αυξημένες (όπως το καλοκαίρι που είναι υψηλή η θερμοκρασία είτε όταν γυμναζόμαστε) και η ποσότητα των υγρών που καταναλώνουμε είναι μικρή μπορεί να οδηγηθούμε στη δυσάρεστη κατάσταση της αφυδάτωσης.  Ως αφυδάτωση χαρακτηρίζεται η απώλεια υγρών που ξεπερνά το 1% του σωματικού βάρους.

        Η παρατεταμένη ανεπαρκής πρόσληψη του νερού επηρεάζει αρνητικά τόσο τις σωματικές όσο και τις πνευματικές λειτουργίες του οργανισμού.   Η επίδραση στις νοητικές λειτουργίες οφείλεται στο γεγονός ότι όταν το σώμα μας δεν λαμβάνει τα υγρά που χρειάζεται, στερούνται τα εγκεφαλικά κύτταρα το νερό  καθώς και τις ουσίες που αυτό μεταφέρει, όπως οι βιταμίνες,  συστατικά τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

        Σύμφωνα με μελέτες ήπια με μέτρια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, αίσθημα κούρασης, απώλεια συγκέντρωσης και να επηρεάσει την εγρήγορση. Σε περιπτώσεις μέτριας αφυδάτωσης (2-4%) μειώνεται η βραχυχρόνια μνήμη, οι επιδόσεις των παιδιών στα μαθηματικά αλλά και η προσοχή που χρειάζεται να δείχνουμε. 
         Όπως γίνεται αντιληπτό, σε συνθήκες αφυδάτωσης το άτομο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε καταστάσεις που απαιτούν πνευματική διαύγεια, συγκέντρωση και εγρήγορση όπως είναι η απόδοση στην εργασία μας ή στο σχολείο ή ακόμη κατά τη διάρκεια της φυσικής άσκησης. Μια άλλη περίπτωση η οποία μπορεί να επηρεαστεί και μπορεί να επιφέρει μοιραίες συνέπειες είναι η οδήγηση.     
          Ο οδηγός θα πρέπει να είναι πάντα σωστά ενυδατωμένος καθώς στην καλή οδική συμπεριφορά απαιτούνται πνευματική διαύγεια, συγκέντρωση, προσοχή και γρήγορα αντανακλαστικά.

         Ο άνθρωπος θα πρέπει να φροντίζει πάντα για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού του. Το σώμα μας χάνει διαρκώς νερό μέσω του δέρματος, της αναπνοής, της εφίδρωσης και άλλων λειτουργιών σε ποσό που ανέρχεται στα 2,5 λίτρα ημερησίως. Είναι απαραίτητο λοιπόν να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε. 
         Ο οργανισμός μας μπορεί να παράγει από μόνος του περίπου 250 ml νερού ενώ άλλα 750 ml τα λαμβάνει από τα τρόφιμα. Οπότε το υπόλοιπο 1,5 λίτρο πρέπει να το λάβουμε μέσω της κατανάλωσης υγρών. Η ενυδάτωση δεν γίνεται μόνο μέσω του νερού, το οποίο συνήθως αποτελεί την πρώτη επιλογή, αλλά και μέσω κατανάλωσης χυμών, γάλατος, τσαγιού, καφέ αλλά και αναψυκτικών – ακόμη και καφεϊνούχων. Πρέπει να επισημανθεί ότι ο μύθος ότι η καφεΐνη έχει διουρητική δράση έχει καταρριφθεί καθώς σύμφωνα με μελέτες, η μικρή διούρηση που προκαλεί η καφεΐνη είναι παροδική και δεν οδηγεί σε αφυδάτωση. 

 

Αστερία Σταματάκη , Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Με την ευγενική παραχώρηση της mednutrition

31 Ιουλίου 2009