1

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΓΝΟOΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Οι σημαντικότερες οικονομίες του κόσμου «αγνοούν» τις περιβαλλοντικές προτάσεις και προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Εθνών, σε μία περίοδο που η μέση αύξηση της θερμοκρασίας αρχίζει να επηρεάζει εκτός από το κλίμα και τους -σαφώς προτιμώμενους από τις κυβερνήσεις- οικονομικούς δείκτες.

 Οι χώρες του G8 και των υπολοίπων εννέα μεγάλων οικονομιών του Φόρουμ των Μεγαλύτερων Οικονομιών (Major Economies Forum) έχουν αναγνωρίσει την αναγκαιότητα ανάληψης άμεσων πολιτικών που δεν θα επιτρέψουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας για περισσότερους από δύο βαθμούς. Παρόλα αυτά σύμφωνα με τον Ραντζέντρα Παχάουρι Πρόεδρο της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα οι αλλεπάλληλες προτάσεις της Επιτροπής αγνοούνται συστηματικά

      Σύμφωνα με τον κ. Παχάουρι, «οι ηγέτες του G8 δεν έχουν συζητήσει πως θα επέλθει μια μεγάλη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα» στα αμέσως επόμενα χρόνια. Το σύστημα εμπορίας ρύπων δεν είναι εφικτό για τα περισσότερα κράτη του κόσμου, με τον Ινδό Πρόεδρο της Διακυβερνητικής Επιτροπής να θεωρεί πως «απαιτούνται επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας, των υποδομών και των δημόσιων μεταφορών». 

       Με την άποψη του κ. Παχάουρι συμφωνεί και έρευνα του βρετανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Sandbag η οποία συμπεραίνει ότι το σύστημα εμπορίας ρύπων αν εφαρμοστεί στη σημερινή του μορφή, θα επιφέρει πολύ μικρή ή και καθόλου μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

        Μιλώντας πάντως για τη χώρα του ο διάσημος Ινδός επιστήμονας είπε πως σε μία χώρα στην οποία 400 εκατομμύρια κάτοικοι δεν έχουν καν φωτισμό στα σπίτια τους, η χρησιμοποίηση άνθρακα μοιάζει να είναι η μοναδική πραγματιστική βραχυπρόθεσμη επιλογή.

        Εκτός της Ινδίας της οποίας η οικονομική μεγέθυνση έχει ως αποτέλεσμα και τις αντίστοιχες δραματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η γενική παραδοχή καθώς πλησιάζει η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, είναι ότι καμία συμφωνία μεγάλης κλίμακας δε θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή των δύο μεγαλύτερων μολυντών του κόσμου, ΗΠΑ και  Κίνας.

        Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν σε δηλώσεις του από την Κίνα την οποία επισκέπτεται, χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως την πλέον «καθοριστική πρόκληση της εποχής μας» καλώντας ταυτόχρονα το Πεκίνο να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κ. Μπαν απηύθυνε παρόμοιο κάλεσμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, την Ινδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

       Όλα αυτά μπορεί στη θεωρία να μοιάζουν καλά, αλλά όσο το περιβάλλον και οι αντίστοιχες για αυτό πολιτικές συνεχίζουν να παρουσιάζονται καθημερινά από τις πολυεθνικές εταιρίες και τις περισσότερες κυβερνήσεις  υπό το πρίσμα της οικονομικής ωφέλειας, μέσω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της ανάπτυξης των πράσινων οικονομιών αντίστοιχα, δεν θα είναι εύκολο να σωθεί ο πλανήτης από μία, δύο ή τρεις Κοπεγχάγες. Και σε αυτό συνηγορούν απόλυτα και οι περιβαλλοντικοί δείκτες που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

(Πηγές: Environment News Service AFP)


24 Ιουλίου 2009

Άρης Καπαράκης

Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr