1

365 ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ — Συγγραφέας: Φιλίπ Μπουρσεγιέ (του Γιάννη Ζήση)

«365 Κινήσεις για να σώσουμε τον Πλανήτη». 
Φιλίπ Μπουρσεγιέ.
Κείμενα: Ανν Γιανκελιοβίτς. 
Πρόλογος Ζαν-Λουί Ετιέν. 
Εκδόσεις «Κέρκυρα», 2007

Το βιβλίο αυτό έχει πολλές ιδιαιτερότητες σε μια θετική κατεύθυνση, όπου ο Φιλίπ Μπουρσεγιέ προσφέρει 365 φωτογραφίες εξωτικής ομορφιάς που διαμορφώνουν αισθητικά και οπτικά μια διαλογιστική δυναμική και μια εμπειρία της Γης, αυτού του φοβερού, του εκπληκτικού πλανήτη σε ομορφιά, ποικιλία και ζωή.

Δημιουργούν στον αναγνώστη την αίσθηση ενός επισκιάζοντος αιθέρα σε όλες τις όψεις του τοπίου και στις μορφές της ζωής. Παράλληλα η μηχανικός περιβάλλοντος Ανν Γιανκελιοβίτς διαμορφώνει ένα πλαίσιο κάποιων θεμάτων για σκέψη γύρω από το περιβάλλον για καθημερινή πράξη, με συμβουλές πρακτικές σε ένα πλήθος θεμάτων που ξεκινούν από το σπίτι (αναφορικά με τις αγορές), στη διασκέδαση, στις μεταφορές, τα παιδιά, την εργασία και τον κήπο, στηρίζοντας ιδέες που συνδέονται με την αλληλεγγύη, με την ανακύκλωση, με την ενέργεια, με την προστασία της βιοποικιλότητας, με την καλή διαχείριση του νερού, με την υγεία κ.α. Είναι ένας συνδυασμός αισθητικής απόλαυσης με μια μοναδικότητα τοπιακή, μια μοναδικότητα αισθητικού διαλογισμού και πρακτικής για την προστασία του περιβάλλοντος, αυτής της ομορφιάς και της ζωής που μας περιβάλλει και βρίσκεται ταυτόχρονα μέσα μας.

            Συνοδεύεται από χρήσιμες διευθύνσεις για μια πλειάδα θεμάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και έτσι συνδυάζεται μέσα από αυτό το ομαδικό εγχείρημα, η αισθητική και η ωραία άποψη με τρόπο ζωής. Θα έλεγε κανείς ότι μπορεί να το χρησιμοποιεί πραγματικά σαν ένα ημερολόγιο προσανατολισμού και χρήσιμης σκέψης για κάθε έτος, ενώ προσφέρεται σε κάθε περίπτωση και ως δώρο.
           Η αισθητική έκδοση σίγουρα μπορεί να έχει αντί-συμβατικά στοιχεία στην εκτυπωτική ποιότητα, αλλά δεν θα πρέπει να δει κανείς από αυτή τη σκοπιά και επικριτικά αυτή την ωραία εκδοτική δουλειά που μας προσφέρει την ευκαιρία για μια ανάταση, για μια οικουμενική και αισθητική οπτική γωνία και για μια αλλαγή στην ποιότητα της ζωής μας.
           Το βιβλίο αυτό τυπώθηκε και βιβλιοδετήθηκε στην Κίνα. Αυτό επιτρέπει στον καταναλωτή να το αγοράσει πιο φτηνά παρόλη την καλή ποιότητά του. Από μόνη της αυτή η πράξη δείχνει το πρόβλημα που διαμορφώνει η αγορά για να προσεγγίσουμε ολοκληρωμένα το θέμα του περιβάλλοντος και για να ολοκληρώσουμε αειφορικά σε τοπικό επίπεδο τις δράσεις. Δεν είναι βέβαια μόνο στην περίπτωση αυτού του βιβλίου που θα προκύπτει κάποιο τέτοιο στοιχείο. Σε πολλές περιπτώσεις δεν δηλώνεται καν ο τόπος που εκτυπώνεται ένα λεύκωμα. 
            Αλλά πλέον, όταν ακριβώς υπάρχουν ποιοτικά θεματικά εγχειρήματα, όπως συμβαίνει από τις εκδόσεις «Κέρκυρα» και όταν ο καταναλωτής προσανατολίζεται βασικά απαιτώντας ό,τι καλύτερο αισθητικά στην πιο χαμηλή τιμή, πρέπει και εμείς οι ίδιοι σαν καταναλωτές –και αυτό είναι ευθύνη για μας– να σκεφτόμαστε νε εντάξουμε τόσο στις αισθητικές απαιτήσεις όσο και στην οικομονική προσέγγιση το λεγόμενο περιβαλλοντικό κόστος (είπαμε ότι αυτό ισχύει γενικά και όχι μόνο για αυτή την περίπτωση και για αυτό το βιβλίο).

          Πρέπει σε κάθε περίπτωση να ξέρουμε ότι το βιβλίο είναι ένας σημαντικός συνεργάτης μας όταν είναι ποιοτικό και χρηστικό και για την ψυχή μας και για την καθημερινή μας ζωή, και επομένως να διαθέτουμε περισσότερο χρόνο σε διάβασμα και περισσότερο χρήμα σε αγορά βιβλίου.

Ιωάννης Ζήσης, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας, 
Μέλος της γραμματείας της μκο Σόλων