1

Η ΒΟΛΙΒΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΑ ΤΣΙΡΚΟ

 Η κυβέρνηση του Έβο Μοράλες στην Βολιβία είναι η πρώτη παγκοσμίως που θα απαγορέψει δια νόμου τη χρησιμοποίηση τόσο των άγριων όσο και των κατοικίδιων ζώων από τα τσίρκο.

        Μέχρι τώρα η Κροατία, η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ και η Κόστα Ρίκα είχαν απαγορεύσει την χρησιμοποίηση άγριων ζώων και την εκμετάλλευση στην οποία αυτά υπόκεινται από τα τσίρκο.

       Επίσης η Σουηδία και η Φιλανδία απαγόρευαν την χρησιμοποίηση κάποιων συγκεκριμένων ειδών. Η Βολιβία όμως, γίνεται η πρώτη χώρα η οποία απαγορεύει τη χρησιμοποίηση και των κατοικίδιων σε αυτά. Το πρόγραμμα των παραστάσεων θα πρέπει εφεξής να υλοποιείται μόνο από ανθρώπους.

Το νομοσχέδιο το οποίο είχε κατατεθεί στο Κογκρέσο της χώρας από τη βουλευτή Χιμένα Φλόρες, ψηφίστηκε και υπεγράφη στις αρχές του μήνα και απαγορεύει τη χρησιμοποίηση άγριων και κατοικίδιων ζώων στα τσίρκο.

        Σύμφωνα με το νέο Νόμο η εκμετάλλευση των ζώων στα τσίρκο θεωρείται πράξη κακομεταχείρισης και απαγορεύεται σε όλη την επικράτεια της χώρας. Οι παραστάσεις θα πρέπει να διεξάγονται μόνο από ανθρώπους, ενώ η παραβίαση του Νόμου προβλέπει τις κατασχέσεις ή επιβολή προστίμων στους παραβάτες υπευθύνους τους. Η διορία που δίνεται για την υιοθέτηση προγραμμάτων με αποκλειστική παρουσία ανθρώπων είναι ένας χρόνος.  

         Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ENS, η βολιβιανή κυβέρνηση έλαβε σοβαρά υπόψη της έρευνα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Animal Defenders International (ADI), η οποία έφερε στη δημοσιότητα αρκετές από τις συνηθισμένες μεθόδους της στυγνής εκμετάλλευσης στην οποία υπόκεινται τα ζώα στα τσίρκο, μεθόδους τις οποίες δυστυχώς η πλειοψηφία της κοινής γνώμης φαίνεται να αγνοεί.

         Η έρευνα αποκάλυψε για παράδειγμα ότι δύο θηλυκά λιοντάρια τα οποία ήταν έτοιμα να γεννήσουν είχαν στριμωχτεί από τους υπεύθυνους του τσίρκου σε ένα μικροσκοπικό κλουβί και ήταν αναγκασμένα να παίρνουν μέρος κάθε βράδυ στις παραστάσεις. Επιπλέον σε ένα βίντεο το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας, υπάλληλοι του τσίρκου φαίνονται να χτυπούν με μεταλλικές ράβδους λιοντάρια, λύκους και λάμα τόσο στο χώρο της «παράστασης» του τσίρκου, όσο και μέσα στο κλουβί τους. Σε ένα άλλο βίντεο ένα λιοντάρι φαίνεται ξεκάθαρα να υποφέρει από μία αλυσίδα που του έχουν περασμένη στον λαιμό.

         Ήδη αρκετές περιοχές της Βολιβίας είχαν απαγορεύσει τις παραστάσεις τσίρκων τα  οποία χρησιμοποιούν ζώα. Τον Μάιο του 2008 οι προσπάθειες περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων έπιασαν τόπο καθώς απαγορεύτηκε η περιοδεία του θιάσου The Fercos Brothers, από το Λας Βέγκας των ΗΠΑ, η οποία χρησιμοποιούσε αιλουροειδή. 

          Η ιθαγενική κυβέρνηση της Βολιβίας, σε αντίθεση με πολλές δυτικές χώρες που αυτοδιαφημίζονται ως σωτήρες του περιβάλλοντος έχει δείξει την περιβαλλοντική της ευαισθησία σε μια σειρά θεμάτων, τόσο στη θεωρία με τις συνταγματικές αλλαγές για την προστασία του, όσο και στην πράξη με την άμεση υιοθέτηση σειράς μέτρων που σέβονται την αειφορική ανάπτυξη, σε μία περιοχή μάλιστα με ιδιαίτερες κλιματολογικές και γεωγραφικές ιδιομορφίες αλλά και εξαιρετικά μεγάλους…οικονομικούς πειρασμούς λόγω των πλουτοπαραγωγικών πηγών της.

       Ο διευθυντής της ADI, Γιάν Κρίμερ έκανε λόγο για «μία ιστορική ημέρα» για τα ζώα και τη μεταχείρισή τους από τα τσίρκο.

        Ο νέος Νόμος αναμένεται να επικυρωθεί και να τεθεί σε ισχύ, με την προεδρική υπογραφή του Έβο Μοράλες, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες

(Πηγές: Environment News ServiceAnimal Liberation FrontAnimal Defenders International)

15 Ιουλίου 2009

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr