ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΥΜΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΝΑΠΟΣΤΑΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ

200px Apples wiki - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

200px Apples wiki - Σόλων ΜΚΟΤα φρούτα και οι χυμοί που προκύπτουν από αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, κάθε άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει 3-6 μερίδες φρούτων ημερησίως, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι χυμοί.



Διατροφική αξία
           Τα φρούτα και οι χυμοί αποτελούν μια πολύ καλή πηγή θρεπτικών συστατικών για τον άνθρωπο. Περιέχουν βιταμίνες όπως C, E, φυλλικό οξύ και Α, καροτενοειδή, καθώς και άλλα απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού συστατικά όπως κάλιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Τα φρούτα συγκριτικά με τους χυμούς περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών.

Επίσης τα φρούτα και οι χυμοί περιέχουν και κάποια επιπλέον πολύτιμα συστατικά στα οποία οφείλονται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των φρούτων και ονομάζονται φλαβονοειδή. Πολλές μελέτες αποδίδουν στα φλαβονοειδή ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αυτό σημαίνει ότι θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.

             Η συχνή κατανάλωση χυμών φρούτων και λαχανικών σχετίζεται και με μείωση του κινδύνου προσβολής από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Έρευνα που εξέτασε το ρόλο των χυμών πλούσιων σε πολυφαινόλες ως προληπτικό μέτρο εναντίον της νόσου Αλτσχάιμερ έδειξε ότι άτομα που έπιναν χυμούς φρούτων ή λαχανικών που ήταν πλούσιοι σε πολυφαινόλες, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, είχαν 76% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν χυμούς λιγότερο από 1 φορά την εβδομάδα. Άτομα που έπιναν χυμούς φρούτων ή λαχανικών που ήταν πλούσιοι σε πολυφαινόλες 2 φορές την εβδομάδα, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 16% σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν χυμούς λιγότερο από 1 φορά την εβδομάδα.

            Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι συστηματική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και των χυμών τους προφυλάσσουν από τέτοια νοσήματα.

             Οι χυμοί φρούτων και λαχανικών φαίνεται να αποτελούν μια εύκολη λύση για εκείνους που βρίσκονται πολλές ώρες έκτος σπιτιού και δεν μπορούν να έχουν φρούτα  και λαχανικά μαζί τους. Εύχρηστοι και προσβάσιμοι ανά πάσα στιγμή από τον καθένα (σχολείο, δρόμο, γραφείο) μας δίνουν τα πολύτιμα συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας και παράλληλα συμβάλλουν στη σωστή ενυδάτωσή του. 

              Προσοχή χρειάζεται στον τρόπο συντήρησης και αποθήκευσης των φρούτων και των χυμών γιατί κάποια από τα πολύτιμα συστατικά τους καταστρέφονται με τη θερμοκρασία και το φως. Μεγάλες ποσότητες των υδατοδιαλυτών βιταμινών, κυρίως C, χάνονται όταν οι χυμοί δεν είναι σωστά συσκευασμένοι ή εκτίθενται για πολύ ώρα στον ατμοσφαιρικό αέρα. Να θυμάστε:

  • Δεν πρέπει να αφήνετε για πολύ ώρα τους χυμούς εκτεθειμένους, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες
  • Να επιλέγετε χυμούς που είναι συσκευασμένοι σε αδιαφανείς συσκευασίες, γιατί έτσι προστατεύονται καλύτερα από το φως.

Είδη χυμών που κυκλοφορούν σο εμπόριο

  • Απλοί φυσικοί χυμοί: Προέρχονται από την εκχύμωση φρέσκων φρούτων. Σε αυτή την κατηγορία υπάρχει ένα όριο προσθήκης γλυκαντικών ουσιών (π.χ. ζάχαρη, σορβιτόλη, φρουκτόζη, κτλ.), το οποίο ανέρχεται στο 1,5%. Αν υπάρξει προσθήκη μεγαλύτερης ποσότητας γλυκαντικών ουσιών τότε θα πρέπει να αναγραφεί το ακριβές ποσοστό στην συσκευασία.
  • Συμπυκνωμένοι φυσικοί χυμοί: Προέρχονται από συμπύκνωση φυσικών χυμών. Το ποσοστό προστιθέμενων γλυκαντικών ουσιών εξαρτάται από τον βαθμό συμπύκνωσης.
  • Χυμοί φρούτων νέκταρ: Προέρχονται από την πολτοποίηση των φρούτων, ενώ στο πολτό προστίθενται και γλυκαντικές ουσίες.

Χυμοί λαχανικών: Προέρχονται από την πολτοποίηση λαχανικών, όπως ντομάτας, καρότου και άλλων λαχανικών.

Ερώτηση: Μπορώ να καταναλώνω οποιονδήποτε έτοιμο χυμό;

Απάντηση: Προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην κατηγορία του χυμού που θα επιλέξουμε να καταναλώσουμε (όσον αφορά τους τυποποιημένους χυμούς) καθώς οι χυμοί φρούτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο, λόγω της κυμαινόμενης προστιθέμενης ποσότητας γλυκαντικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης και της κοινής ζάχαρης.

28 Ιουνίου 2009 — Γράφει η Ίσαρη Γεωργία, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν»