ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΦΤΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΙΣ “ΠΕΡΙΟΧΕΣ-ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ” ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

riverhumboldt - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

riverhumboldt - Σόλων ΜΚΟΌταν αναφερόμαστε στην παγκόσμια διατροφική κρίση, οι περισσότερες ειδήσεις αφορούν περιοχές της Αφρικής ή της Ασίας. Κάτι φυσιολογικό αφού αυτές πληρώνουν και το επαχθέστερο τίμημα της κρίσης λόγω της φτώχειας των τοπικών πληθυσμών.

Καθώς όμως η διατροφική κρίση εξαπλώνεται παράλληλα και ως αποτέλεσμα της ατιμωρησίας αυτών που την προκάλεσαν, περιοχές που θεωρούνταν “υπόδειγμα ανάπτυξης” για τον δυτικό κόσμο αρχίζουν να βιώνουν την κρίση με επιπτώσεις που μέχρι τώρα τις γνώριζαν μόνο από τα μέσα ενημέρωσης για άλλες περιοχές του πλανήτη.
Εξέχων παράδειγμα αυτής της κατάστασης αποτελεί η πλουσιότερη πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών Καλιφόρνια.

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Στίβεν Τσου, είχε αναφερθεί στην περιβαλλοντική κατάσταση της Καλιφόρνια πρόσφατα με τα μελανότερα χρώματα. Μέχρι τα μέσα του αιώνα οι υδάτινοι πόροι που προέρχονται από την μεγάλη οροσειρά της Σιέρρα Νεβάδα θα έχουν μειωθεί στο μισό, δεδομένο που θα επιφέρει καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες για την Πολιτεία, η οποία διανύει την τρίτη συνεχόμενη χρονιά ξηρασίας.

 Η μείωση όμως των προερχόμενων υδάτινων πόρων η οποία ήδη έχει εδώ και χρόνια ξεκινήσει καθώς και η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας θα καταστρέψει σημαντικό μέρος των εύφορων κοιλάδων της Καλιφόρνια.

Κάτι τέτοιο θα έχει μοιραίες συνέπειες  για τους τομείς της γεωργίας και της διατροφής του πλουσιότερου κράτους στον κόσμο, αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η Καλιφόρνια παράγει την μισή σχεδόν αγροτική παραγωγή των ΗΠΑ, με έναν στους δέκα κατοίκους της να απασχολούνται στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας.  

 Ταυτόχρονα λόγω του εξαιρετικού κλίματος και της γεωγραφικής της θέσης η Καλιφόρνια διαθέτει μία σειρά από μικροκλίματα, πολλά εκ των οποίων αναμένεται να καταστραφούν ολικά λόγω της αύξησης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Σε συνάρτηση με την βιωσιμότητα των μικροκλιμάτων αυτών θα μεταβληθούν οι καλλιέργειες δημητριακών και οι αντίστοιχες των κηπευτικών.        
Σύμφωνα όμως με τον Σαμ Κορνέλ του 
Columbia Journalism Review προς το παρόν έχουν εξεταστεί λεπτομερώς μόνο οι πιθανές μεταβολές-καταστροφές στις καλλιέργειες των δημητριακών (καλαμπόκι, σιτάρι, ρύζι) χωρίς να έχει γίνει κάτι αντίστοιχο για τα κηπευτικά (φρούτα, λαχανικά, κλπ.)

redonv1 - Σόλων ΜΚΟ
Φωτό: Wikimedia

Ο κ. Κορνέλ μάλιστα αναφέρει ότι ενώ ο περιβαλλοντικός κίνδυνος για την πλουσιότερη και πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ είναι γνωστός, έχει αγνοηθεί από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης.
 Τα μέσα ενημέρωσης για παράδειγμα κάνουν λόγο για την κρίση στο περίφημο κρασί που παράγει η πολιτεία σε ρεπορτάζ για γκουρμέ, αλλά δεν αναφέρονται στο πραγματικά φλέγον περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Στην Καλιφόρνια το πανίσχυρο «λόμπι» των εταιριών αγροτικών προϊόντων θα δώσει τα επόμενα χρόνια πολύ μεγάλη μάχη προκειμένου να μην μειώσει την κατανάλωση νερού για γεωργική χρήση, δεδομένου μάλιστα ότι ο πληθυσμός της Πολιτείας αναμένεται από τα σημερινά 37 εκατομμύρια να ξεπεράσει τα 50 έως το 2050.

 

Επιπλέον με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δίνει σε κάθε Πολιτεία μεγάλα περιθώρια για την άσκηση φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών, όπως για παράδειγμα την έκταση χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι περιβαλλοντολόγοι της κυβέρνησης πρέπει να αντιμετωπίσουν και το εξαιρετικά διαδεδομένο και «λαϊκίζον» ύφος μιας όχι μικρής σε αριθμό σειράς πολιτικών, παραγόντων και φορέων που θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι τόσο σοβαρό ζήτημα και ότι δεν υπάρχει παγκόσμια υπερθέρμανση!  

Χαρακτηριστική του κλίματος αυτού ήταν η σωρεία σφοδρότατων επιθέσεων που δέχθηκε η κυβέρνηση Ομπάμα τον τελευταίο μήνα για τα περιβαλλοντικά του σχέδια τα οποία «δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας» ή/ και «υπόσχονται λύσεις για ένα πρόβλημα (την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας) το οποίο δεν υπάρχει»…

Όλα αυτά στην Καλιφόρνια η οποία εκτός από την περιβαλλοντική κρίση, δοκιμάζεται από μία αντίστοιχη οικονομική την οποία θα κληθούν να πληρώσουν τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, ως αποτέλεσμα της…εξολοθρευτικής τακτικής του κυβερνήτη της Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

 Πηγές: Columbia Journalism ReviewΥπηρεσία Διατροφής και Γεωργίας της ΚαλιφόρνιαLos Angeles Times


Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr  

23 Ιουνίου 2009