1

ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

Τα κράτη του πλανήτη θα πρέπει σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη να διαθέσουν πολύ μεγαλύτερα χρηματικά ποσά από τα σημερινά προκειμένου  να μειώσουν τους θανάτους από φυσικές καταστροφές, οι οποίοι το 2008 ανήλθαν παγκοσμίως σε 236.000.

         Ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα της συνάντησης αντιπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη της Ελβετίας, οι οποίοι εξέτασαν το ζήτημα των φυσικών καταστροφών, είναι ότι για τη μείωση των επιπτώσεων τους, θα πρέπει τα κράτη να επικεντρωθούν στην πρόληψη και όχι μόνο στην αντιμετώπισή τους μόλις αυτές συμβούν.

       «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις φυσικές καταστροφές, μπορούμε όμως να μειώσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό των αριθμό των νεκρών ανθρώπων και των άλλων ζημιών που προκύπτουν από αυτές» δήλωσε σχετικά ο Τζον Χολμς συντονιστής του Οργανισμού σε θέματα καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.

        Σύμφωνα με τον κ. Χολμς η διεθνής βοήθεια προσφέρει τη δυνατότητα, εάν διατεθεί με σωστότερο τρόπο να προστατέψει κράτη τα οποία δοκιμάζονται από τυφώνες, καταιγίδες, σεισμούς και κυκλώνες ή ακόμα και από την έκρηξη ηφαιστείων, χιονοστιβάδων, κτλ.  

       Ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα είναι η βελτίωση ή αντικατάσταση σχολικών και υγειονομικών εγκαταστάσεων στις ευάλωτες περιοχές, η ορθότερη χρησιμοποίηση ζωνών γης και η βελτίωση των οικοδομών. Κάποια από αυτά τα μέτρα μάλιστα, μπορούν σύμφωνα με την επιτροπή των Η.Ε. να πραγματοποιηθούν με πολύ χαμηλό κόστος χωρίς να προϋποθέτουν υψηλή τεχνολογία. Για παράδειγμα θεωρείται πολύ σημαντική η χρήση του ποδηλάτου, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να σώσει σε παρόμοιες περιπτώσεις, καθώς δίνει την δυνατότητα απομάκρυνσης από τον χώρο της καταστροφής.  

       Οι θάνατοι που προέρχονται ως αποτέλεσμα φυσικών καταστροφών παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια αυξητική τάση με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να εκτιμά ότι το 2008 οι νεκροί έφτασαν τα 236.000, ενώ το συνολικό κόστος των καταστροφών ανήλθε στα 181 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αύξηση αυτή προκύπτει από την αντίστοιχη αύξηση των φαινομένων και παρά το γεγονός ότι η αντιμετώπιση των καταστροφών βελτιώνεται συνεχώς.

        Οι επιστήμονες άλλωστε είχαν εδώ και χρόνια επισημάνει ότι οι φυσικές καταστροφές αναμένεται να αυξηθούν στο άμεσο μέλλον, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

      Οι πλέον ευάλωτες χώρες παγκοσμίως θεωρείται ότι βρίσκονται στην Ασία, με την Κίνα και το Μπαγκλαντές στην πρώτη θέση της λίστας
. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι οι εννέα από τις δέκα πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές στην ανθρώπινη ιστορία έχουν συμβεί στην Κίνα, την Ινδία, το Μπαγκλαντές και τον Ινδικό Ωκεανό.

       Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι και οι πιο προηγμένες χώρες που καλούνται να βοηθήσουν, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Αυστραλία δε δοκιμάζονται συχνά -παρά το ήπιο γενικά κλίμα τους σε σχέση με τις ασιατικές χώρες- από ιδιαίτερα θανατηφόρες φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια με πλημμύρες, τυφώνες και την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων που ήταν τόσο έντονα, ώστε να λάβουν έκταση φυσικής καταστροφής.

(Πηγές: ReutersAlertnet


22 Ιουνίου 2009

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων