ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ

250p med Apple pie wiki - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

250p med Apple pie wiki - Σόλων ΜΚΟ Έχετε σκεφτεί ποτέ ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδηγούν στην υπερκατανάλωση τροφής; Τρώτε επειδή πεινάτε ή επειδή προσπαθείτε με αυτό το τρόπο να καλύψετε βαθύτερες και πιο ουσιαστικές ανάγκες του οργανισμού σας;

        Μας είναι συχνά δύσκολο να διαχωρίσουμε τη φυσική βιολογική πείνα από τη συναισθηματική πείνα που μας οδηγεί στην υπερκατανάλωση θερμίδων. Ταυτίζουμε αυτές τις δυο έννοιες μέσα μας, καθώς έχουμε μάθει να συνδέουμε το φαγητό με τα συναισθήματα μας.

 Η μάθηση αυτή, ξεκινάει συνήθως, από τη βρεφική ηλικία όπου το κλάμα του μωρού συνοδεύεται κυρίως από τη λήψη τροφής, και μας ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή μας. Όταν βρισκόμαστε σε συναισθηματική ένταση ή όταν νιώθουμε ένα συναισθηματικό κενό, μια από τις πρώτες, αυθόρμητες αντιδράσεις μας είναι να προσπαθήσουμε να καταπραΰνουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα με τη κατανάλωση φαγητού.
         Η συναισθηματική πείνα χαρακτηρίζεται από μια ακατάσχετη ανάγκη για φαγητό συνήθως για τροφές πλούσιες σε θερμίδες και λιπαρά, τις οποίες καταναλώνουμε γρήγορα και μηχανικά Τρώμε για να μειώσουμε το άγχος μας, τον εκνευρισμό μας, τις φοβίες μας αλλά και για να βρούμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν στη ζωή μας. Είναι μια προσπάθεια να απαλύνουμε το πόνο μας, να γλυκάνουμε το θυμό μας, να ξεγελάσουμε τη μοναξιά μας. Το φαγητό γίνεται ο συνοδοιπόρος μας, ο φίλος μας, η στήριξη μας και τελικά…η φυγή μας.

Ο φαύλος κύκλος της εξάρτησης
          Σταδιακά, αποκτάμε εξάρτηση από το φαγητό, γεγονός που, παράλληλα, μας γεμίζει τύψεις και ενοχές. Η αυτοεκτίμηση μας κλονίζεται καθώς νιώθουμε να χάνουμε τον έλεγχο και συναισθήματα ματαίωσης, απογοήτευσης, μελαγχολίας, ακόμη και θυμού κυριαρχούν έντονα. Χάνουμε τη πίστη στον εαυτό μας, αμφισβητούμε την ικανότητα μας να διαχειριστούμε κάποιες δύσκολες καταστάσεις και κάποια επώδυνα συναισθήματα, και αυτό μας οδηγεί ξανά στο φαύλο κύκλο της υπερκατανάλωσης. 

Βήματα αντιμετώπισης
          Έρευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που καταφεύγουν στο φαγητό για συναισθηματικούς λόγους νιώθουν συχνά σύγχυση ως προς το κυρίαρχο συναίσθημα που βιώνουν μη αναγνωρίζοντας τι είναι αυτό που πραγματικά αισθάνονται εκείνη τη στιγμή και πόσο τους επηρεάζει. Για να μπορέσει να διαφύγει κανείς από τη συναισθηματική υπερφαγία και να διατηρήσει το επιθυμητό βάρος, πρέπει να μπορέσει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το φαγητό, αρχικά, κατανοώντας ποια είναι τα συναισθήματα που τον οδηγούν ξανά και ξανά στη υπερκατανάλωση του φαγητού, και εν συνεχεία βρίσκοντας τη δύναμη να αντιμετωπίσει αυτά τα συναισθήματα με πιο υγιείς και εναλλακτικούς τρόπους εκτόνωσης.

Μικρές συμβουλές:

·                       Τις στιγμές που νιώθετε να έχετε έντονα την ανάγκη να καταφύγετε στο φαγητό αφιερώστε λίγα δευτερόλεπτα για να ρωτήσετε τον εαυτό σας αν πραγματικά πεινάτε ή αν η ανάγκη σας  για φαγητό οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες.
·                         Κρατήστε ένα ημερολόγιο όπου μπορείτε να καταγράφετε τις ώρες που τρώτε, τις ποσότητες που καταναλώνετε και το κυρίαρχο συναίσθημα εκείνης της στιγμής.
·         Προσπαθήστε να τηρείτε τουλάχιστον 5 μικρά γεύματα μέσα στη μέρα.
·                        Μην αποθηκεύετε στο σπίτι τροφές πλούσιες σε λιπαρά και θερμίδες που να είναι εύκολο να καταναλωθούν γρήγορα.
·                         Εναλλακτικά να έχετε πάντα μαζί σας ή στο σπίτι κάποια πιο υγιεινά σνακ.
·                         Φτιάξτε ένα κατάλογο με εναλλακτικές δραστηριότητες στις οποίες μπορείτε να καταφύγετε εκείνες τις στιγμές όπου η ανάγκη για κατανάλωση τροφής φαίνεται επιτακτική.
·                        Δείξτε υπομονή! Χρειαζόμαστε χρόνο για να αλλάξουμε μια συνήθεια που κυριαρχούσε έντονα στη ζωή μας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

          Αν δυσκολεύεστε να σπάσετε το φαύλο κύκλο της υπερκατανάλωσης,  βρείτε τη δύναμη και μιλήστε σε κάποιον ειδικό για τα συναισθήματα σας και τη σχέση σας με το φαγητό. Μέσω της στήριξης, της ενδυνάμωσης και της καθοδήγησης που μπορεί να σας προσφέρει ένα θεραπευτικό πλαίσιο θα μπορέσετε να εξετάσετε και να αναλύσετε τις συνήθειες και τους λόγους που μέχρι τώρα σας ωθούσαν στην υπερκατανάλωση τροφής.

Γράφει η Νατάσσα Νικολακάκου ( ΒΑ, MSc Συμβουλευτική ψυχολογίας).
medPsychology - Σόλων ΜΚΟ

Με την ευγενική παραχώρηση του medNutrition

Σχετικά άρθρα