1

ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΓΗ…ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΣ

Οι Μαλδίβες, το νησιωτικό σύμπλεγμα του Ινδικού Ωκεανού και θεωρούμενος ως παραδεισένιος τουριστικός προορισμός για τους πολίτες της Δύσης, απευθύνουν δραματική έκκληση για βοήθεια στα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως και δεκάδες άλλα νησιωτικά κράτη, οι Μαλδίβες βλέπουν τα νησιά τους να εξαφανίζονται εξαιτίας της διάβρωσης των εδαφών τους, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Το έδαφος εξαφανίζεται ημέρα με την ημέρα και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών πρέπει να μετακινηθούν σε άλλα νησιά, μέχρι με τη σειρά τους να αρχίζουν να βυθίζονται και αυτά…

Με μεγαλύτερο υψόμετρο τα τρία μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, οι Μαλδίβες με τα 1190 νησιά που σχηματίζονται σε 26 ατόλλες, είναι ένα από τα πλέον απειλούμενα κράτη.

Τα τελευταία χρόνια οι καταιγίδες, τα τεράστια κύματα, η άνοδος της στάθμης του ωκεανού και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, συνέπεια των κλιματικών αλλαγών, έχουν γίνει συχνότερα από ποτέ.      
Αποτέλεσμα είναι η συνεχής διάβρωση του εδάφους, που αρχικά καθιστά ακατάλληλο το έδαφος για καλλιέργειες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για ένα νησιωτικό σύμπλεγμα ενός Ωκεανού. Η διάβρωση συνεχίζεται μέχρι του βαθμού που το έδαφος βυθίζεται τελικά στον ωκεανό.

 Η ταχύτητα της διάβρωσης είναι εντυπωσιακή. Η έκταση ενός νησιού του συμπλέγματος μειώθηκε κατά 360 μέτρα σε μήκος και 50 μέτρα σε πλάτος σε διάστημα δύο μόλις εβδομάδων. Μόνο το 2007 τουλάχιστον 80 νησιά της χώρας αντιμετώπισαν το φαινόμενο πολύ υψηλών κυμάτων, ιδιαίτερα οδυνηρό αν σκεφτεί κανείς ότι το υψόμετρο των περισσοτέρων νησιών δεν ξεπερνά το ένα μέτρο!

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει από τον Απρίλιο την ίδρυση ειδικού ταμείου για την αγορά γης σε άλλα μέρη του πλανήτη στην περίπτωση που χρειαστεί να προβεί σε μετακινήσεις πληθυσμών.

Οι Μαλδίβες, όπως και τα υπόλοιπα νησιωτικά έθνη στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό που βλέπουν την γη να…χάνεται κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια τους, ζητούν απεγνωσμένα τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.

Στην συνάντηση των φτωχότερων εθνών και της 43μελούς συμμαχίας νησιωτικών κρατών με αντιπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη, ανακοινώθηκε ότι οι Μαλδίβες θα λάβουν δωρεάν τις δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν επακριβώς τη διάβρωση των εδαφών τους, προκειμένου να προχωρήσουν σε προγράμματα αντιμετώπισης του φαινομένου.

Ειδικοί επιστήμονες ερευνούν την πιθανότητα δημιουργίας ειδικού τείχους, το οποίο θα προστατεύσει το νησιωτικό σύμπλεγμα των Μαλδίβων από την αυξανόμενη στάθμη του Ωκεανού. Το «τείχος» αυτό όμως σύμφωνα με τον Πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Νασίντ αναμένεται να κοστίσει 25 έως και 30 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως γίνεται αντιληπτό η Συμμαχία των 43 νησιωτικών κρατών, αποτελεί την πλέον απειλούμενη ομάδα κρατών παγκοσμίως, αφού οι κλιματικές αλλαγές δεν επιδεινώνουν απλώς τις περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά τα απειλούν ευθέως με εξαφάνιση, κάτι που πριν από μερικά χρόνια θα έμοιαζε βγαλμένο από σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Μέχρι να  βρεθεί όμως μια λύση ο χάρτης των κρατών αυτών θα αλλάζει συνεχώς, η έκταση τους θα μειώνεται σταδιακά και όλο και μεγαλύτεροι πληθυσμοί θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές πιθανότατα πολύ μακριά από τους πατρογονικούς τους τόπους.

Πηγή: Environmental News Network


Άρης Καπαράκης 
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

8 Ιουνίου 2009