ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΕΝΑ “ΖΩΝΤΑΝΟ” ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ “ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ”;

earth1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

earth1 - Σόλων ΜΚΟΆλλος ένας από τους αλλεπάλληλους γύρους διαπραγματεύσεων ενόψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, ξεκίνησε στη Βόννη της Γερμανίας με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 182 κράτη.

        Οι συνομιλίες της Βόννης διεξάγονται στη σκιά 
α) της παραδοχής του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου
 για το Κλίμα Τοντ Στερν περί αποτυχίας των πλούσιων χωρών να επιτύχουν τους στόχους που είχαν τεθεί μέχρι το 2020, αλλά και 
β) της έρευνας των Ηνωμένων Εθνών που κάνει λόγο για 300.000 θανάτους ετησίως λόγω των κλιματικών αλλαγών.

        Οι δωδεκαήμερες συνομιλίες στη γερμανική πόλη έχουν στόχο την αποδοχή προσχεδίου Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία θα επικυρωθεί, αν επιτευχθούν φυσικά οι απαραίτητες  συμφωνίες και υποχωρήσεις, στην Κοπεγχάγη.

        Το 53 σελίδων προσχέδιο περιλαμβάνει τρόπους δράσης για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, τη συγκράτηση και μείωση στη συνέχεια της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, αλλά και τομείς όπως η συνεργασία μεταξύ των κρατών για προώθηση των «καθαρών» μορφών ενέργειας με την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών από τις ανεπτυγμένες.

         Οι τελευταίες βέβαια μόνο με τέτοιους σκοπούς δεν φαίνονται να κατέρχονται στις συνομιλίες της Βόννης. Η βρετανική οργάνωση Friends of the Earth για παράδειγμα επισημαίνει σε έκθεσή της ότι η βρετανική κυβέρνηση πάει στην Βόννη με σκοπό να προωθήσει την εμπορία των ρύπων, προσεταιριζόμενη άλλα ανεπτυγμένα κράτη.

        Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και χωρίς πολλοί να περιμένουν μια πραγματική τομή από τις συνομιλίες της Βόννης, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες κατηγορούν το πρώτο αυτό προσχέδιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως μεροληπτικό και ανισομερές, θεωρώντας είναι βασισμένο στα προβλήματα και τις ανάγκες λίγων κρατών.

       Αλλά ακόμα και για αυτά τα λίγα κράτη (ανεπτυγμένες χώρες, περίπου 50 σε σύνολο 182 συμμετεχόντων) οι τρόποι μείωσης των ρύπων είναι ασαφείς και μακροπρόθεσμοι. Θεωρείται πολύ δύσκολο να τεθούν αμεσότεροι και πιο βραχυπρόθεσμοι στόχοι από γενικά πλαίσια και στόχους που φτάνουν έως και τα μέσα του αιώνα.

         Από την άλλη πλευρά, αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες θεωρούν ότι το προσχέδιο έχει αγνοήσει τις απόψεις, τις προτάσεις και τις ανάγκες τους: μια χαρακτηριστική περίπτωση θεωρείται η Βολιβία της οποίας η αντιπρόσωπος Angelica Navarro δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι συνομιλίες «δεν αποτελούν δίκαιη βάση έναρξης διαπραγματεύσεων από τη στιγμή που οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν περιλαμβάνονται ουσιαστικά στο προσχέδιο».

        Οι αναπτυσσόμενες χώρες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το κείμενο έχει περισσότερες σελίδες με τις εν δυνάμει μελλοντικές δράσεις των αναπτυσσόμενων χωρών, από τις αντίστοιχες που αναφέρονται στη μείωση των εκπομπών ρύπων από τις ανεπτυγμένες

        Ο Ινδός αντιπρόσωπος  Τ. M. Μαουσκάρ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν το προσχέδιο να κάνει λόγο για στόχους μείωσης των ρύπων και της θερμοκρασίας, χωρίς να αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι στόχοι και οι ανάλογες ευθύνες θα διανεμηθούν ανάμεσα στα αναπτυσσόμενα και τα ανεπτυγμένα κράτη.

          Αμφιβολίες για την ασάφεια πολλών σημείων του προσχεδίου πάντως έχουν εκφράσει και οι ΗΠΑΗ Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι το κείμενο δεν αντανακλά την πρόταση της Ε.Ε. για υιοθέτηση εκ μέρους των αναπτυσσόμενων κρατών στρατηγικών ανάπτυξης φιλικότερων προς το περιβάλλον. Η Ε.Ε. υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια 100 δις. δολαρίων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου οι τελευταίες να υιοθετήσουν φιλικότερες περιβαλλοντικές πολιτικές και ειδικότερα στρατηγικές για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε «καθαρές» μορφές ενέργειας.  

        Το πρόβλημα όμως, δεν είναι μόνο προς ποια κράτη και σε τι ύψος θα διανεμηθεί το ποσό αυτό, αλλά και το γεγονός ότι οι άλλοι δύο μεγάλοι «πυλώνες» του ανεπτυγμένου κόσμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία δεν δείχνουν διατεθειμένες εν μέσω της οικονομικής κρίσης να βοηθήσουν πραγματικά.  
      Ένα επιπλέον πρόβλημα που εγείρουν οι ανεπτυγμένες χώρες είναι ο τρόπος χρησιμοποίησης της όποιας χρηματοδότησης. 

          O υπεύθυνος για το προσχέδιο Μάικλ Ζάμιτ Κουταχάρ πάντως δηλώνει ότι ανέμενε τις επικρίσεις αυτές, αφού το προσχέδιο αποτελεί ένα «ζωντανό κείμενο» το οποίο «θα τροποποιηθεί και θα αλλάξει» από τις συνομιλίες και ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.
         Η πραγματικότητα όμως δεν φαίνεται να συμμερίζεται την αισιοδοξία του.  

Κατεβάστε εδώ τη Σύμβαση-Πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές

(Πηγές: Reuters, Associated Press, Bloomberg. Planet Ark, Times)

2 Ιουνίου 2009

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

Σχετικά άρθρα