ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

tpower - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

tpower - Σόλων ΜΚΟΤα συστήματα συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας (Concentrated solar power – CSP) αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της ηλιακής ενέργειας συνδυάζοντας υψηλότερες αποδόσεις με μικρότερο κόστος. 
         Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της χρήσης των ηλιακών αυτών συλλεκτών αίρουν κάποιες από τις σημαντικότερες αμφιβολίες των πολέμιων της ηλιακής ενέργειας.

        Τα νέα συστήματα, τα οποία έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Ανδαλουσία της Ισπανίας και σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρούνται ιδανικά για άνυδρες περιοχές, με μεγάλη ηλιοφάνεια. Υπολογίζεται ότι τεράστιες εκτάσεις στις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ, στο Μεξικό, σε σημεία της Μεσογείου μεταξύ των οποίων φυσικά και η Ελλάδα, στην Κίνα, την Μέση Ανατολή και αλλού, μπορούν να επωφεληθούν τα μέγιστα από την νέα τεχνολογία, δημιουργώντας καθαρή ενέργεια και νέες θέσεις εργασίας.

        Σε αντίθεση με τα κοινά φωτοβολταϊκά συστήματα που μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία απευθείας σε ενέργεια, συμβάλλοντας στην αύξηση της θερμότητας, τα συστήματα συγκέντρωσης ηλιακής ακτινοβολίας, χρησιμοποιούν καθρέφτες με τους οποίους μπορούν να μετατρέπουν την ενέργεια των ακτινοβολιών σε νερό ή αέρα, ο οποίος στην συνέχεια με την χρήση ειδικών τουρμπινών μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό. Έτσι αποφεύγεται η αύξηση της θερμότητας και η μείωση της παραγωγικότητας, αποτέλεσμα της απευθείας μετατροπής της ακτινοβολίας σε ηλεκτρική ενέργεια.

         Προς το παρόν το κόστος των συστημάτων συγκέντρωσης της ηλιακής ακτινοβολίας είναι αρκετά υψηλό. Αλλά όσο η ζήτηση αυξάνεται και με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη να προωθούν την κατασκευή αντίστοιχων συστημάτων, το κόστος έχει αρχίσει να μειώνεται. Η μεγαλύτερη μονάδα αυτή την στιγμή στην Ευρώπη, λίγο έξω από την πόλη της Σεβίλλης στην Ισπανία, υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια που θα καλύπτει τις ανάγκες πληθυσμού 700.000 ανθρώπων μέχρι το 2013.

         Η Ισπανία, από τις πρωτοπόρες χώρες παγκοσμίως στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, είναι το κράτος που έχει αναπτύξει τα νέα συστήματα περισσότερο από κάθε άλλο: περισσότερα από 50 συγκροτήματα συστημάτων συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας θα έχουν κατασκευαστεί μέχρι το 2015, αποδίδοντας ενέργεια μεγαλύτερη των 2 GW.

          Με την ανάπτυξη αυτών των συστημάτων η Ισπανία, μια χώρα στην οποία η οικονομική κατάσταση τα τελευταία χρόνια μόνο ιδανική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, τηρεί με άνεση τον στόχο του 20%, ως ποσοστού ενέργειας που θα προέρχεται από πρωτογενείς πηγές ενέργειας έως το 2020.

         Εάν μάλιστα η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς οι Ισπανοί ελπίζουν –όχι αβάσιμα- ότι θα καταφέρουν σε μερικά χρόνια μετά το 2020 να λαμβάνουν το 50% των ενεργειακών αναγκών τους από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

          Πρόκειται δηλαδή για ποσοστά ασύγκριτα και ουτοπικά για τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα που οι Ισπανοί κάνουν άλματα με μακροπρόθεσμα οφέλη, κράτη όπως η Ελλάδα (πρώτη χώρα σε ηλιοφάνεια σε ολόκληρη την Ευρώπη) χάνει ημέρα με την ημέρα έδαφος, με καταστροφικές περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες.

          Η ισπανική πολιτική στον τομέα των ανανεώσιμων μάλιστα, η οποία πριν από χρόνια γίνονταν αντικείμενο χλευασμού από τον ευρωπαϊκό και ιδίως τον βρετανικό Τύπο, απολαμβάνει τώρα και του αντίστοιχου οικονομικού οφέλους, εξάγοντας την τεχνολογία και την τεχνογνωσία τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την…Βρετανία.

 

Πηγές-αναφορέςEuropean Solar Thermal Electricity AssociationThe Guardian)


29 Μαΐου 2009

 

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων