1

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΝΟΣ — Δελτίο Τύπου ΜΚΟ PRAKSIS

tsigaro_praksis

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31/5) έχουν προγραμματιστεί ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της καμπάνιας ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ.

Ένα τσιγάρο που καίγεται. Πάνω του γραμμένες φράσεις για μελλοντικές επιθυμίες που δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ γιατί καίγονται μαζί του. «Μην αφήνεις το μέλλον σου να γίνει καπνός» παροτρύνει το πρωτότυπο μήνυμα της καμπάνιας ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ, που υλοποιούν η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

 «Αν και οι επιπτώσεις του καπνίσματος είναι λίγο πολύ γνωστές ορισμένα στατιστικά συνεχίζουν να σοκάρουν. Αν συνεχίσει το κάπνισμα, ένας έφηβος στους δύο θα ζήσει 10–25 χρόνια λιγότερο. Ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις αυξάνεται κατά 25% για εκείνους που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα. Αυτά είναι ορισμένα από τα μηνύματα που υπερθεματίζονται από την εκστρατεία ενημέρωσης ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ» επισημαίνει ο Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος ΔΣ της PRAKSIS.

             Τα στοιχεία για την Ελλάδα συνεχίζουν να είναι άκρως απογοητευτικά. Δύο στους τρεις Έλληνες (58.1%) και μια στις τρεις Ελληνίδες (32,2%) καπνίζουν κάθε μέρα, ενώ ταυτόχρονα η χώρα έρχεται πρώτη στους βαρείς καπνιστές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 24.000 άτομα στην Ελλάδα από αρρώστιες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

             Ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, Ελευθέριος Μπούλιας τοποθετήθηκε σχετικά με τον επερχόμενο απαγορευτικό νόμο και την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση κυρίως των νέων ανθρώπων. «Από 1η Ιουλίου του 2009 αρχίζει να εφαρμόζεται η υγειονομική διάταξη που απαγορεύει ρητά το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί συνάνθρωποί μας θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ιδιαίτερα βλαβερή αυτή συνήθεια. Το δυσάρεστο όμως είναι, ότι μεγάλο ποσοστό των εξαρτημένων από την νικοτίνη είναι νέοι άνθρωποι, που αρκετές φορές μάλιστα είναι και ανήλικοι. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν, ότι πρέπει να γίνουν, καταρχήν, απόλυτα κατανοητοί από τους νέους οι πολλαπλοί κίνδυνοι που διατρέχουν, ώστε η διακοπή της συνήθειας αυτής να γίνει συνειδητά και όχι λόγω της απαγορευτικής μορφής της συγκεκριμένης διάταξης. Προς αυτή την κατεύθυνση η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με την PRAKSIS προχωράει την Κυριακή 31 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, σε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων ανθρώπων για τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου».

Θεματικό Απόγευμα και Πάρτυ Χωρίς Καπνό, Κυριακή 31/5, 21.00, Μπαρ Καπέλο

            Την Κυριακή 31/5 στις 21.00 το απόγευμα, στο bar Καπέλο (Σκουφά 66) θα πραγματοποιηθεί θεματικό απόγευμα με ομιλητή τον ειδικό Πνευμονολόγο-Φυματιολόγο στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, Βασίλη Τσούτσο. Η είσοδος είναι δωρεάν, θα προσφέρεται καφές και παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα που σχετίζονται με το κάπνισμα και τους τρόπους διακοπής του.

          «Το κάπνισμα είναι μία παγκόσμια επιδημία η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προκαλεί εθισμό, θεωρείται χρόνια νόσος και μπορεί να αντιμετωπιστεί. Κάθε δευτερόλεπτο ένας θάνατος συνδέεται άμεσα με το κάπνισμα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε πάνω από 4 εκατ. θύματα στον πλανήτη ετησίως. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με το κάπνισμα θα φτάσουν τον αριθμό των 10 εκατομμυρίων ανά έτος μέχρι το 2025-2030» τονίζει ο  κύριος Τσούτσος, ο οποίος διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση και τη διακοπή του καπνίσματος.

            Στον ίδιο χώρο, μετά τις 22.00, θα ακολουθήσει Πάρτυ χωρίς καπνό, ενισχύοντας την ιδέα ότι η διασκέδαση και η ποιότητα ζωής μπορούν να συνδυαστούν!

Τις εκδηλώσεις υποστηρίζουν 8 ακόμη Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε στο 210 520 5200 με τον Δημήτρη Ρουμπή, Υπεύθυνο Τύπου της PRAKSIS.