ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ: “ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ: ΤΕΧΝΗ-ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ”

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΗΜΕΡΑ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ —  Ιουνίου  2009
«Στοχασμοί: Τέχνη – Φύση  και  Περιβάλλον»
Hμερίδα Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών — Αίθουσα Ντε Κίρικο —Πειραιώς 256,  Ρέντη

«Στοχασμοί: Τέχνη-Φύση και Περιβάλλον» είναι το θέμα της Ημερίδας που οργανώνει η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ρέντη), την Παρασκευή 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος).
        Με την ημερίδα αυτή, στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου, γεωπόνοι, ιστορικοί και θεωρητικοί τέχνης, ακτιβιστές και φοιτητές, η Α.Σ.Κ.Τ. ανοίγει ένα γόνιμο διεπιστημονικό διάλογο για τα καίρια ζητήματα του περιβάλλοντος.

unknown parameter value - Σόλων ΜΚΟ

 Με τη διεύρυνση των εννοιών για το χώρο και το χρόνο, που αντιμετώπισαν οι πρωτοποριακές τάσεις της δεκαετίας του ’60 (Environmental ArtEarth Works και Land Art) τα τελευταία χρόνια του 20ού αιώνα, έγινε όλο και εμφανέστερη η ανάγκη συστηματικού ελέγχου της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον, που θα είχε επιτυχία μέσα από τη συνεργασία καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων, δηλαδή από τη σύμπλευση τέχνης, αρχιτεκτονικής και χωροταξικού σχεδιασμού.

         Παρόμοιοι προβληματισμοί έστρεψαν αρκετούς καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες να δώσουν προτεραιότητα στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση που αποτρέπει τη σταδιακή αστική και φυσική καταστροφή.

          Πραγματοποιήθηκαν κήποι και χρηστικοί δημόσιοι χώροι μικρής και μεγάλης κλίμακας, διαμορφώθηκαν μητροπολιτικά πάρκα, αναδιοργανώθηκαν βιώσιμοι χώροι (τεχνητοί και φυσικοί), έγιναν προσπάθειες για την επαναφορά του φυσικού στοιχείου στο αστικό τοπίο και την ενεργοποίηση αδρανοποιημένων, νεκρών ή παραμορφωμένων τόπων, κ.ά. 

          Οι παρεμβάσεις αυτές καλύπτουν πλέον ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από το στρατηγικό σχεδιασμό ανάδειξης και ανάπλασης μιας περιοχής μέχρι και τον εξ αρχής σχεδιασμό μιας πόλης.
Σήμερα, μπροστά στην αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων του πλανήτη και την έκρηξη του περιβαλλοντικού κινήματος, πρέπει να σταθούμε με σεβασμό στο περιβάλλον.  Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι τόσο η ευαισθητοποίηση όσο και η κινητοποίηση καλλιτεχνών, επιστημόνων και κοινού, δηλαδή η σύγκλιση τέχνης, επιστήμης και κοινωνίας. 

Πατήστε εδώ για να δείτε το Πρόγραμμα της Ημερίδας

Ευχαριστούμε για τη Δημοσίευση
Για την Α.Σ.Κ.Τ. και την Οργανωτική Επιτροπή
Γ. Χουλιαράς, Καθηγητής Γλυπτικής, γλύπτης
Τιτίκα Σάλλα, Αν. Καθηγήτρια στη Διδακτική της Τέχνης, εικαστικός
Ελένη Πολυχρονάτου, Διδάκτωρ της Ιστορίας Τέχνης, εικαστικός

Πληροφορίες-Επικοινωνία:
Δέσποινα Ερρίκου, τηλ 6944-613.607, errikou
@eexi.grΤιτίκα Σάλλα, 6977-25.92.50
Ελένη Πολυχρονάτου, 6937-65 78 16

 
25 Μαΐου 2009