ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

refinery project 2003 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

refinery project 2003 - Σόλων ΜΚΟΤεράστια ποσά διαθέτει η βιομηχανία πετρελαίου, αερίου και άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην προσπάθειά της να πιέσει να καταψηφιστούν ή να ψηφιστούν συμπεριλαμβάνοντας λιγότερο αυστηρούς όρους και στόχους από τους αρχικά προβλεπόμενους, τα νομοσχέδια της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα για το περιβάλλον.    

Η πίεση στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων (το λεγόμενο λόμπινγκ – lobbying) έχει γνωρίσει τεράστια άνθηση τα τελευταία πέντε χρόνια στην χώρα στον τομέα του περιβάλλοντος και ιδίως τους τελευταίους μήνες, καθώς η περιβαλλοντική ατζέντα της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα ίσως θέτει σε κίνδυνο κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το λόμπι των παραδοσιακών μορφών ενέργειας ξόδεψε 44,5 εκατομμύρια δολάρια τους τρεις πρώτους μήνες του 2009, σε μία ιδιότυπη καμπάνια στόχος της οποίας είναι να πείσει τους Αμερικανούς πολίτες ότι η ενέργεια που παράγεται από το πετρέλαιο, τον άνθρακα, και το φυσικό αέριο δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Σύμφωνα με το DesmoqBlog πρώτη εταιρία σε χρηματοδότηση ήταν η Exxon Mobil η οποία έχει καταβάλει ήδη 9,2 εκατομμύρια δολάρια! Ακολούθησαν η Chevron Corp με 6.8 εκατομμύρια, η Conoco Phillips με 6 και η BP με 3,6 εκ. δολάρια. Επιπλέον οι εταιρίες άνθρακα αναμένεται να ξοδέψουν σε προσπάθειες επιρροής στην λήψη αποφάσεων και τις δημόσιες σχέσεις ποσό ύψους 45 εκ. δολαρίων.

Το τεράστιο αυτό χρηματικό ποσό διατίθεται σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα, σε καταχωρήσεις στον Τύπο, αλλά και «χορηγίες» σε μέλη του Κογκρέσου των οποίων ο ρόλος στην ψήφιση ή όχι των περιβαλλοντικών νομοσχεδίων θεωρείται σημαντικός.  Σύμφωνα με τον Έβαν Τρέισι, του Ινστιτούτου αναλύσεων CMAG (Campaign Media Analysis Groupη νέα «πράσινη» πολιτική θέτει σε κίνδυνο τεράστια κέρδη για έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους, ακτιβιστές αλλά και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης από διάφορα μέρη της χώρας, η τεράστια αυτή εκστρατεία ενάντια στην νέα περιβαλλοντική πολιτική του Δημοκρατικού Κόμματος έχει ήδη επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς η αντιστοιχία στην προβολή των νέων περιβαλλοντικών νόμων και την προβολή των παραδοσιακών ρυπογόνων μορφών ενέργειας υπολογίζεται σε μία αναλογία ένα προς τρία.

Η επιρροή τους αυξάνεται αν αναλογιστούμε ότι «στόχος»  αυτής της αντί-εκστρατείας είναι ένα εκλογικό σώμα το οποίο είναι παραδομένο –ακόμα και εν μέσω της κρίσης- στον καταναλωτισμό. Με τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας είμαστε σίγουροι “ότι το iPod μας είναι πάντα φορτισμένο” δήλωνε ο Τζιμ Όουεν του Edison Electric Institute τον Φεβρουάριο.

Επιπλέον βάση για την εκστρατεία αποτελεί η οικονομική κρίση, την οποία και οι υποστηρικτές των «πράσινων» νόμων χρησιμοποιούν αναλόγως. Τα διαφημιστικά μηνύματα  και οι καταχωρήσεις ενημερώνουν-προειδοποιούν σε δραματικό τόνο τους πολίτες, ότι μια πιθανή ψήφιση νομοσχεδίων που θα θέτουν σαφείς και αυστηρούς στόχους μείωσης των εκπομπών ρύπων θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη οικονομική στενότητα, αύξηση της φορολογίας και μεγαλύτερη ανεργία, προειδοποιήσεις δηλαδή άκρως αντίθετες από τις υποσχέσεις Ομπάμα επί των ίδιων θεμάτων.

 Οι Δημοκρατικοί δεν θεωρούν πια δεδομένη την ψήφιση των νόμων αυτών. Ακόμα και στην περίπτωση ψήφισής τους όμως, είναι πολύ πιθανόν να αποτελούνται από στόχους και όρους πολύ ελαστικότερους των αρχικών.

Σύμφωνα με τον Guardian εκτιμάται ότι εννέα σημαντικά σε επιρροή μέλη τους δέχτηκαν «δωρεές» ύψους τουλάχιστον 90.000 δολαρίων από πετρελαϊκές εταιρίες, εταιρίες άνθρακα και φυσικού αερίου και εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας. Στοιχεία του Κέντρου για την Δημόσια Ακεραιότητα (Centre for Public Integrity) δείχνουν ότι οι λομπίστες που ασχολούνται με το περιβάλλον έχουν αυξηθεί στην Ουάσινγκτον κατά 300% την τελευταία πενταετία φτάνοντας τα 2.340 άτομα. Με αυτά τα δεδομένα ίσως τελικά ψηφιστεί το βασικό νομοσχέδιο με αρκετές παραχωρήσεις, γεγονός που θα αποτελεί βέβαια τεράστια νίκη εναντίον του περιβάλλοντος.

Η ψήφιση των νομοσχεδίων εκτός από την περιβαλλοντική της σημασία, θεωρείται και ζήτημα τεράστιας ψυχολογικής σημασίας, όχι μόνο εντός των ΗΠΑ αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η χώρα που είναι –και παρά τις διενέξεις της με την Κίνα παραδέχεται ότι είναι- πρωτίστως υπεύθυνη για τις κλιματικές αλλαγές, έσπειρε με την έλευση Ομπάμα τόσες ελπίδες για μία νέα πράσινη πολιτική και πολλά κράτη έσπευσαν να ανέβουν στο «άρμα» της.   Έτσι, η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον μεγαλύτερο μολυντή στον κόσμο θα αποτελέσει ένα πολύ μεγάλο παράδειγμα για δεκάδες ανά τον πλανήτη κράτη. 
Διαφορετικά με τις ΗΠΑ έξω από το «παιχνίδι» οι επιπτώσεις ίσως καταστούν οριστικά μη αναστρέψιμες.  

Πολλοί διεθνείς παρατηρητές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον δεν πάει τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη έχοντας στα χέρια της έναν ισχυρό περιβαλλοντικό νόμο (ή σειράς νόμων), δεν θα είναι δυνατή η επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας.


Πηγές-Αναφορές
The Guardian, DesmoqBlog, Reuters

Φωτό:wikipedia

Άρης Καπαράκης,
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων

aris@solon.org.gr

14 Μαΐου 2009

  

Σχετικά άρθρα