ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ EURONEM ΣΤΗ ΖΑΜΠΙΑ

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟΜε την προτροπή «η εκπαίδευση και η μόρφωση των φτωχών παιδιών, για το EURONEM,  είναι η ελπίδα για το ίδιο τους το μέλλον» εγκαινίασε η πρόεδρος Νάσια Μιχαλοπούλου το δημοτικό σχολείο στη Λουσάκα της Ζάμπιας το Σάββατο 9 Μαΐου 2009. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν μαζί με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ με παρόντες τον υπουργό Παιδείας της Ζάμπιας, Γκότφρεϊ Λουνγκουάγκουα, τους πρέσβεις της Ιταλίας και της Αιγύπτου, τον επίτιμο πρόξενος της Ελλάδας στη Ζάμπια κ. Δημήτριο Βαγγελάτο, οικογένειες από την τοπική κοινωνία, Έλληνες και Ζαμπιανοί.

             Οικοδεσπότης ο επίσκοπος Ζάμπιας κ. Ιωακείμ που συνέβαλε στην ολοκλήρωση του έργου, αλλά και στη διοργάνωση της τελετής των εγκαινίων – εγκαινίων διπλών, καθώς μαζί με τα εγκαίνια του σχολείου έγιναν και τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Βασιλείου που ανεγέρθη στον ίδιο χώρο.

               Στην τελετή των εγκαινίων η κα Νάσια Μιχαλοπούλου τόνισε: «Το σχολείο χτίστηκε με τη στήριξη μας αλλά και με τα χέρια σας. Είμαστε περήφανοι για το σχολείο. Η πολιτική μας εναρμονίζεται με τους στόχους της  χιλιετίας του Ο.Η.Ε. και βοηθά τη δημιουργία κοινωνικού κράτους στον Τρίτο Κόσμο. Νιώθουμε συγκινημένοι γιατί θέσαμε τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα τα κυριότερο κέντρο διακίνησης ιδεών από την Ευρώπη στον Τρίτο Κόσμο». Κλείνοντας επισήμανε: «Το πρώτο σχολείο του 
Euronem  σχεδιάστηκε με το όραμα να λειτουργήσει ως πρότυπο Ευρω-αφρικανικής συνεργασίας. Πιστεύουμε στην αλληλεγγύη στηριζόμαστε στην πλούσια παράδοση του πολιτισμού μας και μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο, μεταβαλλόμενη Ευρώπη, διαμορφώνουμε ένα νέο κλίμα στις διεθνείς σχέσεις και την αναπτυξιακή πολιτική».

   

- Σόλων ΜΚΟ                - Σόλων ΜΚΟ          

              Το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Δίκτυο, EURONEM το 2004 ανέλαβε την πρωτοβουλία της ανέγερσης σχολείου στη Λουσάκα της Ζάμπιας σε χώρο που παρεχώρησε η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Ζάμπιας.

              Το πρώτο δημοτικό σχολείο 750 τ.μ. περιλαμβάνει 7 αίθουσες με επιπλέον βοηθητικές αίθουσες καθηγητών, καλύπτοντας τις ανάγκες 200 μαθητών, σε μία περιοχή που δεν έχει σχολικά κτίρια και οι μαθητές διδάσκονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, κυρίως κατά την περίοδο των τροπικών βροχών.

               Το έργο πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Hellenic Aid στο πλαίσιο του προγράμματος της Αναπτυξιακής Βοήθειας των υποανάπτυκτων περιοχών της υποσαχάριας ζώνης του Υπουργείου Εξωτερικών.

Δελτίο Τύπου euronem.org, 14 Μαΐου 2009

Σχετικά άρθρα