ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΝΑΣ ΘΕΣΜΟΣ ΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ & ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ek ton kato sphere common - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Ένας θεσμός με παρελθόν, παρόν και μέλλον
Στο πρώτο μέρος του βίντεο, έστω κι αναδρομικά, μπορείτε να παρακολουθήσετε την 15η Πανελλήνια Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία (3,4,5 &6 Οκτώβρη 2008) καθώς ο συγκεκριμένος θεσμός αναδεικνύει ολιστικά  την εναλλακτική πρόταση για την πράσινη οικονομία στον πρωτογενή κυρίως τομέα.

Επιπλέον, αξίζει να αναδείξουμε στιγμιότυπα αυτής της γιορτής-έκθεσης αφενός διότι αυτά συμβάλλουν στο διάλογο και την ενημέρωση, και αφετέρου, διότι αναδεικνύουν το πλαίσιο για μια άλλη καθημερινότητα σε κάθε πόλη και στην τοπική αγορά της.


Έτσι, λοιπόν, ελεύθεροι από το άγχος της επικαιρότητας, μέσα στην εναλλακτικότητα της γιορτής δίνουμε στο κοινό τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με αυτούς τους ανθρώπους που πρωτοπορούν με όποιο κόστος. 

Η έκθεση που χαρακτηρίστηκε από πολλούς τοπικούς φορείς ως σταθμός για την πόλη είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον: πάνω από πενήντα παραγωγοί οικολογικών προϊόντων και αντίστοιχα δίκτυα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας  βρέθηκαν στη Λαμία εκθέτοντας τα προϊόντα τους και συζητώντας με τους χιλιάδες πολίτες της περιοχής που επισκέφθηκαν αυτές τις τέσσερεις μέρες την κεντρική πλατεία της πόλης, στην οποία διεξαγόταν η έκθεση.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν προϊόντα οικολογικής γεωργίας, όπως φρούτα, γλυκά, ποτά, οπωρολαχανικά και αρωματικά φυτά,  όσπρια, ζυμαρικά, προϊόντα μελισσοκομίας, και κρασί. Επίσης, παρουσιάστηκαν πολλά προϊόντα χειροτεχνίας, αποτέλεσμα επεξεργασίας προϊόντων προερχόμενων από οικολογικά προϊόντα.

Εκτός από το να δοκιμάσουν διαφορετικές γεύσεις η συζήτηση των επισκεπτών με τους παραγωγούς αποτέλεσε μια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ένα διαφορετικό τρόπο ζωής πιο κοντινό με τη φύση και την οικολογία.

Η οικολογική γεωργία μπορεί και απαιτείται να συμμετέχει στον τρόπο ζωής, σκέψης και κατανάλωσης των ανθρώπων. Η έκθεση συνοδεύτηκε από εργαστήρια παραγωγής σαπουνιού και επίδειξη παραδοσιακής υφαντικής.

Η οικολογική γεωργία αποτελεί, κατά τους διοργανωτές και τους παραγωγούς, την τέταρτη εκδοχή της αγροτικής παραγωγής μετά τη συμβατική, την ολοκληρωμένη και την βιολογική. Σέβεται το περιβάλλον  και τις τοπικές παραδόσεις, προτείνοντας ένα νέο αειφορικό τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης, ο οποίος αναδεικνύει την ποιότητα ζωής. Στο σύνολο της μάλιστα, το κάνει, έχοντας απέναντι τις ιδιωτικές εταιρίες και πολλές φορές και τους δημόσιους φορείς.


Μια συζήτηση που θυμίζει Εκκλησία του Δήμου που τόσο πολύ μας λείπει 
Στο 2ο μέρος του βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε μια εξαιρετική συζήτηση στην 15η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας στη Λαμία μεταξύ ενός παραγωγού και δύο επισκεπτών, γύρω από διάφορα θέματα όπως την παράδοση, τους φυσικούς σπόρους, και την αλόγιστη παρέμβαση του ανθρώπου στον περιβαλλοντικό του περίγυρο.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη παρά το γεγονός ότι η έκθεση δεν αναφέρθηκε καθόλου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η έκθεση απετέλεσε μια ευκαιρία για αρκετούς να ξαναέρθουν σε επαφή με την παράδοση, μέσω της επαφής του με τα οικολογικά γεωργικά προϊόντα και τους παραδοσιακούς σπόρους όπως για παράδειγμα το σιτάρι, στο οποίο η Ελλάδα προπολεμικά είχε περισσότερους από 300 διαφορετικές ποικιλίες!

Μια ποικιλία στην Εύβοια αποφέρει 700 κιλά/στρέμμα τη στιγμή που οι ποικιλίες που αφθονούν στο εμπόριο δεν ξεπερνούν τα 500. Όμως σήμερα για να πάρει κάποιος μια επιδότηση από το Υπουργείο θα πρέπει αναγκαστικά να αγοράσει σπόρους που πωλούνται από εταιρίες στο εμπόριο.

Στη συνέχεια η συζήτηση περνά στο ζήτημα της αποξήρανσης της λίμνης Κάρλα, το 1962. Το αρχικό σχέδιο δεν έκανε πουθενά λόγο για αποξήρανση. Αντί όμως για τα αντιπλημμυρικά έργα και αρδευτικά δίκτυα που είχαν σχεδιαστεί, το νερό της λίμνης μεταφέρθηκε στη θάλασσα μέσω μιας σήραγγας. Μέσω αυτής της κατάστασης πλούτισαν κάποιοι εναντίον ολόκληρης της περιοχής και των περισσότερων κατοίκων της. Η αποκατάσταση της λίμνης με τον ταμιευτήρα που έχει δημιουργηθεί  και παρά το γεγονός ότι κόστισε εκατομμύρια ευρώ δεν προχωρά και χιλιάδες κυβικά νερού χύνονται άσκοπα στη θάλασσα.

Η αποξήρανση της Κάρλα, καθώς και άλλων λιμνών επέφερε αλλαγή στη δυναμική του εδάφους, αλλάζοντας τη δυνατότητα καλλιέργειας συγκεκριμένων προϊόντων και επιφέροντας πτώση στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Οι παρεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον έχουν μεταβάλλει τελείως τις κλιματικές συνθήκες τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι.

Άλλα προβλήματα από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον δυσκολεύουν ιδιαίτερα τις προσπάθειες των παραγωγών. Για παράδειγμα η κατά συρροή δολοφονία των αλεπούδων στην περιοχή της Φθιώτιδας, έχει επιφέρει το πρόβλημα της αύξησης των πληθυσμών των ποντικών, οι οποίοι καταστρέφουν τις καλλιέργειες.

Η δημιουργία ανταγωνιστικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που επιβάλλει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί παρά να επιφέρει αλόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή.        Επιπλέον δεν υπάρχει, αλλά ούτε και καλλιεργείται περιβαλλοντική συνείδηση, ούτε στην οικογένεια ούτε στο σχολείο με αποτέλεσμα η νέα γενιά να μένει μακριά από τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις συνέπειές τους.

Δείτε στο βίντεο την παρουσίαση παραγωγών που συμμετείχαν στην έκθεση από όλα τα μέρη της Ελλάδας, καθώς και την εξαιρετική συζήτηση η οποία κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

8 Μαΐου 2009 

Κείμενο:  Άρης Καπαράκης